Eikö sinun tee enää mieli seksiä? Näistä syistä naisen seksuaalinen haluttomuus voi johtua
Seksihalut voivat kadota esimerkiksi hormonien, parisuhdeongelmien tai stressin vuoksi.
Seksielämä

Miksi ei tee mieli seksiä? 8 syytä, joista naisen seksuaalinen haluttomuus voi johtua

Koska haluttomuus voi laskea tyytyväisyyttä omaa elämää kohtaan ja vaikuttaa myös parisuhteen hyvinvointiin, sen syy kannattaa selvittää. Listasimme 8 asiaa, jotka voivat aiheuttaa seksuaalisen halun puutetta.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Jos kiinnostus seksiä kohtaan on vähentynyt aiemmasta, seksi ei oikeastaan enää edes käy mielessäsi ja halun puute häiritsee itseä, puhutaan seksuaalisesta haluttomuudesta.

Seksuaalisen halun puute vaivaa suurta joukkoa suomalaisia naisia. Vuonna 2015 tehdyn FINSEX-kyselyn mukaan 42 prosenttia naisista kertoi kokeneensa melko usein seksuaalisen halun puutetta ja 16 prosenttia koki erittäin usein hattomuutta. Halun puutteesta kärsivät suurin piirtein yhtä paljon kaiken ikäiset naiset.

Seksihalut voivat laskea ja nousta eri elämänvaiheissa, mikä on aivan normaalia. Jos haluttomuus kuitenkin aiheuttaa ongelmia, kuten laskee tyytyväisyyttä omaa elämää kohtaan tai vaikuttaa parisuhteen hyvinvointiin kielteisesti, sen syy kannattaa selvittää, jotta asiaan voidaan etsiä ratkaisua.

Niin fyysiset, psyykkiset kuin sosiaalisetkin tekijät voivat vaikuttaa siihen, että halu seksiä kohtaan vähenee. Listasimme 8 syytä, joista naisen seksuaalinen haluttomuus voi johtua.

1. Stressi ja väsymys

Jos ihminen on stressaantunut tai väsynyt, hänen kehonsa priorisoi arjesta selviytymisen nautinnon edelle. Jatkuva uupumus voi myös laskea seksuaalista halua ylläpitävien hormonien tasoa.

2. Lääkkeet

Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena haluttomuutta. Esimerkiksi masennuslääkkeet, hormonitoimintoja estävät lääkkeet, verenpainelääkkeet, suun kautta otettavat kortisonivalmisteet ja ehkäisypillerit voivat laskea seksuaalista halukkuutta.

3. Huono seksuaalinen itsetunto

Jos ihminen ei tunne itseään haluttavaksi, hänen kiinnostuksensa seksiä kohtaan voi kadota. Huono seksuaalinen itsetunto voi johtua esimerkiksi siitä, ettei kumppaniltaan saa riittävästi arvostusta tai myönteistä palautetta. Myös lapsen syntymä tai se, että nainen kokee muuttuneensa pelkäksi hoivaajaksi, voi olla syynä halun heikkenemiseen.

4. Sairaus

Jotkin sairaudet kuten masennus, endometrioosi ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat saada seksihalut katoamaan.

5. Raskaus ja imetys

Hormonaaliset muutokset raskauden aikana ja juuri sen jälkeen voivat vaimentaa seksihalut. Lisäksi vauva-aikaan liittyvä väsymys, muutokset omassa kehossa ja henkiset paineet voivat johtaa halukkuuden vähenemiseen.

6. Vaihdevuodet

Estrogeenitasot laskevat vaihdevuosien kynnyksellä. Seurauksena voi olla seksuaalisen halun puutetta.

Vaihdevuosiin voi liittyä myös limakalvojen kuivumista, minkä vuoksi seksi voi tuntua kivuliaalta. Kiinnostus seksiä kohtaan voi tästäkin syystä laskea.

7. Seksiongelmat

Seksiin liittyvät ongelmat, kuten yhdyntäkivut, vaikeus saada orgasmi, miehen liian nopea laukeaminen tai kumppanin haluttomuus, voivat kaikki laskea halukkuutta sekusaalista halukkuutta.

8. Parisuhdeongelmat

Jos parisuhde ei voi hyvin, seksikään ei välttämättä enää kiinnosta. Ratkaisemattomat riidat tai konfliktit, kommunikaation puute, uskottomuus tai liian vähäinen kahdenkeskinen aika voivat saada seksihalut katoamaan.

Lähteet: Her Campus, Mayo Clinic, Seksuaaliterveysklinikka, Terveyskirjasto, Väestöliitto

Lue myös:

Kuinka paljon seksiä on tarpeeksi? Näin seksuaalinen tasapaino löytyy, kun halut eivät kohtaa

Kun seksiä ei vaan tee mieli – Nämä asiat saavat suomalaiset tuntemaan haluttomuutta

6 syytä, miksi nainen ei nauti seksistä

Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan

10 keinoa, jotka parantavat seksielämääsi ratkaisevasti: leikkiä lisäliukasteella ja uusia seksiasentoja

X