Seksielämä

Mitä seksuaaliterapiassa tapahtuu? Seksuaaliterapeutti kertoo

Seksuaaliterapiassa ratkotaan seksuaalisuuteen, omaan identiteettiin ja parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Miten se käytännössä tapahtuu? Kysyimme asiaa seksuaaliterapeutti Päivi Stoltilta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Seksuaaliterapiaan voi mennä yksin tai pariskuntana.

Seksuaaliterapiassa ratkotaan seksuaalisuuteen, omaan identiteettiin ja parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Miten se käytännössä tapahtuu? Kysyimme asiaa seksuaaliterapeutti Päivi Stoltilta.

Terapiaan hakeudutaan monista erilaisista syistä: esimerkiksi haluttomuus, erektio-ongelmat ja orgasmivaikeudet sekä halu löytää kumppani tai pohtia omaa identiteettiä ovat suomalaisten yleisimpiä syitä hakeutua seksuaaliterapiaan.

Terapiaan voi mennä yksin tai pariskuntana, eikä liian pientä syytä terapiaan hakeutumiselle ole.

– Puhuttuaan mieltä painaneesta asiasta – ja esimerkiksi todettuaan sen aivan normaaliksi – asiakas voi usein vapautua asian aiheuttamasta ahdistuksesta ja taakasta sekä jatkaa elämäänsä eteenpäin, seksuaaliterapeutti Päivi Stolt kertoo.

Moni ottaa aluksi yhteyttä sähköpostitse

Stolt on huomannut, että useimmat seksuaaliterapiasta kiinnostuneet ihmiset ottavat häneen yhteyttä sähköpostitse. Vain harvempi ottaa yhteyttä ja varaa ajan soittamalla.

– Kenties syynä siihen on, että sähköpostitse on hieman helpompi kertoa itsestään ja taustastaan sekä kuvailla ongelmaansa kuin puhelimessa. Usein ihmiset haluavat myös vahvistuksen sille, että heidän ongelmansa on sellainen, jota seksuaaliterapiassa voidaan hoitaa, Stolt toteaa.

Terapiassa keskustellaan ja saadaan neuvontaa

Seksuaaliterapian ensimmäisellä käynnillä terapeutti kartoittaa ongelmaa ja pohtii asiakkaan kanssa, miten sitä voitaisiin hoitaa.

– Teemme yhdessä asiakkaan kanssa tavoitteet ja pohdimme, miten sitoutunut asiakas on olemaan terapiassa. Annan myös arvion siitä, kuinka monta terapiakäyntiä ongelman hoitaminen vaatii, Stolt sanoo.

Erilaisiin ongelmiin etsitään erilaiset ratkaisut. Pääosassa on kuitenkin terapeutin kanssa keskusteleminen. Seksuaaliterapeutti ei koskaan koskettele tai harrasta seksiä asiakkaan kanssa.

– Ongelmasta keskustellaan, ja usein annan asiakkaalle kotitehtäviä, jotka voivat olla yksin tai pariskuntana suoritettavia.

Välillä Stolt myös opastaa asiakkaita sellaisten välineiden käytössä ja hankinnassa, jotka voivat helpottaa ongelmaa, jonka takia vastaanotolle ollaan hakeuduttu.

– Jos ihmisellä on jotain elimellistä vaivaa, kuten erektio-ongelmia tai orgasminsaantivaikeuksia, minulla on erikseen heille näytettäviä apuvälineitä, joita voin suositella heille kokeiltavaksi. Kerron myös, mistä he voivat kyseisiä tuotteita hankkia.

Riittääkö aikaa ja rahaa?

Jo ensimmäisellä terapiakäynnillä Stolt keskustelee asiakkaan kanssa siitä, onko tällä mahdollisuuksia käydä terapiassa. Kyse ei nimittäin ole pelkästä tahdonvoimasta tai henkisistä voimavaroista, vaan terapiaa varten on järjestettävä myös aikaa.

– Jos tapaamisia siis sovitaan esimerkiksi 5–10, se tarkoittaa jo 5–10 viikkoa, joina täytyy olla sitoutunut terapiaan.

Myös rahallinen puoli on otettava huomioon. Koska seksuaaliterapiasta ei saa Kela-korvausta, täytyy asiakkaan laskea, onko hänellä varaa käydä terapiassa, jonka hinta on yli 50 euroa kerta.

– Jos varaa ei ole, ei kannata aloittaa terapiaa ja repiä auki asioita, joiden käsittelemistä ei voida viedä niin pitkälle, että ongelmiin saadaan apua, Stolt sanoo.

Seksuaaliterapia sopii myös ujoille

Omasta seksuaalisuudesta puhuminen saattaa ajatuksena tuntua vaivaannuttavalta. Seksuaaliterapia ei silti ole vain avautujia varten. Asiakkaan omalla persoonalla on paljon vaikutusta siihen, millä tavoin ongelmista puhutaan. Stoltin mukaan kaikki lähtee siitä, että terapeutti pystyy luomaan luottamuksellisen terapiasuhteen asiakkaansa kanssa.

– Jos asiakas on ujo ja jännittynyt, luottamuksen rakentamisessa voi mennä aikaa. Tällaisissa tilanteissa asiasta voidaan ensin puhua hieman ulkopuolelta. Kun luottamus on saavutettu, voidaan asiaa puida syvällisemmin.

– Moni on yllättynyt, miten avoimesti ja luontevasti on lopulta pystynyt ongelmastaan puhumaan. Kun kynnyksen puhumiseen saa murrettua, voidaan ongelmaa lähteä työstämään, Stolt kertoo.

Lue myös:

Tämän takia suomalaiset hakeutuvat seksiterapiaan – ”Ongelmasta kärsivät sekä miehet että naiset”

Nainen, erektiohäiriö on sinunkin ongelmasi

Seksielämän yleisimmät haasteet

X