Seksielämä

Mullistukset omassa elämässä saivat Sari Havaksen pohtimaan seksuaalisuuttaan tarkemmin: ”En halunnut päätyä vain tyydyttämään vastapuolen tarpeita”

Kun Sari Havas, 60, oli nuori äiti, seksuaalisuus jäi taka-alalle. Vasta myöhemmin Sari havahtui pohtimaan omaa seksuaalisuuttaan tarkemmin ja opetteli puhumaan seksistä. – Seksuaalisuus on minulle läsnä hyväksyvissä katseissa ja pienissä hipaisuissa, Sari sanoo.

Teksti:
Terhi Harper 
Kuvat:
Liisa Valonen

Sari Havakselle seksuaalisuus merkitsee aistien valtakuntaa. – Rakastan valoa ja lämpöä.

Kun Sari Havas, 60, oli nuori äiti, seksuaalisuus jäi taka-alalle. Vasta myöhemmin Sari havahtui pohtimaan omaa seksuaalisuuttaan tarkemmin ja opetteli puhumaan seksistä. – Seksuaalisuus on minulle läsnä hyväksyvissä katseissa ja pienissä hipaisuissa, Sari sanoo.

Näyttelijä, työhyvinvointi- ja vuorovaikutuskouluttaja Sari Havas, 60:

”Omassa arjessani seksuaalisuudella ja seksillä on suuri merkitys ilon, voiman ja nautinnon antajana. Itsetuntoni on vahvistunut samalla, kun olen oppinut arvostamaan omaa seksuaalisuuttani. Matka nuoresta tytöstä kuusikymppiseksi kypsäksi naiseksi on kuitenkin ollut pitkä ja koukeroinen.

Aikuisuuden kynnyksellä ajattelin, että seksi on jotakin kiinnostavaa ja ihanaa. Sainkin tutustua ensimmäisen poikaystäväni kanssa seksuaalisuuden maailmaan rauhallisesti vailla paineita. Silti omien tunteiden sanoittaminen pelotti. Kun luulin olevani raskaana, uskalsin hädin tuskin sanoa asiaa ääneen.

Nuorena äitinä minulle oli tärkeintä pitää huolta omasta jälkikasvustani, minkä vuoksi seksuaalisuus jäi taka-alalle. Kuulin joidenkin naisten puhuvan kukkaan puhkeamisesta ja rikkaasta seksielämästä, mutta ajattelin, että se ei nyt ollut minua varten. Nauttikoot muut.”

”Hyvä seksi on kaukana suorituksesta”

”Mullistukset omassa elämässä parikymmentä vuotta sitten pysähdyttivät minut pohtimaan omaa seksuaalisuuttani tarkemmin. Samaan aikaan lähdin opiskelemaan parisuhde- ja seksuaaliterapeutiksi. Kävin läpi omaa seksuaalihistoriaani ja opettelin ylipäätään puhumaan seksistä. Kyselin itseltäni, mitä tarvitsen ja haluan, jotta en päätyisi tulevaisuudessa vain tyydyttämään makuuhuoneessa vastapuolen tarpeita.

Kevät ja sen tuoma valo herättelevät aistejani. Ylipäätään kaipaan ympäristöä, jossa tunnen olevani elossa; Ranskan-kodissani lämpö, maisemat ja ruoka auttavat löytämään itsestäni uuden vaihteen. Haluan kauniita asioita myös makuuhuoneeseeni; kynttilöitä, tuoksuja ja musiikkia. Olen huomannut, että seksuaalisuutta voi herätellä myös katsomalla romanttisia elokuvia, joissa rakastelukohtaukset kuvataan kauniisti ja tyylikkäästi. Sellaisia nähdessäni muistan, että ’ai niin, tuohan on ihanaa!’

Mitä vähemmän elämässä ylipäätään on turhia paineita ja suoritusvaatimuksia, sitä enemmän tulee tilaa ilolle ja riemulle myös makuuhuoneessa. Hyvä seksi on kaukana yhdyntä- tai orgasmikeskeisestä suorituksesta.

Seksuaalisuus on minulle läsnä hyväksyvissä katseissa ja pienissä hipaisuissa. Se, että lähetän puolisolleni lentosuukon, kertoo siitä, että hän on mielessäni erityisellä tavalla. Seksin ei aina tarvitse olla hurjaa ja mahtavaa. Se voi merkitä myös lempeän hetken jakamista toisen kanssa.”

X