Ihmiset ja suhteet

Naisen seksuaalinen haluttomuus

Teksti:
Anna.fi

Seksuaalinen haluttomuus on aihe, josta puhutaan nykyään ehkä avoimemmin kuin aikaisemmin. Ellien seksiosion keskustelupalstallakin haluttomuudesta on kirjoitettu paljon. Mutta mitä tehdä, jos haluttomuus vaivaa?

Haastattelin seksuaaliterapeutti, auktorisoitu (NACS) Eeva Gröhniä, joka pitää yksityisvastaanottoaan Jyväskylässä Lääkärikeskus Mehiläisessä. Seuraavassa on Eevan vastauksia kysymyksiin haluttomuudesta.

Kuinka yleistä seksuaalinen haluttomuus on?

”Kiinnostuksen puute seksiin on yleisin seksuaalisen toiminnan häiriö”, Eeva tietää.

Onko haluttomuus vain naisten ongelma vai onko haluttomuus yleistynyt myös miesten keskuudessa? Jos on, niin mistä se johtuu?

”Haluttomuutta esiintyy myös miehillä enenevissä määrin. Stressi, kovat työpaineet ja jatkuva kiire voivat viedä halut. Ei ole aikaa pysähtymiseen, mitä seksuaalinen nautinto edellyttää”, Eeva kertoo.

Onko runsaan alkoholinkäytön ja haluttomuuden välillä yhteyttä?

 ”Runsas alkoholinkäyttö lisää haluttomuutta ja erektio-ongelmia”, Eeva toteaa.

Vaikuttaako ikä haluttomuuden esiintymiseen? Onko haluttomuus vaihdevuosi-ikään tulleiden naisten ongelma vai onko sitä myös nuoremmilla naisilla?

”Haluttomuus lisääntyy selvästi yli 40-vuotiaana. Joidenkin tutkimusten mukaan yli 50-vuotiaista suomalaisnaisista voi yli puolet kärsiä haluttomuudesta. Tosin haluttomuutta esiintyy nuoremmillakin henkilöillä. Voi myös olla toisin päin; keski-iässä seksuaalielämästä aletaan nauttia entistä enemmän, kun lapset on kasvatettu, oma identiteetti on kehittynyt ja jos elämä kohtelee muutenkin silkkihansikkain”, Eeva vastaa.

Jotkut vastasynnyttäneet äidit tuntevat haluttomuutta. Mistä se johtuu?

”Synnytyksen jälkitilassa äidit voivat kokea haluttomuutta voimakkaan tunnepitoisen tapahtuman johdosta. Äidillä voi olla väsymystä, ja aletaan elää lapsen ehdoilla. Näin voi menettää kosketuksen itseensä seksuaalisena olentona”, Eeva sanoo.

Mitä syitä haluttomuuteen voi olla?

”Haluttomuuteen on useimmiten useita syitä. Sekä naisilla että miehillä voi olla monta vaikuttavaa tekijää. Biologisia syitä ovat masennus, väsymys, päihteet, lääkkeet, erilaiset sairaudet (esim. syöpä), tahaton lapsettomuus ja hormonaaliset tekijät. Oma vaikutuksensa haluttomuuteen on myös psyykkisillä tekijöillä. Niitä ovat parisuhdeongelmat, seksuaalisen vuorovaikutuksen ongelmat, urautuminen seksuaalitavoissa, huono tyydytystä tuottamaton seksi, syyllisyys, häpeä ja käsittelemätön seksuaalinen hyväksikäyttö jne.”, Eeva luettelee.

Voiko raskas työ tai liikunta aiheuttaa haluttomuutta?

”Raskas työ lisää haluttomuutta, ellei osaa rentoutua vapaa-ajalla. Säännöllinen ja normaali liikunta voi vähentää haluttomuutta. Mieliala kohenee ja hyvinvointi lisääntyy”, Eeva vastaa.

Mitä jos haluttomuuden taustalla on kokemus seksuaalisesta pahoinpitelystä esim. lapsuudessa?

”Seksuaalisen vastenmielisyyden taustalla voi olla käsittelemätöntä seksuaalista hyväksikäyttöä, raiskausta tai insestiä. Traumaattiset seksikokemukset läpikäydään ensin psykoterapiassa. Sen jälkeen lähdetään seksuaaliterapialla hoitamaan haluttomuutta”, Eeva kertoo.

Mitä jos haluttomuus koskee omaa kumppania eikä seksiä ylipäätään?

”Yhteinen keskustelu selkeyttää asiaa. Haluttomuuden taustalla voi olla läheisyysongelmaa, vihaa tai tunteiden ristiriitaisuutta kumppania kohtaan. Nämä ovat monesti tiedostamattomia asioita. Pariterapiaan hakeutuminen saattaisi avata solmukohtia”, Eeva neuvoo.

Mitä jos haluttomuuden syynä on se, että seksuaalinen identiteetti on muuttunut tai että sitä ei uskalla tuoda julki? Nainen esimerkiksi kiinnostuu naisista oman miehen asemesta.

”Seksuaaliterapiasta voi saada apua omaan seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiin liittyvissä asioissa”, Eeva vastaa.

Kuinka paljon seksuaalinen haluttomuus vaihtelee ihmisten kesken? Onko kaikilla joskus haluttomuuden kausia?

”Seksuaalinen haluttomuus on henkilön itsensä määrittelemä tila, ja sen mittaaminen on vaikeaa. Ihminen ei ole kone eikä aina halukas, vaikka media viestittää usein niin. Parisuhteen kehitysvaiheen mukaisesti keski-iän erillistymisvaiheessa on luonnollinen lepovaihe. Ikääntymisen myötä seksuaalista haluttomuutta esiintyy aiempaa enemmän hormonaalisten muutosten vuoksi. Voi olla myös muita elämään liittyviä arjen tilanteita, joiden yhteydessä seksuaalinen halukkuus siirtyy taka-alalle. Tällaisia tilanteita voivat olla mm. kiire työelämässä, lähiomaisen kuolema tai sairastuminen.

Vaikuttavatko kuukautiset haluttomuuden esiintymiseen? Osa naisista ei halua seksiä niiden aikaan.

”Kuukautiset eivät varsinaisesti vaikuta halukkuuteen paitsi, jos ne ovat runsaat ja on vatsakipuja. Sen vuoksi voi kyseisenä aikana haluttomuus olla hyvin luonnollista”, Eeva toteaa.

Haluton osapuoli voi tuntea herkästi syyllisyyttä siitä, että ei tyydytä tarpeeksi kumppaniaan seksuaalisesti. Miten syyllisyyden tunteita pitäisi käsitellä?

“Antamalla oikeaa tietoa voi vähentää syyllisyysasiaa. Haluttomuus liittyy harvoin kumppanin riittämättömyyteen, vaikka ongelma on parin yhteinen asia. Yhteisestä avoimesta keskustelusta pari- ja seksuaaliterapiassa voi saada apua asiaan”, Eeva tietää.

Miten puolison haluttomuus vaikuttaa parisuhteeseen? Moni tuntuu ajattelevan, että jos esim. mies ei saa kumppaniltaan tarpeeksi usein seksiä, tämä lähtee etsimään sitä muualta.

”Mikäli halukas puoliso painostaa halutonta seksiin, haluttomuus lisääntyy, asiasta tulee riitelyä ja seuraa vallankäyttöä parisuhteessa. Jos vielä ongelma tulkitaan rakkauden puuttumiseksi tai loppumiseksi, voi se provosoida mustasukkaisuuden tunteita, jolloin parisuhde kriisiytyy. Tässä tilanteessa voi ruoho olla naapurissa vihreämpää”, Eeva kertoo.

Voiko parisuhde kestää huolimatta siitä, että toinen on haluton ehkä kauankin aikaa?

”Jos puolisoiden halupotentiaalit ovat hyvin erilaiset, mietitään usein eri teille lähtemistä. Suhde kestää harvoin pitkään jatkuvaa haluttomuutta. Apua tulisi lähteä hakemaan ammatti-auttajalta jo hyvissä ajoin parisuhteen parantamiseksi, ennen kuin on liian myöhäistä,” Eeva opastaa.

Miten parisuhteen osapuolten tulisi toimia, jos toinen haluaa seksiä, mutta toinen on haluton? Pitäisikö haluttoman vain suostua parisuhteen ylläpitämiseksi seksiin toisen sitä halutessa? Vai tulisiko halukkaamman osapuolen tyydyttää halujaan masturboimalla silloin, kun puoliso ei halua seksiä?

”Parisuhteen osapuolten haluissa voi olla eroja. Ei kuitenkaan pidä suostua seksiin vain toisen vuoksi vastoin omaa tahtoaan. Se voi lisätä haluttomuutta entisestään. Masturbaatio on hyväksyttävä ja luonnollinen nautinnon saamisen keino iästä tai elämäntilanteesta riippumatta. Se ei ole seksin korvike, vaan luonnollinen tapa yksin tai yhdessä rikastuttaa jokapäiväistä elämää. Jokainen ihminen on vastuussa omasta tyydytyksestään. Kumppania voi hyväillä, vaikka ei itse seksiä haluaisikaan”, Eeva neuvoo.

Moni nainen syyttää haluttomuudesta ehkäisypillereitä. Voiko e-pillereiden käyttämisen sivuvaikutuksena olla haluttomuus?

”E-pillereiden sivuvaikutuksena voi olla haluttomuus. Näissä tilanteissa on hyvä olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin pillerimerkin vaihtamiseksi. Tästä voi olla apua haluttomuuspulmaan”, Eeva kertoo.

Joskus naiselta pitää poistaa kohtu tai rinta. Vaikuttaako se seksuaaliseen halukkuuteen? Entä mitä jos mies ei esim. naisen kohdunpoiston jälkeen halua rakastella kumppaninsa kanssa, koske kokee, että tästä on tullut jotenkin sukupuoleton?

”On tärkeää puhua avoimesti omista tunteista ja mielikuvista, joita tilanne aiheuttaa. Seksuaalisuus ei ole kiinni ulkomuodosta. Tunne ja rakkaus ovat tärkeimmät, ” Eeva vastaa.

Auttaako omasta seksuaalisuudesta huolehtiminen vaikka itsetyydytyksen avulla ylläpitämään halukkuutta myös kumppanin kanssa tapahtuvaan seksuaaliseen kanssakäymiseen?

”Itsetyydytyksellä voi lisätä omaa seksilämpötilaa. Haluttomuuden taustalla voi olla masturbaation ja fantasioiden vähyys,” Eeva tietää.

Miten haluton voisi herättää seksuaaliset halunsa?

”Haluton voi herätellä seksuaalisia halujaan ottamalla vastaan toisen antamaa hyväilyä ja hellyyttä. Hyväily herkistää – myös oman itsen hyväily. Lisäksi omia haluja voi lisätä erilaisilla fantasioilla ja lisäämällä erotiikkaa elämään. Vieras ympäristö voi aktivoida eroottisia kuvitelmia. Kaikki tavat rakasteluun ovat luvallisia, elleivät ne loukkaa toista tai ole rikollisia,” Eeva neuvoo.

Kuinka tärkeää on keskustella haluttomuudesta kumppanin kanssa?

”Kumppanin kanssa keskustelu on avain häiriön purkamiseen. Keskustelu voi olla vaikeaa, mutta vuorovaikutus kumppanin kanssa on tärkein seksitaito. Ellei keskustelu yhdessä onnistu, ammattiauttaja voi olla avuksi”, Eeva opastaa.

Onko haluttomuus ylipäätään ongelma? Nykyään seksiä tulvii kaikkialta ja ajatellaan, että elämä ilman seksiä on eittämättä jotenkin onnetonta.

”Seksuaalinen haluttomuus on ongelma vain silloin, jos se henkilökohtaisesti niin koetaan. Olemme kaikki seksuaalisia syntymästä kuolemaan, ja jokainen voi käyttää seksuaalisuuttaan tai jättää käyttämättä. Se on jokaisen oma valinta. Silloin se on ok”, Eeva vastaa ja lisää: ”Median kautta tulvii seksiä joka puolelta. Sitä ei pidetä enää kiellettynä asiana, joten se ei kiinnostakaan. Ei ole mitään syytä suostua mielenkiinnon väljähtymiseen. Jokaisella on oikeus hyvään seksielämään ja sitä kannattaa aktiivisesti tavoitella”.

Mitä haluaisit sanoa ihmisille, jotka kärsivät haluttomuudesta itse tai joiden kumppani on haluton?

Seksuaaliterapeutin terveiset haluttomuudesta kärsiville: ”Seksuaalinen haluttomuus ei ole muuttumaton tila. Haluamista voi lisätä etsimällä rauhallista aikaa. Muutos on aloitettava omasta itsestä eikä pidä jäädä odottelemaan ja syyllistämään toista. Hyvän seksielämän saavuttaa ajan kanssa opettelemalla. Pari voi lähteä yhteistuumin avoimesti purkamaan seksielämän ongelmia. Kukaan ei halua huonoa seksiä. Seksuaalisuus on laaja käsite; se ei ole vain peniksen tunkeutumista emättimeen. Seksuaalista hyvinvointia kannattaa edistää. Hyvä seksielämä tuo paljon voimaa ja iloa elämään”.

Asiantuntija: Eeva Gröhn, seksuaaliterapeutti, auktorisoitu (NACS)
Teksti: Sanna Toikkanen  

X