Nämä 9 yllättävää asiaa voivat viedä seksihalusi
Seksielämä

Nämä 9 yllättävää asiaa voivat viedä seksihalusi

Stressi ja väsymys lyttäävät libidon ja haluttomuus aiheuttaa kitkaa parisuhteessa, tiedetään. Liian tiukat työpäivät ja vähäiset yöunet eivät kuitenkaan ole ainoat haluntappajat. Lue, sabotoitko seksielämääsi listaamillamme arkisilla asioilla, joiden et arvannut vievän halujasi.
Teksti: Anna Nummisto Kuvat: Colourbox

1. Olet vaihtanut ehkäisyä

Jos olet juuri aloittanut tai lopettanut ehkäisypillereiden käytön, hormonisi ovat todennäköisesti heittäneet kuperkeikkaa. Hormonitasojen muutokset vaikuttavat siihen, kuinka kiinnostavana koet kumppanisi.

Unelmiesi mies saattaakin yhtäkkiä olla mielestäsi vain ihan kiva. Asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa, jotta hän voi etsiä ehkäisyn, joka sopii sekä sinulle että parisuhteellesi.

Lue myös: Naisen seksuaalinen haluttomuus

2. Kuorsaat kuin tukkijätkä

Kuorsaaminen saattaa olla merkki uniapneasta, jonka yksi aiheuttaja on alhainen testosteronitaso. Testosteronin puute vaikuttaa sekä miesten että naisten seksuaaliseen halukkuuteen.

Makuuhuoneessa ongelmia saattaa olla kahdenlaisia: kuorsaava kumppani ja huonoista yöunista kärsivä siippa. Ei ihme, ettei kumpaakaan huvita ryhtyä petipuuhiin.

Lue myös: 10 kysymystä miehen seksuaalisesta haluttomuudesta

3. Et juo tarpeeksi vettä

Riittävä veden juominen pitää limakalvot kosteina ja terveinä. Tankkaa vettä tasaisesti pitkin päivää, jotta elimistösi ei pääse kuivahtamaan. Ole kuitenkin tarkkana, jos nappaat vetesi mukaan kaupan kylmäkaapista. Muovipullojen sisältämien BPA-yhdisteiden on todettu aiheuttavan lapsettomuutta, sillä ne häiritsevät naisten munasolujen toimintaa ja miesten spermatuotantoa.

Lue myös: Lapsettomuus

4. Skippasit jumpan

Pelkäätkö, että liikuntaharrastus vie liikaa aikaa parisuhteelta? Löysäily tekee taatusti enemmän tuhoja seksielämällesi kuin reipas happihyppely. Liikunta lisää verenkiertoa, piristää mieltä ja lisää mielihyvähormoni endorfiinin tuotantoa. Endorfiinihurmoksen ansiosta pursuat energiaa ja haluat jakaa hyvää fiilistä myös muillekin.

Lue myös: Mitä jos viettäisitkin puolisosi kanssa seksiloman? 10 vinkkiä hyvään lomaseksiin

5. Ajattelet liikaa

Takana on pitkä työpäivä ja lapset ovat vihdoinkin nukkumassa. Tekisi mieli halailla, mutta entä jos kumppani luulee, että tarjolla on myös seksiä? Parempi siis pysyä omassa sohvannurkassa. Ei näin!

Toisen huomioimista ei kannata unohtaa väsyneenäkään. Koskettelu ja hyväily lisäävät mielihyvähormonien tuotantoa ja rentouttavat. Halut saattavat herätä oman kullan kainalossa kuin itsestään. Niin ei kuitenkaan käy, jos mietit jo ovella, kuinka tänään torjuisit kumppanisi.

Lue myös: Miten olla hyvä sängyssä

6. Popsit säilykkeitä ja roskaruokaa

Säilykeruuissa on runsaasti natriumia. Yksi purkki pastaa saattaa sisältää saman verran suolaa kuin kymmenen sipsipussia. Liiallinen suolankäyttö lisää verenpainetautien riskiä ja heikentynyt verenpaine vähentää verenkiertoa myös tärkeissä alakerran paikoissa.

Lisäksi rasvaiset, runsaasti hiilihydraatteja sisältävät ruuat saavat sinut tuntemaan olosi turvonneeksi ja väsyneeksi. Eli vähemmän seksikkääksi.

7. Herkuttelet lakritsilla ja salmiakilla

Lakritsiuutteen sisältämä glykyrritsiini nostaa verenpainetta ja lisää stressihormoni kortisolin tuotantoa. Lisäksi se vähentää seksihaluja ylläpitävän testosteronin määrää sekä miehillä että naisilla. Tarvitseeko muuta sanoa?

8. Syöt liian vähän

Skippasitko lounaan, ja iltapäivällä verensokerisi on nollassa? Seksi ei varmasti ole ensimmäisenä mielessä, kun olet niin uupunut, että hädin tuskin pysyt jaloillasi. Tankkaa hedelmiä ja pähkinöitä pitkin päivää ja nappaa tarvittaessa rautalisä purkista. Näin varmistat, että energiaa riittää myös yöllisiin aktiviteetteihin.

9. Pukeudut liian kireisiin vaatteisiin

Tiukat pillifarkut tai stringit näyttävät hyvältä, mutta liian kireät vaatteet saattavat myös häiritä halujasi. Kun verenkierto alakerrassa estyy liian pinkeiden pöksyjen takia, ei kosketus tunnu miltään. Ei, vaikka housut lähtisivätkin jalasta…

Lue lisää:

Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan
10 noloa kysymystä terveydestä – Erikoislääkäri vastaa
Emätin kutistuu ja tiukentuu, mitä ihmettä? Näin ikääntyminen muuttaa vaginaa

Lähteet: besthealthmag.ca, BuzzFeed, Eat This, Not That!, Prevention

X