Seksielämä

Oletko miettinyt, mistä pidät seksissä? Älä tyydy seksiin, joka ei säväytä – asiantuntija kertoo, miten uinuvat halut saa heräämään

Moni ottaa turhia paineita seksistä ja kuvittelee lopulta, että seksuaalinen haluttomuus on pysyvä olotila. Näin sen ei tarvitse olla.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Seksuaalinen haluttomuus voi liittyä siihen, että seksistä ei uskalleta puhua.

Moni ottaa turhia paineita seksistä ja kuvittelee lopulta, että seksuaalinen haluttomuus on pysyvä olotila. Näin sen ei tarvitse olla.

Haluttomuuden taustalla piilee usein erilaisia syitä, joiden tunnistaminen voi tuntua vaikealta. Seksuaalinen haluttomuus ei kuitenkaan ole harvinaista varsinkaan ruuhkavuosissa. Näin sanoo Terveystalon seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi.

– Olen tehnyt 12 vuotta seksuaaliterapeutin töitä, minkä aikana seksielämän ongelmat ovat lisääntyneet valtavasti. Varsinkin seksuaalinen haluttomuus näkyy 35–45-vuotiaissa asiakkaissa. Työelämän paineet, suorituskeskeisyys, uupumus, masennus ja väsymys ovat lisääntyneet, mikä vaikuttaa seksuaalisuuteen, Vuohtoniemi sanoo.

Seksuaalinen haluttomuus voi johtua myös siitä, että ihminen ei ole koskaan tutustunut kunnolla omaan seksuaalisuuteensa.

– Haluttomuuden taustalla voi olla se, että ei ole koskaan miettinyt, mistä pitää seksissä. Moni menee parisuhteeseen ja ajattelee, että tällaista seksi nyt sitten on ja tyytyy siihen vuosikausiksi, vaikka se voisi olla jotakin muuta.

Koskaan ei kuitenkaan ole myöhäistä tutustua omaan seksuaalisuuteensa ja löytää se joko ensimmäisen kerran tai uudestaan. Kysyimme Karoliina Vuohtoniemeltä, miten seksuaalista itsetuntoaan voi kohentaa ja miten herätellä haluaan.

1. Seksuaalinen haluttomuus voi liittyä itsetunto-ongelmiin

– Aluksi voi olla vaikea tunnistaa, mistä asioista nauttii seksuaalisesti. Siksi voi tehdä ensin asioita, jotka ylipäätään tuntuvat hyviltä ja nostavat itsetuntoa, eikä niiden tarvitse liittyä seksuaalisuuteen.

Kyse voi olla uudesta harrastuksesta, uusista ystävistä tai voi hakea onnistumisen kokemuksia työssä tai parisuhteessa. Kokeile myös tehdä asioita, jotka rentouttavat ja tuovat iloa – lähde vaikka metsäkävelylle tai mene kylpyyn. Seksuaalisuus ei ole muusta elämästä irrallaan oleva saareke.

– Kaikki asiat, jotka kohentavat positiivista minäkuvaa ja itsetuntoa, voivat vahvista myös seksuaalista itsetuntoa.

“Todella moni ajattelee, että seksi on sielujen yhteyttä, eikä siitä tarvitse puhua.“

2. Päihitä seksuaalinen haluttomuus sanoilla – usein seksistä puhuminen parantaa seksiä

– Todella moni ajattelee, että hyvä seksi on sielujen yhtyettä, eikä siitä tarvitse puhua. Kommunikointi on kuitenkin tosi tärkeää hyvässä seksissä, vaikka ei tietenkään välttämätöntä, jos se tuntuu vaikealta. Itseään ei saa pakottaa mihinkään. Mutta ei voi olettaa, että toinen tietää, mistä pidät, jos et kerro sitä hänelle. Sitä paitsi vuosien aikana mieltymykset saattavat muuttua, senkin takia seksistä puhuminen on tosi tärkeää.

On aika tavallista, että sekä miehet että naiset kärsivät suorituspaineista. Moni miettii seksin aikana muun muassa sitä, miltä hän itse näyttää kumppanin silmissä, tykkääköhän kumppani tai mitä pitäisi tehdä, jotta kumppani tykkäisi.

– Seksuaaliseen haluttomuuteen ja suorituspaineisiin auttaa puhuminen, koska se lisää luottamusta kumppaniin. Sekin voi auttaa, että lopettaa hetkeksi sellaisen seksin, joka aiheuttaa suorituspaineita. Moni ajattelee, että seksiä on vain esimerkiksi yhdyntä ja suuseksi, mutta oikeasti seksi on siitä puhumista, koskettelua, lähellä oloa, hellimistä, yhdessä suihkussa käymistä ja vaikka toisen pesemistä rauhassa ja nauttien. Jos seksiä harrastaa paineiden kanssa, se vain pahentaa suorituspaineita, ja tällöin kannattaa keskittyä muunlaiseen läheisyyteen ja hellimiseen.

.

3. Sooloseksi on ihmisen tärkein seksisuhde

Seksuaalinen haluttomuus voi johtua monista eri syistä.

Seksuaalinen haluttomuus voi johtua siitä, että ei ole tutustunut seksuaalisuuteensa. Sooloseksi on yksi keino parantaa seksuaalista itsetuntoaan.

– Seksisuhde itseen on ihmisen tärkein seksisuhde. Se on yleensä ensimmäinen ja viimeinen, ja usein myös pysyvin seksisuhteistamme. On hyvä antaa itselleen lupa masturboida ja etsiä uusia tapoja koskettaa itseään. Voit esimerkiksi koskettaa itseäsi suihkussa tai hierontaöljyn tai liukuvoiteen kanssa. Voit kokeilla tutustumista seksivälineisiin.

Kannattaa myös pohtia omaa suhdettaan sooloseksiin. Miltä se tuntuu? Oletko kenties ajatellut, että parisuhteessa ei saisi tyydyttää itseään? Moni ajattelee näin, vaikka se ei pidä paikkaansa.

4. Unohda spontaanin halun vaatimus

– Seksuaaliseen haluun liittyy yksi iso myytti: että se olisi aina spontaania. Ikääntyminen, ruuhkavuodet, työelämän kiireet, stressi ja hormonitoiminnan muutokset voivat vaikuttaa haluun, eikä se välttämättä syty enää yhtä spontaanisti kuin nuorena.

Kun spontaanius katoaa, moni saattaa ajatella, että apua, en halua enää seksiä enkä voi harrastaa sitä. Kannattaa unohtaa spontaanin halun vaatimus ja antaa vain mennä. Monella seksuaalinen halu syttyy vasta seksin aikana.

5. Rennompi asenne voi auttaa seksuaaliseen haluttomuuteen

– Seksin pitäisi aina jäädä plussan puolelle niin, että ei ole seksin aikana toiminut itseään vastaan. Mutta seksin ei tarvitse olla joka kerta ilotulitusta eikä aina tarvitse saada orgasmia. Välillä voi tehdä palveluksen kumppanille, ja välillä seksi saa olla tylsää. Ja seksin aikana on ihan ok sanoa, jos haluaa lopettaa. Vähän rennompi asenne seksiin ja seksuaalisuuteen ratkaisisi tosi monta ongelmaa.

6. Seksuaalinen haluttomuus ei ole kohtalo – pohdi, lue ja tutustu itseesi

– Yritä tunnistaa syyt seksuaalisen haluttomuuden takana. Onko seksuaalisuuteesi suhtauduttu kotona ahdasmielisesti tai onko lapsuudessa tai nuoruudessa tapahtunut jotakin traumaattista. Aika moni sukupolveen katsomatta kokee, että seksuaalikasvatus on ollut olematonta tai että seksuaalisuuteen on liitetty kasvatuksessa jotakin hävettävää.

Omaa seksuaalisuuttasi tutkiessasi voit tutustua seksuaalisuutta käsittelevään kirjallisuuteen.

– Suosittelen esimerkiksi Elina Tanskasen Parempaa seksiä ja Maaret Kallion ja Osmo Kontulan Happy end -kirjoja.

Jos edelleen tuntuu vaikealta saada seksuaalisuudestaan kiinni, voi mennä juttelemaan seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa. Terapeutin avulla voi saada kiinni siitä, mikä kaikki kuuluu seksuaalisuuteen: esimerkiksi itsetyydytys ja fantasiat. Tai voi vain yksinkertaisesti tunnistaa, mistä ylipäätään elämässään nauttii.

Apua seksuaaliseen haluttomuuteen on tarjolla niin vastaanotoilla kuin verkkoneuvonnassakin. Nämä voivat olla parempia vaihtoehtoja kuin lähteä suoraan kokeilemaan kaikkea, jolloin voi olla vaara, että rikkoo omia rajojaan.

– Anna itsellesi lupa tutustua itseesi ja seksuaalisuuteesi ja nauttia. Älä unohda seksiä, sillä se on ihana asia ja osa ihmisyyttä. Mutta jos seksuaalisuuttaan ei halua tutkia tai edistää, sekin on ihan ok.

X