Nainen sängyssä
Sängyssä kannattaa keskittyä nautintoon.
Seksielämä

On kumppanista kiinni, saako nainen orgasmin ja 9 muuta orgasmimyyttiä

Nainen voi saada seksin aikana useita orgasmeja. Tai sitten ei ainuttakaan. Isoimmat orgasmin esteet ovat myytteinä korvien välissä. Raivataan ne ja keskitytään nautintoon! Virve järvinen
Teksti: Virve Järvinen Kuvat: iStock

Myytti 1: Riittää, että kumppani saa orgasmin.

Nainen on orgasminsa ansainnut, eikä se ole yhtään vähäarvoisempi kuin miehen. Orgasmi lähtee oman nautinnon arvostamisesta: ihminen panostaa asioihin, joita hän arvostaa. Jos haluaa nauttia seksistä, sen eteen pitää tehdäkin jotain – ja onneksi orgasmin saamiseksi voi tehdä paljonkin!

Naisen seksuaalinen historia on täynnä vähättelyä. Meille on vuosisatojen ajan opetettu valheellisesti, ettei naisen nautinnolla ole väliä ja naisen osuutena seksissä on ensisijaisesti miellyttää miestä. Moni toistaa näitä myyttejä tiedostamattaan omassa seksielämässään. Orgasmin tavoittelu ei ole itsekästä, päinvastoin. Mitä enemmän nainen nauttii, sitä enemmän myös mies yleensä saa.

Myytti 2: Se on kumppanista kiinni, saako vai ei

Hyvällä kumppanilla on osuutensa naisen orgasmiin, ja hyvä kumppani arvostaa myös naisen nautintoa. Jokainen vastaa kuitenkin omasta nautinnostaan ja seksuaalisuudestaan.

Orgasmin ja seksuaalisen halukkuuden kannalta on tärkeää, että kokee itsensä haluttavaksi ja arvostaa itseään. Itsearvostus lisääntyy, kun tekee itselle mieluisia asioita ja huolehtii omasta hyvinvoinnistaan muun muassa liikunnalla. Kun itsearvostus kasvaa, omien seksuaalisten tarpeiden tunnistaminen ja samalla niistä puhuminen kumppanille helpottuu.

Myytti 3: Pömppömaha ja jenkkakahvat estävät nautinnon

Pömppömaha ei ole nautinnon este. Esteeksi se muodostuu, jos nainen itse tuntee olevansa ruma tai vääränlainen. Seksuaalisuus on kokonaisuus, eikä kyse ole vain ulkokuoresta.

Orgasmin voi opetella. Omaan nautintoon kannattaa tutustua ja tarvittaessa vahvistaa myönteistä suhtautumista omaan kehoon.

Myytti 4: Vaihdevuosien jälkeen ei kuulukaan saada orgasmia

Ajatuksilla on valtava voima. Orgasmia ei saa, jos ajattelee, ettei sitä kuulukaan saada. Keho muuttuu vaihdevuosissa, samoin seksuaalisuus. Kuivat limakalvot tehdä yhdynnästä hankalaa, kiihottuminen voi kestää entistä pidempään ja orgasmit laimentua, mutta eivät ne katoa mihinkään. Limakalvojen kuivuus hoituu paikallisestrogeenillä ja liukuvoiteilla. Kiihottumiseen auttaa, kun antaa halulle tilaa: sulkee kännykän ja varaa kahdenkeskistä aikaa.

Viimeistään vaihdevuosissa kannattaa laajentaa omaa käsitystä seksistä pelkkänä yhdyntänä käsi- ja suuseksiin – varsinkin jos mies alkaa olla iässä, jossa erektiovaikeudet yleistyvät. Seksilelut ja uudet asennot voivat tuottaa huikeita hetkiä molemmille.

Myytti 5: Omin käsin tuotettu orgasmi on laiha lohtu

Seksuaalisuutta ei aina tarvitse jakaa toisen kanssa. Jotta pystyy kertomaan kumppanille omista nautinnonlähteistään, niihin tulisi tutustua ensin itse. Jokaisen naisen kannattaisi ottaa peili käteen ja katsoa, mistä se nautinto lähtee. Synnytysten jälkeen ja viisikymppisenä se tulee usein ihan eri kohdista kuin ennen. Kun tuntee oman nautintonsa, ei lähde seksissä niin helposti vain miellyttämään toista osapuolta.

Myytti 6: Klitoriksen käsittelyllä saa orgasmin varmasti ja voimakkaasti

Tutkimusten mukaan klitoris on orgasmin kannalta naisen herkin kohta, mutta naiset ovat yksilöitä ja orgasmit yksilöllisiä. Varmaa ja aina samanlaisena toistuvaa orgasmia ei onneksi ole, koska muuten koko asia alkaisi kyllästyttää.

Jos jumittuu yhteen kohtaan ja tapaan, voi jäädä monta herkkua nauttimatta. Kynnys kokeiluihin madaltuu yhdistelemällä klitoriksen hyväilyyn jotain muuta, vaikka rintojen tai peräaukon koskettelun.

Vaikka kumppani osuisi hyväilyissään juuri oikeaan kohtaan, orgasmia ei tule, jos naisen mieli haraa vastaan. Orgasmi tapahtuu pitkälti aivoissa, pelkkä klitoriksen kutittelu ei riitä. Esimerkiksi työstressi, liika alkoholi ja makuuhuoneen ovesta puuttuva lukko ovat tehokkaita orgasmin esteitä.

Myytti 7: Teeskennelty orgasmi on parempi kuin ei orgasmia ollenkaan

Valitettavasti valheet lisäävät valheita ja nakertavat parisuhdetta muuallakin kuin sängyssä. Teeskentelijä on huijari, joka pettää toisen ihmisen luottamuksen. Asian paljastuminen aiheuttaa parisuhteessa syystäkin kriisin.

Jos kumppani luulee väärin tyydyttäneensä naisen, hän ei muuta tapojaan, eikä nainen saa jatkossakaan. Vakaalla pohjalla oleva suhde kestää totuuden naisen orgasmeista.

Myytti 8: Huipulle pääsemiseen tarvitaan vähintään kynttiläillallinen

Pikaseksikin voi olla hyvää – ei aina tarvita pitkää lämmittelyä. Pidemmän tauon jälkeen nainenkin voi laueta herkemmin, ja tarvittaessa kumppani tai nainen itse voi hoidella asian loppuun käsin.

Seksiin voi virittäytyä mielen tasolla tunteja ennen h-hetkeä: laittaa toiselle vihjailevan viestin tai käydä töissä tauolla vessassa herättelemässä haluja. Kun hetki sitten illalla koettaa, seksi ei välttämättä edes kaipaa pitkiä alkulämmittelyjä.

Myytti 9: Yhtäaikainen orgasmi yhdynnässä on tavoite numero yksi

Pitkässä parisuhteessa yhtäaikainen yhdyntäorgasmi voi olla yhteinen unelma, mutta ei sitä kannata ruveta tavoittelemaan tai tehdä siitä pakkomiellettä. Suorituspaineet vaikuttavat naisen kostumiseen ja miehen erektioon, ja väkisin väkertämisestä tulee paha mieli. Orgasmin metsästäjä unohtaa, että seksiä harrastetaan, koska se on kivaa ja nautinnollista. Se on sitä, vaikkei aina saisikaan.

Myytti 10: Mitä enemmän seksiä, sitä enemmän orgasmeja

Määrän sijaan kannattaa panostaa laatuun ja ymmärtää, että joissain elämänvaiheissa pitää tyytyä vähempään. Joskus nukkuloma hotellissa voi tuottaa ilotulituksen, jonka pelkkä muistelu kutittelee mukavasti.

Laatuun kannattaa panostaa siksikin, että hyvä seksi lisää itsevarmuutta ja saa hehkumaan – ja myös näkemään kumppanin entistä myönteisemmässä valossa. Laatu kulkee monesti määrän edellä. Jos saa ihanaa seksiä, sitä tahtoo lisää.

Asiantuntijana erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), Puhu muru -bloggari Marja Kihlström. Hänen uusin kirjansa Iso O – matkaopas huipulle (Kosmos) ilmestyi juuri.

X