Pitäisikö sinunkin jättää tämä seksijuttu lukematta?
Seksielämä

Otatko liikaa paineita seksistä? Nämä merkit kertovat seksistressistä

Kuinka monta kertaa kaveripariskunta harrastaa seksiä? Miten naapuri jaksaa koko ajan tuollaista jyystöä, kun itse ei edes yllä keskivertosuomalaisten seksitilastoihin? Otatko ihan liikaa paineita seksielämästäsi? Tunnista vaaran merkit.
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: Colourbox

1. Vertailu aiheuttaa ahdistusta.

– Vertailu on inhimillistä ja seksistä puhuminen kannatettavaa. Parhaimmillaan seksikeskustelusta saa vinkkejä ja inspiraatiota omaan seksielämäänsä.

Liian pitkälle mennyt vertailu kuitenkin tuottaa kohtuutonta ahdistusta. Jos esimerkiksi kesken työpäivän alkaa stressata oman seksielämän epätäydellisyyttä, vertailu on mennyt liian pitkälle.

Lue lisää: Stressi haltuun mindfullnesin avulla

2. Aiheesta tulee jatkuvasti riitaa kumppanin kanssa.

– Jokaisessa parisuhteessa on riitoja, mutta jos seksistä tulee jatkuvasti himmeitä vääntöjä, se ei tee hyvää suhteelle. Jos on koko ajan stressaantunut aiheesta, ei voi myöskään rentoutua, mikä on hyvän seksin edellytys.

Suhtautumistaan seksiin voi miettiä erään toisen esimerkin kautta. Jos sinulla on huono hiuspäivä, otatko asiasta kohtuuttomia paineita ja annat sen pilata koko päivän vai vedätkö myssyn päähäsi ja naurahdat, että c’est la vie, se on elämää.

Lue lisää: Hyvässä riidassa on alku ja loppu

3. Seksielämään kohdistuu kohtuutonta kriittisyyttä.

– Omassa seksielämässä ei nähdä mitään hyvää. Haetaan jatkuvasti jotakin huippukokemusta ja ollaan huolissaan siitä, ettei kiihotuta kumppanista tai että orgasmit eivät ole sellaisia, että tippuu koko universumin läpi.

4. Ihanneseksin käsikirjoitus on tiukka.

– Harva puhuu siitä, että lehdessä tai netissä luki, että tämän ja tämän verran pitää harrastaa seksiä ja nyt huolestuttaa, kun itsellä tahti ei ole niin kova. Suorittava elämänasenne on enemmänkin ajan henki – se läpäisee kaiken. Ihmisillä on kohtuuttomia vaatimuksia työelämää, perhe-elämää ja omaan kehoaan kohtaan. Seksi on nostettu kohtuuttomien vaatimusten listalle. Enää ei voi olla perusseksiä, vaan sen pitää olla aina jotenkin tajunnanräjäyttävää.

5. Luet seksivinkkejä, mutta et tiedä seksielämäperiaatteitasi.

– Tämä on vähän sama asia kuin se, että luet jutun, jossa opastetaan laittamaan eyelineria, vaikka lähinnä mietit, haluatko meikata ollenkaan.

Seksistä puhutaan paljon ja seksivinkkejä riittää, mutta seksin subjektiiviseen ulottuvuuteen ei hirveästi ole tarjolla apua. Oma suhde seksiin on tärkeä, sillä nautinto on subjektiivinen kokemus.

Ensiksi kannattaa selvittää itselleen omat seksielämäperiaatteensa. Onko seksi itselle tärkeää? Miten tärkeää? Seksi ei ole kaikille tärkeää. Ei edes tarvitse olla seksiä, jos ei halua. Jos päätyy siihen, että seksi on tärkeää, sen pitää oikeasti tuottaa nautintoa. Nautinto usein unohtuu, kun suorittaa ja stressaa. Se, nauttiiko, selviää, kun kysyy itseltään, onko minulla kivaa sängyssä.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana seksuaalitarepautti Elina Tanskasta.

X