Esimerkiksi ruokailutottumukset voivat johtaa haluttomuuteen.
Seksielämä

Miksi seksi ei huvita? 8 yllättävää syytä haluttomuuteen

Ihmetteletkö seksihalujesi laimentumista, vaikka kumppanisi on ihana ja suhteenne toimii? Selvitimme, miksi seksihalut voivat kadota yllättäen, ja miten hiipuneen himon voi elvyttää.
Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Selitys 1: Syöt ravintoköyhää ruokaa

Niukka, yksipuolinen ja ravintoköyhä ruokavalio väsyttää. Väsymys puolestaan nakertaa seksihaluja.

Ravintoaineiden puute voi vähentää myös seksihormonien tuotantoa. Joidenkin tutkimusten mukaan sinkin ja magnesiumin puute saattaa vaikuttaa haitallisesti kehon testosteronitasoon. Testosteroni säätelee sekä miesten että naisten seksuaalista halua.

Sinkkiä on runsaasti lihassa, äyriäisissä, ruotoineen syötävissä kaloissa kuten muikussa, maidossa, täysjyväviljoissa, siemenissä, vihreissä kasviksissa ja tummassa suklaassa. Hyviä magnesiumlähteitä ovat leseet, pavut, pähkinät, jyvät ja keittämättömät kasvikset.

Jos olosi on väsähtänyt, halujen ja vireystilan kohentaminen kannattaa aloittaa ruokavalioremontista. Herkuttele hyvällä omallatunnolla ostereilla ja suklaalla – niitä ei kutsuta turhaan rakkausruoaksi.

Lue myös: Ruoka-aineista lisäpotkua seksiin

Selitys 2: Elät makealla ja verensokerisi pomppii

Runsas sokerin ja valkoisten viljojen syönti saa verensokerin pomppimaan. Verensokerin heittely laskee seksihaluja säätelevän testosteronin määrää ja heikentää etenkin miesten libidoa. Jopa 75 prosenttia diabeetikkomiehistä kärsii erektio-ongelmista.

Mitä tasaisempana verensokerisi pysyy, sitä pienempi on diabetesriskisi, ja sitä enemmän kehosi tuottaa testosteronia. Vähennä sokerin ja valkoisten viljojen syömistä. Huolehdi tasaisesta ateriarytmistä ja syö runsaasti kuituja ja proteiinia, jotka pitävät verensokerin tasaisena.

Selitys 3: Kärsit univajeesta

Useat tutkimukset osoittavat, että univaje tuhoaa seksihalut. Väsymys vähentää testosteronin tuotantoa ja aiheuttaa miehille erektio-ongelmia. Myös jatkuvassa univajeessa olevien naisten on todettu kiinnostuvan seksistä vähemmän kuin riittävästi nukkuvien.

Myös uniapnea häiritsee seksihaluja. Uniapneassa hengityskatkokset ja kuorsaaminen katkaisevat unen. Aamulla olo on väsynyt ja sekava. Uniapnean on huomattu olevan yhteydessä 2-tyypin diabetekseen, joka heikentää libidoa entisestään.

Joskus on siis parempi sanoa kumppanille, että ei tänä iltana, nyt väsyttää. Seksi maistuu paremmin aamulla hyvien unien jälkeen. Oman unentarpeensa voi selvittää vain kokeilemalla. Suurin osa ihmisistä tarvitsee 7−8 tunnin yöunet. Jo jatkuva yhden tunnin univaje laskee henkistä ja fyysistä vireystilaa.

Selitys 5: Sairastat kilpirauhasen vajaatoimintaa

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa väsymystä, palelua, masennusta ja seksuaalista haluttomuutta.

Vajaatoiminnan oireet ovat vaihtelevia, minkä vuoksi sairauden diagnosoiminen on usein hankalaa. Alakulo ja haluttomuus voidaan diagnosoida esimerkiksi kaamosväsymykseksi. Sairaus voi kehittyä pitkälle, ennen kuin oikea hoito löytyy.

Kilpirauhasarvot kannattaa tutkituttaa, jos haluttomuuteen liittyy voimakasta väsymystä, painonnousua, alakuloa ja palelua. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa myös suolisto-oireita ja ihon kuivumista.

Selitys 6: Sinulla on alkava sydän- tai verisuonisairaus

Jos sydän ja verisuonet eivät toimi kunnolla, sukuelinten verenkierto heikkenee. Miehen on vaikea saada erektio, kun elimistö ei pumppaa penikseen tehokkaasti verta. Myös naisen kiihottuminen vaikeutuu, sillä emättimen ja lantion alueella on paljon verisuonia.

Oireista kannattaa puhua lääkärille, jos seksuaaliseen haluttomuuteen liittyy voimakasta hikoilua ja fyysistä voimattomuutta. Alkava sydänsairaus oireilee joskus selittämättöminä uupumuskohtauksina ja hikoiluna. Jo pelkkä kauppakassin kantaminen voi viedä voimat.

Seksi saattaa aiheuttaa sydänsairaalle myös heikotusta. Pahoinvointi ja väsymys voimistuvat usein makuuasennossa, kun verenkiertoelimistö joutuu entistä kovempiin töihin.

Selitys 7: Treenaat liikaa

Sopiva annos urheilua saa halut hyrräämään, kun mielihyvähormonien eritys kiihtyy. Liian kova harjoittelu voi kuitenkin romahduttaa seksihalut ja jaksamisen.

Ylikunto vähentää halukkuuteen vaikuttavan testosteronin määrää. Stressihormoni kortisolin määrää puolestaan nousee, mikä lisää väsymystä ja latistaa mielialaa.

Henkinen stressi vaikuttaa seksuaalisuuteen samalla tavalla. Pieni paine voi lisätä vireyttä mukavasti, ja halut hyrräävät työpäivän jälkeen. Jatkuva stressi taas romahduttaa seksihalut, mielialan ja fyysisen kunnon.

Selitys 8: Et rakastele ja masturboi tarpeeksi

Seksin puute vähentää kiinnostusta koko puuhaa kohtaan. Kaikenlainen koskettelu, läheisyys ja orgasmi saavat kehon erittämään oksitosiinia. Tämä hormoni vaikuttaa ihmisen haluun olla toisen lähellä. Mitä vähemmän kehomme erittää oksitosiinia, sitä vähemmän kaipaamme toisen seuraa, kosketusta ja seksiä.

Läheisyys ja hyväily ovat hyviä keinoja elvyttää himo, vaikka aluksi seksi ei huvittaisi. Myös masturbointi vapauttaa oksitosiinia, joka saa kaipaamaan enemmän kiihotusta.

Jos rakastelu tuntuu vaikealta, aloittakaa halujen elvyttäminen seksittömästä koskettelusta. Lähekkäin oleminenkin lisää oksitosiinin erittymistä ja auttaa löytämään kipinän uudelleen. Sinkun kannattaa masturboida säännöllisesti, jotta oma seksuaalisuus ei kuihdu.

Lähteet: Diabetesliitto, Duodecim, Eat This, Fusion, Online Library, Seksuaaliterveysklinikka, Shape

Lue myös:

Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan

Naisen seksuaalinen haluttomuus

Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?

X