Ihmiset ja suhteet

Seksikohtauksia kaunokirjallisuudessa

Teksti: Rakel Liekki

rakelOlen aina pitänyt lukemisesta. Jo pienenä ahmin lähikirjaston kirjoja niin paljon kun kotiin jaksoin kantaa. Kun kasvoin, tyydytin erotiikan nälkääni myös kirjoin. Myönnän joskus aikoinani jopa selanneeni kirjoja vain vilkaistakseni seksikohtauksia. Enkä nyt siis puhu puhtaasti eroottisesta kirjallisuudesta, vaan ihan tavallisista romaaneista.

Muutamat seksikohtaukset ovat jääneet mieleen ylitse muiden. Tämä ei kuitenkaan välttämättä johdu kirjan laadusta. Siksi en aiokaan luetella maailmankirjallisuuden klassikoita vaan mainitsen muutamia kirjoja joiden seksin kuvaus on minulle ollut unohtumatonta.

Kaikkein voimakkaimpana seksuaalisena lukukokemuksena mieleeni on jäänyt Roald Dahlin veijariromaani Oswald-eno, johon tartuin kyseisen kirjailijan lastenkirjojen houkuttelemana. Oswald-enossa muhinoidaan antaumuksella ilman luterilaista synnintuntoa. Kirjan seksi on hillitöntä ja hupsua lihallista iloa. Luin kirjan useita kertoja ja olin aina yhtä ihastunut sen maailmaan.

Elävästi muistan myös Stewart Homen romaanit, jotka ahmin kaikki osin seksikohtausten houkuttelemana. Niiden irstas, ronski ja jopa inhorealistisen suorasukainen seksin kuvaus sisälsi myös hyvin usein homoerotiikkaa, joka pikkukaupungin kasvatille oli kiinnostavaa ja eksoottista.

Jostakin syystä minulle eroottisista kohtauksista parhaiten ovat jääneet mieleen ulkomaisten kirjailijoiden aikaansaannokset. Muutamia poikkeuksiakin toki löytyy. Muun muassa Kauko Röyhkän romaanien panokuvaukset ovat jättäneet muistijäljen. Vahvin suomalainen eroottinen lukukokemus on kuitenkin Hannu Salaman Juhannustanssit, jonka sivun 121 myönnän lukeneeni huomattavasti useammin kuin koko teoksen.  

Olisi mielenkiintoista kuulla mitkä seksikohtaukset ovat olleet mieleenpainuvia muille?

Lopuksi lukuvinkki aiheeseen liittyen:

Juan Manuel de Pradan novellikokoelma Pimpit on hulvaton, leikittelevä, mutta myös herkkä. Kerronta on suorasukaista, mutta silti runollista. Sopii mainiosti myös pariskunnille yhdessä ääneen luettavaksi.

Kuva: Juha Helminen

X