Ihmiset ja suhteet

Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan

Teksti:
Anna.fi

Hyppysissä hellyys, katseessa kaipaus, kuiskauksessa kuuluvat kauniit sanat. Vähitellen, houkutellen keho kuoriutuu talvikankeudestaan ja hekuma herää.

Herätä halut uudestaan

1. Voita väsymys

Väsyneenä ei jaksa eikä huvita. Jos akut ovat talven jäljiltä tyhjät, väsymys pitää nukkua ensin pois. Muuten seksi muuttuu suoritukseksi, josta jää paha maku suuhun kummallekin. Suoritusseksi on kaukana siitä ihanasta, elämää ylläpitävästä voimasta, jota seksuaalisuus ja seksi parhaimmillaan ovat.

Väsymyksestä huolimatta yleensä jaksaa kosketella ja helliä toista sanoin. Toimivassa suhteessa kumppanille uskaltaa varmaan luvata, että muutaman päivän kuluttua voimat ovat palautuneet ja mielessä on muutakin kuin lepo.

2. Huolehdi seksuaalisuudestasi

Seksuaalisen halun heräämistä ei kannata jäädä odottelemaan, vaan siitä on hyvä huolehtia päivittäin vaikka ajattelemalla seksiä. Mitä pidempään seksi on poissa ajatuksista, sitä vaikeampaa siihen on virittäytyä. Fantasiat, itsetyydytys ja oman kehon arvostava kosketus pitävät virettä yllä.

3. Kannusta kosketukseen

Jos kaikki kosketus on aiemmin ollut yhdynnän esileikkiä, tapa kertoa omasta rakkaudesta kosketuksen avulla – ilman taka-ajatuksia – kannattaa opetella uudelleen. Jotta koskettelu tuntuisi hyvältä, kannattaa kertoa kumppanille, millaisesta kosketuksesta pitää ja millaista kaipaa, ja ohjata tarvittaessa toista sanoin ja käsin.

Toisin kuin pikkuhousun raja tai sepalus, niska ja pään seutu ovat sijaintinsa vuoksi neutraaleja, mutta silti intiimejä alueita. Vieras käsi tuskin viivyttelee toisen poskella tai niskakuopassa ja etenee selkärankaa pitkin rauhassa, nikama nikamalta. Eikä kosketuksen tarvitse johtaa mihinkään, ellei halua antaa itselle mahdollisuutta tarjottuun, hyväilevään nautintoon.

4. Tee suunnitelma

Seksi alkaa useimmiten muualla kuin lakanoiden välissä. Suunniteltu seksi ei ole huonoa seksiä, päinvastoin. Kumppanille päivällä laitettu tekstari illan ihanista suunnitelmista sytyttää kipinän, joka kuluvien tuntien aikana kasvaa ja voimistuu. Flirtti, vihjaava katse tai kosketus lupaa hyvää vaikka keskellä pyykkivuoren.

Flirtti kuuluu myös vakituiseen suhteeseen ja käyttämättömänä taito ruostuu, yksipuolisena kuolee. Jottei näin kävisi, siitä kannattaa muistuttaa itseään aika ajoin vaikka kirjaamalla asia kalenteriin. Ja kun oma rakas vihjaa, vihjeeseen vastataan.

5. Nauti korvillasi

Jokainen haluaa olla haluttu ja kuulla sen rakkaansa suusta. Eroottinen, lämmittelevä ja kosiskeleva puhe pitää yllä seksuaalisuutta suhteessa ja lisää seksuaalista itsetuntoa. Pitkässä suhteessa eroottinen puhe tahtoo valitettavasti vähentyä. Kumppania kannattaa hyväillä sanoin, aina. Halutuksi itsensä tunteva kumppani innostuu pian itsekin avautumaan seksin tarpeelle. Kannustavat sanat kertaantuvat ja molemmat nauttivat.

6. Tutustu tuotteisiin

Seksi kaipaa vaihtelua kuten ruokalistakin, ja vaihtelua ja virikkeitä löytyy erotiikkaliikkeistä. Jos kynnys astua putiikkiin on liian korkea, tuotteita kannattaa katsastaa netistä. Jos toisen läsnäolo nolostuttaa, valikoimaan on hyvä tutustua alkuun yksin. Ammattitaitoinen myyjä osaa opastaa ja antaa vinkkejä laitteiden turvallisesta käytöstä.

Ensimmäisen hankinnan on hyvä olla neutraali, kuten pullo hyvältä tuoksuvaa hierontaöljyä, pieni klitoriskiihotin tai aistimukselle herkistävä vibraattori. Filmit saattavat suoruudessaan latistaa tunnelman, sen sijaan musiikki, aihealueen kortti- ja lautapelit sekä eroottinen kirjallisuus kohottaa sitä.

Apuvälineet lisäävät seksin leikillisyyttä ja kokeilunhalua. Ne parantavat osaltaan seksitaitoja eli kykyä olla mukana aktiivisena toimijana, ei vain seksin kohteena ja sivustakatsojana. Seksitaidot kehittyvät vuorovaikutuksessa ja vaativat jalostuakseen toiselta tukea ja kannustusta: hyvästä seksistä kannattaa aina kiittää.

7. Ole läsnä

Tietoinen hyväksyvä läsnäolo toisen sylissä ja oman tarkkaavaisuuden suuntaaminen tarjolla olevaan nautintoon kaikin aistein lisää halua. Hellä hetki on täynnä ärsykkeitä, jotka kannattaa hyödyntää. Kumppanin tuoksuun, makuun ja ihon lämpöön keskittyminen ja niiden kuulostelu saa kehossa aikaan mukavia muutoksia, kiihottaakin.

Silmien sulkeminen auttaa keskittymään hetkeen ja omiin aistimuksiin: siihen, miltä rakkaan hengitys omalla iholla tuntuu tai millaisia hyrinöitä hiuksilla leikittely herättää. Jos keskittyminen tuntuu ylivoimaiselta, turvallisessa ja tutussa suhteessa kumppanin silmät voi sitoa kevyesti – toisen suostumuksella, tosin.

8. Virkisty fantasioilla

Hyvä fantasia on vapaa ja estoton, mutta oman pään sisäisenä turvallinen. Kumppanille kerrottuna se voi herättää mustasukkaisuutta ja tunteen omasta riittämättömyydestä, ja siksi sen kertomista kannattaa harkita. Kumppani saa nauttia toisen mielikuvilla herkuttelun tuloksista: kiihkosta ja heränneestä halusta.

9. Palaa menneisiin

Keittiön pöytä, auton tavaratila, suihkukaappi. Suhteen alussa jokainen paikka tuntui sopivalta seksiin. Samat paikat sopivat siihen yhä. Niiden palauttaminen mieleen tuo suhteeseen säpinää arkenakin: ensin toiminnan näyttämönä, myöhemmin yhteisenä salaisuutena. Sukupäivällinen yhteisen, toisissakin tarkoituksissa palvelleen ruokapöydän ääressä ja kumppanin vihjaava katse: maltanko odottaa, että vieraat lähtevät kotiin?

Lähteet:
Osmo Kontula & Tarja Sandberg: Halut jäissä – Naisten seksuaalisen halun puute. Väestöliitto 2012.
Osmo Kontula: Mielen seksuaalisuus – Matka kiihottumisen alkulähteille. Duodecim 2012.
Virikkeitä kirjallisuudesta: Tarja Sandberg: Mistä halu syntyy. Tammi 2010.
Alex Comfort, Susan Quilliam: Rakastamisen nautinto. Tammi 2010.

Teksti: Virve Järvinen

Asiantuntijana seksologi Tarja Sandberg, Väestöliitto.

X