Ihmiset ja suhteet

Shoppailu, parempaa kuin seksi?

Teksti: Anna.fi

Shoppailu”Sen nimi on Sasu”, sanoo Eeva ja hyväilee hellästi sen uutta pintaa. Kyse on kuitenkin vain ja ainoastaan laukusta. Mitä tapahtui, tytöillähän piti olla aivot? Shoppailusta on tullut tärkeä vapaa-ajan viettotapa. Emme shoppaile tarpeeseen vaan mielihyvään. Tutkimuksien mukaan shoppailusta on tullut jopa seksin korvike.

Visa-kortti,  tytön paras ystävä

Hanna ei puhu huolistaan poikaystävälleen tai ystävilleen. Huolet haihtuvat, kun hän avaa Zaran oven. Hän syttyy myös Diorin kevätkokoelmasta, Milanon syksystä sekä Nanson vaatteista. Hanna ei ole poikkeus. Se, että kuluttamisella saa uuden identiteetin, ei ole mitään uutta sekään. ”Uusi t-paita saa meidät katsomaan uusin silmin itseämme, pitämään enemmän itsestämme. Kyse ei ole tarpeesta, vaan silkasta  mielihyvästä, jopa hedonismista”, hän sanoo.

Naisten taloudellinen itsenäisyys on aiheuttanut sen, että muodista ja kauneudesta on tullut lähes kultti. Miksi turhaan odottaa prinssi uljasta kukkapuskan kera, kun Visalla voi saada  miellyttäviä elämyksiä? Prinssi voi suoltaa suustaan sammakoita, olla tahattoman itsekeskeinen tai muuten vaan mäntti, joten eikö shoppailu ole varma valinta.

Tutkijat ovat todistaneet, että shoppaillessa erittyy mielihyvähormonia endorfiinia. Samaa ainetta, jota erityy orgasmista. Onko siis ihme, että naiset hakeutuvat yhä uudestaan ja uudestaan kauppoihin? ”Ammattien ja työelämän teknistyessä shoppailusta on tullut yksityistä. Se on vain meitä  itseämme varten. Se herättää myös sensuaaliset aistit, kashmirin kosketus, silkin pehmeys, pellavan keveys iholla”, analysoi ranskalainen psykiatri Sarah Stern.

Paras minulle

Sasu, Eevan uusi, ihana laukku nukkuu hänen vieressään. Hän nostaa sen polvilleen ja silittää sitä. Kun Eeva on pettynyt poikaystäviinsä, hän on ostanut uuden laukun. Ne kertovat henkilökohtaisista muistoista, ja toimivat paremmin kuin ex-miesten kuvat. Laukkujen valinta on huolellista ja muistuttaa soidinmenoja. ”Etsin laukkua pitkään. En osta mitään ensimmäisellä silmäyksellä. Käyn yhä uudestaan kaupassa, katson, hyväilen, kokeilen. Arvion hitaasti, vertailen muihin. Haluan olla varma, että se paras minulle.” Kaikilla laukuilla on nimet ja ne kilpailevat omistajattarensa suosiosta. Nyt on Sasun vuoro olla Eevan polvilla.

Älykkäänä nuorena naisena Eeva ei tähtää täydellisyyteen valinnoissaan. ”Ajatelleenpa Victoria Beckhamia. Mieskin oli täydellinen. Ainakin aluksi. Nyt Victoria näyttää korvaavan elämisen  ylettömällä shoppaamisella. Ei karkkipäivä ole mitään, jos se on joka päivä. Shoppailu on mielihyvää aisteille, tuoksuja, kosketusta. Useimmilla ei ole Paris Hiltonin pankkitiliä, mutta mielihyvää saa pienemmästäkin. Shoppailua eivät hallitse rutiinit. Se on ennen kaikkea aistillista.”

Halpista ja orgasmeja

Maria saattaa rankan viikon työviikon jälkeen käydä H&M:ssa. ”En koskaan osta mitään kallista. Minun ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa kahdeksan euron  t-paidasta, jota käytän kerran tai kaksi. Ostaminen on vaan jännittävä, nopea tapahtuma. Se olen minä, joka valitsen”, hän sanoo. ”Se on kuin pieni orgasmi.” Shoppailua hän vertaa rakastajaan, ei aviomieheen. ”Siihen ei liity mitään velvoitteita ja pakkoa. Kyse on vapaaehtoisuudesta”, hän sanoo. ”Se voi myös yltyä vaaralliseksi, kuten seksi.”

Pia ostaa  aika ajoin itselleen kosmetiikkaa ja alusvaatteita. ”Rakastan ylellisiä pakkauksia. Mietin huolella, mitä tarvitsen ja valitsen korean, ylellisen pakkauksen. Minulla ei ole varaa eikä käyttöä YSL:n iltapuvuille, mutta upea huulipunahylsy laukussani on vain minua itseäni varten. Saatan ottaa sen esiin ja hyväillä sitä kesken työpäivän”, hän huokaa. Ulkomailla Pia ei mielellään asioi. ”Ärsyynnyn yli-innokkaista myyjistä.”

ShoppailuOmien rahojen tärkeys

Turkulainen Katariina oppi shoppailun salat mummiltaan. ”Olin pienestä tytöstä asti  hieman suuremmaksi mummini kanssa kaupungilla kerran kahdessa kuussa. Kun mummi tarvitsi itselleen jotain ekstraa, hän mietti, harkitsi, punnitsi ja pohti. Kun hän  lopulta hankki itselleen uudet kengät tai Lumenen huulipunan, menimme juhlistamaan tapahtumaa leivoskahveille Aschanille. ”Mummi saattoi  oikein hyristä mielihyvästä ja tyytyväisyydestä. Samalla opin oman rahan tärkeyttä”, Katariina sanoi.

”Meidän välillä oli sellainen intiimi side. Ostamiseen liittyi juhlaa, joka oli arjen yläpuolella. Pienet tapaamisemme olivat vaarilta poissuljettu”, Katariina muistelee. ”Mummi valmistautui kaupunkipäiviinsä huolella, hän rajasi huulensa ja laittoi luomiväriä.” Mummi saattoi silitellä kenkiä tai leninkikangasta ja katsella niitä illalla. Uudet kengät asettuivat usein sängyn viereen.

”Jotta shoppailuun liittyy mielihyvää, siihen on liitettävä aikaa. On kertakaikkisen ihanaa tuntea kankaan pehmeys tai ihailla rasiaa, jota ei tarvitse. Kun kaikki on nykyisin niin tehokasta ja kuluttavaa, on tärkeää antaa aistien nauttia”, Katariina sanoo. Katariinan isä viihtyy K-raudassa. ”Hän saattaa tuntikausia katsoa muttereita, mutta ärtyy jos perheen naiset puhuvat vaatteista tai viipyvät vaatekaupassa”, Katariina nauraa. Isän ollessa mutterikaupassa on kyseessä eräänlainen yksityinen riitti, johon muut eivät uskalla osallistua.

Kolmen kimppa?

Shoppailusta on tullut suosittua viihdettä, kuten elokuvista tai televisiosta. ”Unohdan ikävät asiat, kun kävelen Stockmannin kosmetiikkaosastolle. Uusi ripsiväri, joka ei todellakaan tuo minulle säihkyripsiä, saa minut voimaan paremmin. Kahisevat paperikassit ovat aina mukavampia, kuin muoviset, niissä on aavistus luksusta. Samaten silkkipaperi”, sanoo Ulla, joka on opiskellut markkinointia Kauppakorkeakoulussa. Hän tietää, ettei kevätkokoelmien nimet ole sattumaa. Opiskelijana Ullalla oli aina ylellinen parfyymi. ”Kyse on myös fantasioista”, hän sanoo. ”Kun minulla ei ollut poikaystävää shoppailin enemmän”, hän sanoo.

Etelä-Afrikassa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 50% eteläafrikkalaisista naisista pitää shoppailua parempana kuin seksiä.  Eteläafrikkalaisista naisista 49% on sitä mieltä, etteivät heidän miehensä ymmärrä heidän tarpeitaan ja halujaan. Ja yli 70% on sitä mieltä, että heillä ei ole tarpeeksi vaatteita.

Eevan suhde laukkuihinsa on kiinteä ja intiimi. ”Ehkä tähän ei mahtuisikaan kolmatta. Jokainen suhde on kestänyt aikaa, ja niihin on liittynyt erilaisia tuoksuja ja tunnelmia”, hän sanoo laukkurivistöstään. Eevan miehen on katsottava häntä, eikä hänen laukkujaan. Jos heillä synkkaa, mies oppii tuntemaan myös Sasun, Kellyn ja monet muut.

Laura

Lähteet: Stern, Sarah, Catherine Joubert: Déshabillez-moi. Hachette. Paris. 2006.

Onko shoppailu parempaa kuin seksì?

Katso tilanne vastaamatta

X