Seksielämä

Suomalaiset harrastavat seksiä yhä vähemmän, asiantuntijan mukaan syynä on kehollisuuden katoaminen: ”Yhteys omaan kehoon heikkenee”

Seksin väheneminen johtuu seksuaaliterapeutti Anu Kinnusen mukaan osittain siitä, että monet ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan tiedon ja älyllisyyden parissa, jolloin kehollisuus voi unohtua. – Seksuaalisuus asuu sekä mielessä että kehossa, hän muistuttaa.

Teksti:
Mervi Alatalo

Jos haluaa enemmän seksiä, kannattaa käyttää kehoaan myös muutoin enemmän.

Seksin väheneminen johtuu seksuaaliterapeutti Anu Kinnusen mukaan osittain siitä, että monet ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan tiedon ja älyllisyyden parissa, jolloin kehollisuus voi unohtua. – Seksuaalisuus asuu sekä mielessä että kehossa, hän muistuttaa.

Tilastot osoittavat, että seksiä harrastetaan nykyisin aiempaa vähemmän. Seksin vähentyminen liittyy esimerkiksi stressiin, työelämän vaatimuksiin ja ajankäyttöön.

Seksuaaliterapeutti Anu Kinnusella on ilmiölle yksi kiinnostava selitys lisää:

– Kehollisuus on vähentynyt yhteiskunnassamme. Seksuaalisuus asuu sekä mielessä että kehossa. Jos ihminen on hyvin mentaalinen, voi olla, ettei hän ole yhteydessä omaan seksuaalisuuteensa.

Mentaalisuudella Kinnunen tarkoittaa sitä, että teemme paljon tietotyötä. Jos sen päälle vielä harrastaa ennemmin älyllisiä kuin fyysisiä asioita, mentaalinen ja fyysinen puoli eivät välttämättä ole tasapainossa.

– Jos ihminen esimerkiksi lukee paljon ja katsoo elokuvia, eikä harrasta liikuntaa saati tee ruumiillista työtä, hänen yhteytensä omaan kehoon heikkenee.

Tinder on epäkehollinen

Miten tämä sitten liittyy seksiin – tai sen määrän vähenemiseen?

– Mentaalimaailmassa voidaan olla hyvinkin kaukana tästä hetkestä. Seksissä toinen ihminen täytyy kohdata juuri tässä hetkessä. Kun tunnustelee toisen kehoa ja sitä, miltä toinen tuntuu, on läsnä aisteissaan.

Kinnusen mukaan mikä tahansa liikunta auttaa kehon energisoimisessa ja kehollisuudessa ylipäätään.

– Tosin esimerkiksi kuntopyörän polkeminen televisiota katsellessa ei vaadi samanlaista läsnäoloa kuin esimerkiksi tanssi tai muu luova liikunta.

Kinnunen huomauttaa, että myös kumppanin valinta voi nykyään olla ainakin osittain epäkehollista.

– Esimerkiksi tansseissa ihminen kohdataan kokonaisuutena. Mutta jos kumppania etsii Tinderistä pelkän kuvan perusteella, keholle ei jää mahdollisuuta intuitiivisesti johdattaa ihmistä toisen luokse.

Mikä liikunta tekee hyvää seksielämälle?

Mutta onko kehollisuus oikeasti vähentynyt? Mehän tunnumme elävän myös eräänlaista fitnessbuumin aikaa. Onko esimerkiksi fitnessurheilu enemmän älyllistä kuin kehollista tekemistä?

– Ei se missään nimessä ole pelkästään älyllistä, sillä keho liikkuu ja saa fyysistä ärsykettä. Mutta mitä enemmän liikuntaan liittyy oman kehon kuuntelua, sitä enemmän se auttaa seksuaalisuuden ja omien seksuaalisten impulsien tunnistamisessa ja niihin reagoimisessa.

Erityisen tehokkaita Kinnusen mielestä ovat luovan liikunan harjoitukset.

– Seksi tuo ihmisen elämään onnellisuutta. Jos se on oman elämän arvojärjestyksessä korkealla, seksille kannattaa järjestää aikaa ja tilaa.

X