Seksielämä

Tämän takia seksielämäsi alkaa kukoistaa yli nelikymppisenä – 5 faktaa

Kiihkeä seksi ja seksikkyys yhdistetään usein nuoruuteen. Todellisuudessa etenkin naiset nauttivat seksistä enemmän yli 40-vuotiaina. Kypsien aikuisten seksielämä kukoistaa, koska he eivät murehdi vatsamakkaroitaan ja metsästä pakonomaisesti orgasmia.
Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Briteille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan seksielämä ei ole parhaimmillaan villeinä sinkkuvuosina, vaan nelikymppisenä.

Amerikkalaisen seksitutkija Debby Herbenickin mukaan alle 24-vuotiaista naisista 61 prosenttia saa yhdynnässä orgasmin, yli 40-vuotiasta peräti 70 prosenttia. Amerikkalaisnaisille tehty tutkimus taas osoitti, että vireä seksielämä voi jatkua jopa yli 80-vuotiaaksi.

Asiantuntijoiden mukaan seksi on keski-iässä parempaa kuin nuorena, sillä ikä tuo mukanaan avoimuutta, rentoutta ja itsevarmuutta. Listasimme syyt, joiden vuoksi seksielämä alkaa kukoistaa kypsässä iässä.

1. Seksuaalinen itseluottamuksesi vahvistuu iän myötä

Keski-ikäiset ovat nähneet enemmän elämää, suhteita ja ihmiskehoja kuin nuoremmat. Moni nainen on synnyttänyt, ja mies on seurannut kumppaninsa vartalon muutoksia.

Ikä saa ihmiset suhtautumaan armeliaammin sekä omaan että muiden vartaloihin. Vanhemmat ihmiset eivät murehdi, tuleeko heille tietyissä asennoissa vatsamakkaroita, he keskittyvät seksiin.

Yli nelikymppiset ovat myös paremmin sinut halujensa kanssa. He eivät häpeä mieltymyksiään eivätkä pohdi yhtä paljon kuin nuoret, ovatko he normaaleja tai seksuaalisesti riittävän aktiivisia. He eivät myöskään suostu mihin tahansa vain kumppania miellyttääkseen.

2. Uskallat puhua haluistasi

Avoimuus on hyvän seksin perusta niin pitkässä suhteessa kuin yhden yön jutussa. Vanhemmat ihmiset uskaltavat usein puhua toiveistaan suoremmin kuin nuoremmat, minkä vuoksi seksi alkaa parantua keski-iässä.

Seksistä puhuminen on edellytys etenkin naisen nautinnolle. Osa naisista saa orgasmin klitorista koskettelemalla, osa yhdynnässä. Alatiesynnytykset voivat vaikuttaa seksin sujumiseen ja muuttaa kehon tuntemuksia.

Naisen onkin uskallettava ohjailla kumppaniaan saadakseen oikeanlaista kiihotusta. Yli nelikymppisillä on tähän usein enemmän rohkeutta kuin nuorilla.

3. Tiedät, että hyvä seksi on muutakin kuin orgasmeja

Ikä muuttaa käsitystämme hyvästä seksistä. Seksi voi olla upeaa, vaikka yhdyntöjä olisi harvoin, eikä seksi johtaisi aina orgasmiin. Henkisesti syvä suhde voi olla tyydyttävä, vaikka erotiikka olisi erilaista kuin nuorena.

Tutkimuksissa monet vanhimmat, seksielämäänsä tyytyväiset ihmiset kertoivat lopettaneensa yhdynnät erektio- tai kuivuusongelmien vuoksi. He olivat kuitenkin hyväksyneet asian ja keksivät muita tapoja saada seksuaalista nautintoa.

Mielihyvää voi tuottaa myös seksileluilla, suulla ja käsillä. Seksielämäänsä voi laajentaa katselemalla yksin tai kumppanin kanssa eroottisia elokuvia ja lukemalla kirjoja. Fantasiat ja niistä puhuminen voivat kiihottaa yhtä paljon ja enemmän kuin perinteinen seksi.

4. Seksille on vihdoin energiaa ja aikaa

Ajanpuute ja väsymys nakertavat varsinkin kolmekymppisten naisten seksihaluja. Keski-ikäisillä hektisimmät ruuhkavuodet alkavat yleensä olla ohi. Opinnot on opiskeltu, eivätkä lapset vaadi yhtä intensiivistä läsnäoloa kuin aikaisemmin. Seksi on nautinnollisempaa, kun vauvan yöheräily ei ime kaikkea energiaa.

Kun lapset alkavat viihtyä harrastuksissaan ja muuttavat pois kotoa, vanhempien reviiri laajentuu. Seksiä ei tarvitse harrastaa makuuhuoneessa lasten nukkuessa, vaan olette vapaita lempimään ympäri asuntoa milloin haluatte.

5. Olet ymmärtäväisempi ja rennompi

Vanhemmat ihmiset ovat kokeneet ihmissuhteissaan enemmän kuin nuoret. He eivät vaadi itseltään ja kumppaniltaan täydellisyyttä, mikä tekee erotiikasta tyydyttävämpää. Seksimokat eivät tunnu enää katastrofeilta, vaan niille voi nauraa yhdessä.

Moni kärsii joskus kolotuksista, kuivuudesta ja erektiovaikeuksista. Vaikka vaivat eivät ole mukavia, ne eivät kolauta itsetuntoa yhtä pahasti kuin nuorempana. Ikääntyessään ihminen alkaa hyväksyä kehonsa vanhentumisen. Hän kehtaa hakea apua luonnolliseen ongelmaan, joka on usein pieni murhe elämän suurien koettelemusten rinnalla.

Omat krempat auttavat suhtautumaan ymmärtäväisemmin myös kumppanin vaivoihin. Seksivaikeuksien ratkominen yhdessä voi lujittaa suhdetta, vaikka tavallinen yhdyntä ei enää onnistuisi.

Keski-ikä vie seksistä myös lasten hankintaan liittyvät paineet. Ehkäisyn pettämisestä, vauvauteluista ja ovulaatiosta ei tarvitse stressata, vaan seksiin voi suhtautua puhtaasti seksinä.

Lähteet: Berkeley Wellness, Bustle, Live Science, Mega Mood, Science Daily, Woman´s Day

Lue myös:

Näin otat ilon irti vaihdevuosista

Impotenssi ja vaikeus saada orgasmi – 10 ratkaisua naisten ja miesten yleisimpiin seksiongelmiin

Tekeekö seksi kipeää vaihdevuosissa? Näin yhdyntä muuttuu taas nautinnolliseksi

Säilytä intohimo pitkässä parisuhteessa

Keskustele:

Onko muilla yhtä ihania kokemuksia keski-iän seksistä?

X