Tantra saa laimentuneen suhteen kukoistamaan – Lue tantraohjaajan vinkit
Seksielämä

Tantra saa laimentuneen suhteen kukoistamaan – Lue tantraohjaajan vinkit

Tantra auttaa haluttomuuteen ja impotenssiin, mutta se on paljon muutakin kuin seksiä. Tantraohjaaja Shanti Limnell kertoo, miten tantra lujittaa suhdetta, kun arki väsyttää.
Teksti: Janica Brander Kuvat: Colourbox

Mitä tantra tarkoittaa?

Tantra on kokonaisvaltainen henkisen kasvun polku. Kyse ei ole yksittäisten seksikikkojen opettelusta, vaan mielen ja kehon välisen yhteyden löytämisestä. Tantran ideologian mukaan seksuaalisuus ja keho ovat pyhiä ja kauniita asioita. Niitä ei tarvitse hävetä, eikä niihin saisi liittää suorituspaineita ja arvostelua.

Lue myös: Tantra – Seksiä ja elämänfilosofiaa

Milloin parin kannattaa lähteä tantrakurssille?

Tantra sopii kaikille, sillä se antaa mielenrauhaa ja seksuaalista itsevarmuutta. Kursseille tulevien parien suhde on usein tienristeyksessä tai kriisissä. Lapset ovat ehkä muuttaneet kotoa, ja tuntuu oudolta olla taas kahdestaan. Parikurssilla pääsee käsittelemään suhteen ongelmia ja purkamaan tunteitaan. Tunteiden käsittely ei luisu riidaksi, kun ohjaaja antaa tehtävät ja tukee niissä. Jo pelkkä etäisyys kotiin ja arkeen virkistää ja auttaa näkemään suhteen uudessa valossa.

Keskustele: Kokemuksia tantrakursseista?

Onko mies vaikea houkutella kurssille?

Päinvastoin. Miehet kiinnostuvat tantrasta usein ensin, koska he uskovat saavansa siitä kipinää seksielämään. Jos tantra kiinnostaa, asia kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi miehen kanssa. Vastaanotto voi olla yllättävän innostunut.

Mitä tantrakurssilla käytännössä tehdään?

Tantrakurssilla tehdään paljon mindfulnessista tuttuja läsnäolo- ja tietoisuusharjoituksia. Läsnäoloa voidaan harjoitella hengityksen, liikunnan ja silmiin katsomisen avulla. Tietoisuus tuo mukanaan levollisuuden ja tyyneyden. Pyrkimyksenä on, ettei ihminen olisi tunteidensa vanki, vaan suhtautuisi tyynesti ja sallivasti kaikkiin tunteisiin – myös suruun, vihaan ja katkeruuteen. Arjessa riidat alkavat usein väsymyksestä ja kiihtymyksestä. Ihminen ei jaksa pysäyttää ja kyseenalaistaa negatiivisia tunteitaan ja ajatuksiaan.

Lue myös: Stressi haltuun mindfulnessin avulla

Miten tantra voi muuttaa ihmistä ja parisuhdetta?

Tantra vähentää stressiä ja riitoja aiheuttavaa ajattelua ja toimintaa. Ihminen oppii ottamaan vastuuta tunteistaan ja teoistaan. Vastuullinen ihminen ei syytä kumppaniaan pahasta olostaan. Hän ymmärtää sekä oman että kumppaninsa toimintaa ja sitä, miten omat valinnat vaikuttavat arkeen. Vastuullisuus ja tiedostavuus vapauttavat energiaa, ja paineet hellittävät. Tantra voi aloittaa pitkässäkin suhteessa uuden kukoistuskauden, kun kumppanit oppivat vastavuoroista arvostusta ja keskittyvät toisiinsa.

Voiko tantrasta olla haittaa, jos suhde on kriisissä?

Jos toinen innostuu tantrasta, mutta toista ei kiinnosta, suhteen jatkaminen voi olla vaikeaa. Tantraan syventymisestä alkaa henkinen kasvu, joka on hankalaa, jos toinen ei halua kasvaa mukana. Ei kuitenkaan kannata säikähtää, jos kumppani on aluksi epäluuloinen. Tantraohjaaja voi tavata epäröivää osapuolta aluksi kahden kesken. Kurssilla ei ole pakko tehdä harjoituksia, joihin ei ole valmis.

Keskustele: Onko meillä enää mitään yhteistä?

Opetellaanko tantrakurssilla seksitekniikoita?

Tantrassa pyritään seksuaalienergian vapauttamiseen, koska siitä saa myös henkistä voimaa. Alkeiskursseilla ei tehdä intiimejä harjoituksia. Jatkokurssilla pareille opetetaan genitaalihierontaa, mutta harjoitusta ei ole pakko tehdä – tai sen voi tehdä kaksin toisessa huoneessa. Kosketusharjoituksissa kunnioitetaan jokaisen rajoja, ja ne tehdään oman kumppanin kanssa.

Keskustele: Onko tantraseksi niin mahtavaa kuin kerrotaan?

Onko seksi tarpeeksi hyvä syy tulla tantrakurssille?

Seksi on yhtä hyvä syy aloittaa tantran opiskelu kuin kaikki muutkin. Seksiongelmat ja kiinnostus tantraseksiin ovat monille miehille ensimmäinen syy tulla kurssille. Haluttomuus ja impotenssi ovat usein suhteen konkreettisimpia ongelmia, joihin haetaan ensiksi apua. Taustalla on yleensä syvempi kaipuu parempaan elämään, mutta tarvetta ei osata pukea sanoiksi.

Mistä seksiongelmat johtuvat ja miten niitä ratkotaan tantran avulla?

Haluttomuudessa ja impotenssissa on usein kyse riittämättömyyden tunteesta. Seksiä ajatellaan suorituksena, johon voimat eivät riitä. Ennenaikainen siemensyöksy ja seksiriippuvuus johtuvat usein suorituspaineista, turtumisesta ja tyhjyyden tunteesta. Tantra avaa seksiin liittyviä tunnelukkoja ja vähentää kaaoksen tunnetta. Seksilelujen ja virikkeiden sijaan tantrassa syvennytään itseen ja kumppaniin. Läheisyys voi antaa enemmän kipinää kuin parinvaihto tai piiskaaminen.

Lue myös: 7 helppoa tantraseksikikkaa, joita sinun kannattaa kokeilla

Auttaako tantra, jos seksi ei enää kiinnosta?

Pareille voidaan antaa kotitehtäväksi aamurukous-niminen harjoitus. Aamurukouksessa yhdytään hetkeksi sylikkäin kuten yhdynnässä, mutta seksiä ei viedä orgasmiin asti. Tarkoituksena on herättää seksuaalienergia ja olla kumppanin lähellä. Monet miehet, jotka ovat kärsineet naisen haluttomuudesta, kertovat harjoituksen riittävän heille. Seksinkaipuussa onkin ollut kyse läheisyydenpuutteesta. Haluttomuudesta kärsivä kumppani pääsee irti suorituspaineista, koska kosketuksen ei tarvitse aina johtaa seksiin.

Lue myös: Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan

Kestääkö tantraseksi aina pitkään?

Tantraseksi voi olla pitkä kokemus, joka sisältää paljon koskettelua ja hierontaa. Erotiikka on myös lyhyitä ja intensiivisiä hetkiä, joista saa energiaa ja jännitettä.

Millaisia tantraharjoituksia voi tehdä keskellä arjen hulinaa?

Jo parin minuutin tai muutaman sekunnin pysähtyminen auttaa. Hengittäkää samaan tahtiin, katsokaa rauhallisesti silmiin ja koskettakaa toisianne. Lyhyetkin läsnäoloharjoitukset vahvistavat rakkautta ja antavat voimaa arkeen. Tantrassa kumppanista, itsestä ja koko elämästä etsitään jumalallisuutta. Se voi kuulostaa ylevältä, mutta jumalallisuuden löytää pienistäkin keskittyneistä hetkistä.

Lue myös: Hellyysharjoituksilla rakkaus eloon

Juttuun on haastateltu asiantuntijana tantraohjaaja, seksuaali- ja pariterapeutti Shanti Limnelliä.

Lue lisää:

Kuinka lisätä seksihaluja?
Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?
Naisen orgasmi: 6 väitettä – totta vai tarua?
Koe voimakkaampi orgasmi – 7 täsmäliikettä parempaan seksiin!

X