Ihmiset ja suhteet

Tantra – seksiä ja elämänfilosofiaa

Teksti: Ninni

Tantrisessa rakkaudessa ei ole kyse vain tempuista ja erilaisiin asentoihin vääntäytymisestä, vaan kokonaisvaltaisesta suhtautumisesta parisuhteeseen.

Tantrakouluttajina toimivat Asko ja Svetlana Nummela kertovat, että tantrinen rakkaus tasapainottaa puolisoiden välistä elämää ja auttaa harmonisoimaan koko kehoa ja mieltä. Tantran mukaan seksuaalinen suhde on sekä naisessa että miehessä asuvan jumaluuden toteuttamista.

Tantrinen filosofia on kotoisin Intian ja Tiibetin seuduilta, joissa tantran oppeja on harjoitettu vuosituhansia. Keho on tantran mukaan hengen temppeli, ja aistit auttavat kokemaan olemassaolon ekstaattisen ja jumalaisen luonteen. Oikotietä tantriseen onneenkaan ei ole: Tantra ja rakastamisen taito -kirjassa sanotaan, että tantran syvimpiin salaisuuksiin ja oppeihin tutustuakseen on vietettävä vuosia opettajan opetuksessa. Harjoituksiin kuuluu joogaa, hengitysmenetelmiä, meditaatiota, keskittynyttä hyminää ja seksuaalista joogaa.

Päämääränä henkinen kasvu

Lakshmi on rikkauden, valon ja tiedon jumalatar.Tietoinen rakastelu ja läsnäolo ovat tantran kulmakiviä. Tantrisella rakastelulla voi olla monia päämääriä, joista henkinen kasvu yksin tai yhdessä kumppanin kanssa on yksi tärkeimmistä. Tantraseksin tavoitteena ei ole fyysinen temppuilu kumppanin kanssa, vaan henkisen yhteyden saavuttaminen.

Tantrinen elämäntapa ja tantraseksi eivät ulospäin erotu paljoakaan länsimaisesta käsityksestämme, mutta tantran oppeja seuraavan ihmisen sisällä ero länsimaiseen ajatteluun on suuri. Tantrassa seksuaalisesta yhdessäolosta pyritään tekemään henkinen ja ekstaattinen kokemus, jossa orgasmin tavoitteleminen ei ole pääasia.

Orgasmi ei ole yhtä kuin siemensyöksy

Tantrinen rakastelu eroaakin länsimaisesta rakastelusta eniten itsehillinnän korostamisessa: miehen orgasmi ja siemensyöksy ovat tantrassa kaksi eri asiaa. Tantran mukaan miehen energiaa on sitoutunut spermaan, joten ejakuloidessaan mies menettää energiaa. Energian säilyttäminen sen sijaan mahdollistaa suurempien ja taivaallisempien olotilojen kokemisen.

Siemensyöksyn rajoittamisen ajatus on länsimaiselle miehelle usein aivan vieras. Meidät on opetettu siihen, että miehen orgasmi ja ejakulaatio ovat sama asia. Naisessakin herättää usein hämmennystä, ellei mies rakastelun aikana saa siemensyöksyä.

Useita tunteja kestävä rakastelu on kuitenkin mahdotonta ilman siemensyöksyn kontrolloimista. Julkkisten kertomukset usean tunnin rakastelusessioista eivät tarkoita jatkuvaa yhdyntää. Asko Nummela kertoo, että kyse on pikemminkin siitä, että kun parisuhdekumppanit heräävät yhdessä, he alkavat tehdä tantrisia harjoituksia, jotka lopulta johtavat rakasteluun.

Useimmat länsimaiset miehet eivät usko, että miehen olisi mahdollista saada orgasmi ilman siemensyöksyä. Monet myös säikähtävät ensimmäistä kuivaa orgasmiaan. Harjoittamalla itsehillintää ja tantrisen rakkauden periaatteita voivat sekä mies että nainen saada full body -orgasmin, joka leviää muuallekin kehoon kuin sukuelinalueelle.

Ajattelumallin muutos

Ganesha on hindujen tärkeimpiä jumalia. Hän on hyvän onnen, viisauden ja älykkyyden jumala.Tantraan tutustuminen lähtee liikkeelle orgasmiin liittyvän ajatusmallin muokkaamisesta. Kun mies osaa kontrolloida ejakulaatiota, nousee seksuaalienergia sydämeen ja tuo mielelle lisää tietoisuutta.

Tantrisessa seksissä pyritään lähelle jumaluutta, ja myös kumppani nähdään jumaluutena – nainen jumalattarena ja mies jumalana. Tantran jumalkuva ei ole sidottu tiettyyn uskontoon, joten jokainen voi valita, mitä jumaluudella käsittää.  

Hellää kosketusta

Malta silti ennen kuin säntäät harjoittelemaan jumalaista rakastelua kumppanisi kanssa. Kyse ei siis ole sirkustempuista ja uskomattomien asentojen kokeilemisesta. Tantrinen rakkaus sisältää paljon hellää kosketusta, hierontaa, meditointia, keskittymistä ja kumppanin kuuntelemista. Tantran tarkoituksena on parantaa parisuhteen vuorovaikutusta ja auttaa ristiriitojenkin yli.

Tantra perustuu ajatukselle, ettei jotain osaa itsestään voi piilottaa, vaan toista ihmistä tulee lähestyä kokonaisvaltaisesti ja avoimesti sydämellä, mielellä, keholla ja sielulla kommunikoiden. Kyse on siis aivan muusta kuin kiihkon vallassa tehdystä akrobatiaeksperimentoinnista.

Tutustu tantraan

Tantraan tutustumisen voi aloittaa vaikkapa tantrahieronnassa. Siinä koko keho hierotaan hellästi päästä varpaisiin. Kosketus on kevyttä ja liikkeet samankaltaisia kuin taolaisessa hieronnassa. Hierontaan kuuluu myös genitaalialueen hieronta, jonka tosin voi halutessaan jättää väliin. Tantrahieronnassa keho ja mieli saavat aikaa, jolloin kehon lukot avautuvat. Jotkut voivat saada orgasmeja jo ennen genitaalialueen hierontaa.

Tantraan voi myös tutustua kurssilla ryhmässä tai kaksin kumppanin kanssa tantrakouluttajien luona. Silloin käydään läpi juuri niitä asioita, mitä pari haluaa. Tantrakouluttajat Asko ja Svetlana Nummela toivottavat ihmiset tervetulleiksi luokseen tutustumaan yksin tai yhdessä, vaikka vain kupposelle teetä juttelemaan ja kuulemaan, mitä tantra on.

Rauhallista ja herkkää rakastelua

Varsinaisen tantrisen rakastelun aikana sänkyä vavisuttavan höyläämisen voi unohtaa. Mitä kauemmin mies on ollut ejakuloimatta, sitä hitaammin ja rauhallisemmin hän rakastelee. Tantran myötä mieskin haluaa enemmän hellyyttä, eikä häviä rakastelun jälkeen tupakalle jättäen naisen yksin sänkyyn. Toisaalta tantra korostaa eroa sukupuolten välillä, sillä seksuaalinen jännite syntyy juuri sukupuolten eroista.

Tantrisen rakastelun myötä naisellekin jää aikaa kiihottua ja saada orgasmi. Useimmat naiset tarvitsevat 15–20 minuuttia saadakseen orgasmin, mutta keskimääräinen yhdyntä kestää muutaman hassun minuutin. Harva ehtii siihen mukaan. Parhaimmillaan tunteja kestävän tantrisen rakastelun aikana nainenkin saa tarvitsemansa ajan ja kosketuksen.

Ikääntyvän miesenergian säilyttäminen

Tantran mukaan mies voi kolmekymppiseksi asti ejakuloida huoletta useasti. Iän myötä kertoja tulisi kuitenkin vähentää siten, että nelikymppisenä siemensyöksy tapahtuisi kerran viikossa, viisikymppisenä kerran kuussa. Testosteronia ei ikääntyvällä miehellä enää erity riittävästi, joten miesenergiaa ei saisi menettää usein.

Naisilla seksuaalinen kiinnostus herää usein vasta neljänkymmenen korvilla, eivätkä puolisoiden seksihalut siksi välttämättä kohtaa. Tantran avulla kiinnostus omaan kumppaniin pysyy yllä, eikä kotiin tarvita kolmansia pyöriä ja isompia porukoita, toteaa Asko Nummela.

Tantrinen rakastelu on antamista

Svetlana Nummela muistuttaa naisia siitä, ettei mieheltä pidä jatkuvasti vaatia jotain. Tantrassa on oltava valmis antamaan, ja sitä kautta saa itsekin tyydytyksen. Jos antaa rakastelulle mahdollisuuden, voi itsellekin tulla hyvä olo, vaikkei päivä olisi alun pitäen kaikkein paras. Naisten tulisi myös unohtaa vaatimus, että miehen pitäisi saada siemensyöksy jokaisella rakastelukerralla.

Antaudu siis tantran kokonaisvaltaiselle filosofialle. Tantra on ennen kaikkea omaan kehoon ja sen energioihin tutustumista. Energiaa syntyy lisää sukupuolielimissä, josta se nousee kaikkialle kehoon. Asko Nummela muistuttaa, että tantrassa on loppujen lopuksi vain muutama prosentti seksiä, muu on henkisyyttä, joka kuuluu ihmisen kasvuun.

Tantrisessa rakastelussa kokemus otetaan vastaan sellaisenaan kuin se tulee. Silloin ei tule pettyneeksi, kun rakastelukokemus ei ollutkaan sellainen kuin oli etukäteen suunnitellut.

Kuvat: Asko ja Svetlana Nummela
Lähteet: Asko ja Svetlana Nummelan haastattelu
Lacroix, Nitya: Tantra ja rakastamisen taito (Karisto 2000)

Tantralove Rakkauden Paratiisi
Tantra Club
Tantra Wikipediassa

X