G-piste, A-piste ja U-piste
Naisen herkät pisteet tuottavat nautintoa.
Seksielämä

Tunnetko jo A- ja U-pisteen? Naisen 4 herkkää pistettä, joiden hyväily maksimoi nautinnon

Naisen G-piste alkaa olla jo monelle tuttu, mutta tiedätkö missä ovat A- ja U-pisteet? Lue, miten löydät naisen neljä herkkää pistettä ja miten näitä kohtia kannattaa kiihottaa.
Teksti: Janica Brander

Tiesitkö, että emättimessä on peräti neljä herkkää pistettä? G-piste alkaa olla monelle naiselle ja miehelle tuttu, mutta harvempi on kuullut A- ja U-pisteestä. Kiihottamalla eri pisteitä nainen voi saada useita, hieman eri tuntuisia orgasmeja.

Älä lannistu, vaikka pisteet eivät löytyisi välittömästi tai niiden koskettelu ei räjäyttäisi heti tajuntaa. Pisteet käyttäytyvät samaan tapaan kuin kehon pienimmät lihakset. Niiden löytäminen voi olla aluksi hankaa, ja hermoyhteyksien vahvistaminen vaati harjoittelua.

Ensimmäinen piste: klitoris

Klitoris on naisen sukuelimien herkin osa, jossa on jopa 8000 hermopäätettä. Klitoris on samaa paisuvaiskudosta kuin penis. Kiihottuessaan sekin turpoaa ja kovettuu.

Klitoriksen näkyvä osa on yleensä hyvin pieni. Klitoriksen pää eli häpykieli sijaitsee emättimen yläosassa, pienten häpyhuulten yhtymäkohdassa.

Moni ei tiedä, että suuri osa klitoriksesta on piilossa ihon alla. Klitoriksen päästä haarautuu molemmille sivuille lähes 10 senttiä pitkä varsi. Osa naisista nauttii enemmän klitoriksen sivujen kuin häpykielen kiihottamisesta.

Vinkkejä klitoriksen kiihottamiseen:

 • Klitoriksen näkyvä osa on niin herkkä, että voimakas kosketus voi sattua. Käytä tarvittaessa liukastetta ja aloita hyväily kevyesti.
 • Älä keskity vain häpykieleen, sillä se voi turtua kosketteluun. Hyväile myös klitoriksen sivuja ja pieniä ja isoja häpyhuulia.
 • Huomioi klitoris yhdynnässä. Klitorista on helppo kiihottaa esimerkiksi ratsastusasennossa ja nainen voi tehdä tämän myös itse.
 • Lähetyssaarnaaja-asennossa mies voi hieroa klitorista häpyluullaan, kun hän vetäytyy hieman eteenpäin niin, että naisen kasvot ovat hänen harteidensa kohdalla.

Keskustele: Missä klitoris sijaitsee?

Toinen piste: U-piste

U-pisteen nimi tulee sanasta urethra eli virtsaputki. Virtsaputki sijaitsee klitoriksen ja emättimen aukon välissä. Moni nainen nauttii virtsaputken alapuolen tai sivujen koskettelusta, osa myös yläpuolen hyväilystä.

U-pisteen sijainti voi siis vaihdella yksilöllisesti. Hyvä perussääntö on, että sen löytää klitoriksen ja emättimen aukon väliseltä alueelta. Tämäkin alue on herkkää paisuvaiskudosta, joka turpoaa kiihottuessaan.

Vinkkejä u-pisteen hyväilyyn:

 • Painelu ja edestakainen liu´uttaminen kiihottaa u-pistettä usein paremmin kuin pyörivä hierominen.
 • Klitorisorgasmi tuntuu intensiivisemmältä, kun painelet välillä klitoriksen alapuolella olevaa aluetta.

Kolmas piste: G-piste

Naisen G-piste sijaitsee emätinaukon etuseinämässä, noin 3-5 senttimetrin syvyydessä. Mies löytää pisteen, kun hän työntää sormensa naisen sisälle ja koukistelee sormea itseään kohti, kuin tekisi kutsuvaa elettä. Kiihottaminen saa kohdan kovettumaan ja paisumaan, jolloin kiihotus on helpompi kohdistaa oikeaan paikkaan.

G-pisteen kiihottaminen voi saada ensin aikaan virtsaamisentarvetta muistuttavan tunteen, mutta se menee yleensä ohi. Nainen voi myös ejakuloida eli hänen emättimestään erittyy läpinäkyvää nestettä.

Osa naisista saa G-pistettä kiihottamalla erittäin syvän orgasmin. Osasta taas alueen koskettelu tuntuu epämiellyttävältä. Koskettelussa kannattaakin edetä hitaasti, omia tuntemuksiaan kuunnellen.

Näin kiihotat G-pistettä:

 • Penis osuu G-pisteeseen koira-asennossa ja asennoissa, joissa nainen makaa selällään ja kohottaa lantiotaan. Nainen voi asettaa lantionsa alle tyynyn tai nostaa jalkansa miehen harteille.
 • Naisen on helpointa hyväillä G-pistettä käyrällä sauvalla.
 • Jos nainen haluaa kiihottaa aluetta käsin, tämä onnistuu helpommin seisten kuin makuulla.

Lue myös: Näin löydät G-pisteen – 6 parasta asentoa

Neljäs piste: A-piste

G-pisteen tavoin a-piste sijaitsee emätinaukon etuseinämässä. Se on vielä muutaman sentin G-pistettä syvemmällä, lähes kohdunsuussa.

A-pisteen löytäminen voi olla kaikista pisteistä hankalinta. A-pisteen kiihottaminen luo samankaltaista mielihyvän tunnetta kuin G-pisteen koskettelu. Usein onkin helpompaa etsiä ensin G-piste, totutella sen hyväilyyn ja etsiä A-piste tämän jälkeen.

A-piste tuntuu ensin pehmeältä kudokselta. Kiihottaminen voi saada tämänkin kohdan kovettumaan ja paisumaan, jolloin se on helpompi löytäää.

Näin kiihotat A-pistettä:

 • Syvällä olevaa A-pistettä on helpompi kiihottaa hieromasauvalla kuin sormin. Kokeile käyrää g-pistesauvaa, työnnä se syvälle ja hiero emättimen etuseinämää.
 • Edestakainen liu´utus voi tuntua paremmalta kuin pisteen suora painelu, sillä kohdunsuun läheinen alue voi olla hyvin herkkä. Etene varoen ja lopeta, jos koskettelu vihloo.
 • Penis osuu A-pisteeseen syvissä yhdyntäasennoissa. Kokeilkaa koira-asennosta versiota, jossa nainen kohottaa takamustaan ja lepuuttaa ylävartaloaan alempana tyynyllä. Lähetyssaarnaajassa nainen voi nostaa jalkansa miehen harteille ja mies voi taivuttaa hänen vartaloaan taaksepäin.

Lähteet: Chatelaine, Consumer Health Digest, The Globe and Mail, Popsugar, Sharecare, Yle

X