Olen useammin kuin kerran kuullut väitteen siitä, että turkki olisi seksikäs. Minussa se herättää ihmetystä. Miten muka pukine, joka pörhistää kantajansa huomattavasti kehoaan pulskemmaksi on seksikäs?

Ainakin talvisin Stokkan kulmilla laiskanpulskeina lyllertävät citykarhut ovat minun mielestäni äärimmäisen epäseksikkäitä. Eläimellisen ulkomuodon antava karvainen ruumistakki kun ei kiihota ainakaan minua. Jos turkin lisäksi päähän laittaa vielä turkislakin on vaikutelma pikemminkin huvittava kuin eroottinen. Kokoturkiksissa liikkuva on kuin kahdelle jalalle noussut karhu, joka etsii sopivaa puuta, johon kyhnyttää selkäänsä.

Nämä kävelevät karhut ovat epäilemättä suurin syy siihen, että ulkomaalaiset edelleen luulevat, että Suomessa jääkarhu on normaali näky kaupungin keskustassa. Toisaalta on pakko antaa pisteitä turkiksilla itsensä mesikämmeniksi naamioiville arjen sankareille. On näet mielestäni melkoinen sankariteko liikkua urbaanissa ympäristössä elävänä muistomerkkinä menneistä ajoista, jolloin käytännöllisin talviasu oli vielä turkki. Nykyään kun harva naparetkeilijäkään enää valitsee esi-isiemme painavaa ja vaikeasti hoidettava suosikkitakkia lämpöpukineekseen.

Suomalaisesta ylemmästä keskiluokasta löytyy kuitenkin enemmän sisua. Näyttääkseen rikkaammilta kuin ovat nämä urheat arjen sankarit ovat valmiit raahaamaan päällään nisäkkään nahkaa, joka ei ole vain epäkäytännöllinen vaan myös altistaa kantajansa paheksuville silmäyksille ja toisinaan suoralle kritiikillekin.

Omalla hiljaisella tavallaan nämä marketeissa teutaroivat suuret karhut ovat  enemmän punk kuin hakaneula huulessa hortoilevat kiljupöhnäiset teinit ikinä. Jo vuosikymmeniä teinit ovat järkytystarkoituksessa pitäneet poliittisesti epäkorrekteja, rumia ja epäkäytännöllisiä pukineita joita vanhemmat syvästi paheksuvat. Nyt hiljaa lapsiensa metkuista kärsineet keski-ikäiset iskevät takaisin turkiksilla.

X