Ihmiset ja suhteet

Viisi väitettä miehen orgasmista

Teksti:
Anna.fi

Voimakas, mutta nopea – siinä yksi miehen orgasmiin liitetyistä uskomuksista. Lue, mitkä ovat neljä muuta väitettä ja kartuta tietouttasi seksologi Kari Heusalan vastauksista.

seksi, orgasmi, miehen orgasmi, ejakulaatio, seksihalut, halut

”Sukupuolisen nautinnon päättymistä hyvänolon tunteeseen ja laukeamiseen sanotaan orgasmiksi”, määrittelevät seksitutkijat. Värikkäämpiäkin luonnehdintoja silti löytyy.

Viime vuosisadan alussa vaikuttanut lääkäri Havelock Ellis (1859–1939) kirjoitti: ”Sillä hetkellä, jolloin tämä sukupuoliyhdynnän suuri hurmio on lähellä loppuaan, saavuttaa yksilö säteilevän kauneuden korkeimman asteen. Ihonväri muuttuu eloisammaksi, silmät ovat laajemmat ja kirkkaammat, kasvolihakset jännittyneemmät, joten täysikasvuisilla yksilöillä kaikki poimut katoavat ja nuoruus palaa. Kiihtymyksen saavuttaessa huippukohtansa kasvonilmeissä esiintyvät tyypilliset miespuoliset ja naispuoliset tunnusmerkit: suuri voimakkuus miehillä, viehkeys naisilla.”

Sitaatti on kirjasta Miehen seksuaalisuus (Like 2003), jossa Kari Heusala kuvailee yksityiskohtaisesti orgasmiin johtavia vaiheita otsikoilla kiihottuminen, tasannevaihe, orgasmi ja ejakulaatio. Ei kuitenkaan pidä luulla, että toisiaan seuraavat vaiheet etenisivät tosielämässä täsmälleen teorian mukaisesti. Kun jo jonkin aikaa olemme purkaneet kulttuurissamme vaikuttavaa mielikuvaa myyttisestä, vuoteessakin väsymättömästä tosimiehestä, voimme nyt purkaa myös miehen orgasmiin liitettyjä uskomuksia.

Väite 1:

”Mies kiihottuu melkein itsestään”

Erektio voi syntyä kiihottavien mielikuvien, muistojen, kuvien, äänien tai jopa hajujen stimuloimana. Mutta, erektio ei aina kerro halukkuudesta yhdyntään, esimerkiksi niin kutsuttu aamuerektio on tahdosta riippumaton. Toisinaan mies voi saada erektion pienestäkin ärsykkeestä, toisinaan sen ilmaantumiseen tarvitaan pidempää hyväilyä. Mies ei välttämättä kiihotu, jos häntä vain tarttuu kiinni peniksestä. Suoraan sukuelimiin käyminen voi olla yhtä vähän innostavaa kuin sama tempaus naiselle tehtynä.

Erogeenisten alueiden hively kiihottaa, mikäli miehen vireystila on seksille otollinen. Erogeenisia alueita ovat mm. kaula, korvat, napa, alavatsa, reisien sisäpinnat, niska, selkäranka, pakarat, reisien takapinnat, kivekset ja väliliha. Näiden alueiden hyväilystä kulkeutuu tieto tehokkaasti aivojen mielihyväkeskukseen. Kiihottumisen aikana erektio saattaa hetkeksi hiipua, kun mies keskittyy hyväilemään naista, mutta se on täysin normaalia – erektio palaa, kun huomio kääntyy taas mieheen.

– Nainen, joka nostattaa kiinnostuksen pienellä flirtillä, saa mieheltä yleensä täydet pisteet. Iän myötä mies alkaa arvostaa lähestymisen laatua ja kaipaa välillä viettelyä. Koska moni mies ei vapaaehtoisesti puhu tuntemuksistaan, on häntä hyvä rohkaista kertomaan niistä, sanoo Kari Heusala.

Väite 2:

”Mies on aina valmis”

Mieskin voi ja saa olla haluton. On kaikkien edun mukaista purkaa uskomus miehestä seksikoneena, sillä silloin suorituspaineet hellittävät ja seksistä on helpompi nauttia. Eri arvioiden mukaan miehistä 5–30 prosenttia vaivaa halun puute. Mielenkiinto seksiä kohtaan laskee erityisesti 40 ikävuoden jälkeen.

Haluttomuuteen on monia syitä, kuten unettomuus, jännittyneisyys, suorituspaineet, ahdistuneisuus, ylirasitus, sairaudet ja elämän kriisit. Tutkimusten mukaan stressi vähentää niin naisten kuin miestenkin seksihaluja. Haluttomuutta selittävät myös hormonaaliset muutokset ja aineenvaihdunnan häiriöt. Suurella osalla seksuaalisesti haluttomia miehiä on keskivertoa matalammat testosteroniarvot.

– Myytti aina valmiista miehestä on pitkälti miesten itsensä kehittämä. Vielä 1900-luvun alussa ajateltiin, että hyvä vaimo on seksuaalisesti haluton ja miehen oikeuksiin kuuluu voida tyydyttää seksitarpeensa aina halutessaan. Lähtökohta oli, että vain mies haluaa yhdyntää, Heusala sanoo ja jatkaa:

– Kun niin sanottu seksuaalinen vallankumous 1960-luvulla alkoi, selvisi, että nainenkin voi olla halukas ja että mies ei sitä aina olekaan. Nyt tiedetään, että muun muassa stressi vähentää testosteronin eritystä elimistössä, samoin tekee parisuhde, jossa on lapsia, sillä tällöin hoivavietti voimistuu.

Väite 3:

”Orgasmi ja ejakulaatio ovat sama asia”

Nykytiedon mukaan orgasmi ja ejakulaatio eli siemensyöksy ovat kaksi eri asiaa. Pelkkä orgasmi tuntuu voimakkaana mielihyvän tunteena – aivoissa tapahtuu sähkökemiallisia muutoksia – ja periaatteessa sen voi synnyttää stimuloimalla erogeenisia pisteitä. Näin mies voi saada samaan tapaan perättäisiä orgasmeja kuin nainenkin: ne tulevat sarjoina tai niiden välissä on pieni tauko.

Ejakulaatio tuntuu sukupuolielimissä ja lantion seudulla lihassupistuksina. Se on fyysinen reaktio, joka joskus tapahtuu itsekseen unessa, joskus ilman suurempaa nautintoa, kuten niin kutsutussa ennenaikaisessa siemensyöksyssä. Kun ejakulaatiorefleksi laukeaa, siemensyöksy on peruuttamaton ja lihakset alkavat pumpata siemennestettä sykähdyksittäin. Sykäyksiä on yhdestä kuuteen, joten reaktion voimakkuus vaihtelee.

– Miehen seksuaalisuus on peniskeskeistä ja orgasmin ajatellaan tulevan ejakulaation kanssa – reaktiot tukevat toisiaan, ja siksi niistä on puhuttu samana asiana. Todennäköisesti 90 prosenttia
miehistäkin liittää ne yhä toisiinsa erottamattomasti. Kun ymmärtää niiden eron, seksistä voi nauttia enemmän ja pidempään: seksi tuntuu hyvältä ja kiinnostaa ilman ejakulaatiotakin. Aluksi voi esimerkiksi keskittyä vain orgasmiin ja opetella säätelemään sen tulemista. Lopuksi voi nauttia siitä ejakulaation kanssa, Heusala valistaa.

Väite 4:

”Miehen orgasmi on voimakkaampi mutta lyhyempi kuin naisen”

Orgasmi yhdistyneenä ejakulaatioon on hyvinkin erilainen eri tilanteissa ja tunnelmissa. Naisen orgasmia on pidetty vivahteikkaampana kuin miehen ja sen tiedetään voivan kestää parista sekunnista jopa kahteen minuuttiin. Miehen kliimaksin on arveltu olevan ohi 10–20 sekunnissa. Naisen ja miehen orgasmit muistuttavat kuitenkin paljon toisiaan. Sekä mies että nainen voivat
saada orgasmin tai peräkkäisiä orgasmeja ilman ejakulaatiota tai sen ohella.

Miehet pitävät kumppanin kanssa saatua orgasmia tyydyttävämpänä kuin masturboiden saatua: yhdyntäorgasmia kuvaillaan laaja-alaisemmaksi ja henkisesti antoisammaksi. Itsetyydytyksessä orgasmi voi olla voimakas, mutta se on usein nopea ja sitä seuraava tyydytys katoaa pian. Toisen ihmisen kosketus lisää mielihyvää ja jatkaa sitä pidempään.

– Mitä kiihottuneempi mies on, sitä voimakkaampia hänen reaktionsa ovat ja sitä parempia siittiöitä hän saa liikkeelle. Jos nainen haluaa hyviä siimahäntiä tai antaa miehelle tilaisuuden kunnon orgasmiin, niin kahdenkymmenen minuutin kiihottaminen tuottaa tulosta, toteaa Heusala.

Väite 5:

”Jos mies ei pääse laukeamaan, hän voi sairastua”

Kiihottumisen aiheuttama voimakas´verenkierron lisääntyminen saa aikaa kivesten seudulla painetta, joka laukeaa orgasmin ja ejakulaation kautta. Jos niin ei käy, paineen purkautuminen vie
pidemmän aikaa ja aiheuttaa joillakin miehillä luultavasti pientä ärsytyskipua. Tämä ei kuitenkaan viittaa mihinkään sairauteen tai vammaan. Tunnetaan myös harvinaisempi ilmiö nimeltä blue balls, jolloin kivekset kipeytyvät, kun äärimmäisen kiihottunut mies ei syystä tai toisesta saa ejakuloitua.

Ulkomaisissa tutkimuksissa orgasmien on todettu liittyvän terveyteen. Vähintään kaksi tai kolme orgasmia viikossa saava mies elää pidempään ja sairastuu pienemmällä todennäköisyydellä sydän- ja verisuonitauteihin kuin mies, joka saa yhden tai ei yhtään orgasmia viikossa. Pari kertaa viikossa saatu orgasmi vahvistaa immuunijärjestelmää ja ehkäisee flunssaa sekä virusperäisiä sairauksia.

Lähellä viidettä myyttiä on uskomus, että jos mies laukeaa, hän menettää voimiaan.

– Kolmen viikon seksuaalinen pidättäytyminen lisää hieman veren plasman testosteroniarvoja, minkä voisi ajatella voimistavan esimerkiksi selibaatissa olevan urheilijan kilpailuviettiä. Toisaalta
voimakas seksuaalinen innokkuus voi viedä ajatukset muualle kuin urheilusuoritukseen. Lyhytaikaisella selibaatilla ei ole vaikutusta, Heusala kommentoi.

Teksti: Tuija Halmekoski / Sakke Yrjölä
Kuva: Colourbox.com

Lue myös:
Naisen orgasmi: 6 väitettä – totta vai tarua?
Koe voimakkaampi orgasmi – 7 täsmäliikettä parempaan seksiin!
Ellien suuri seksikysely 2013: Kumppanin orgasmi on tärkeämpi kuin oma

X