Hyvinvointi

Shindo tuo hyvää oloa

Teksti:
Anna.fi

Shindo on japanilainen kehotyöskentelyyn perustuva hoito- ja itsehoitomenetelmä, joka tähtää rentoutukseen ja fyysisen tasapainon löytämiseen. Menetelmän kehitti rouva Kazuko Kuratomi 1980-luvulla avuksi tyttärensä astmaan ja allergiaan.

Venytys

Shindo on uusi metodi, mutta se nojaa paljossa vanhaan japanilaiseen hoitoperinteeseen. Kehon energiavirrat ja akupisteet ovat hoidossa keskeisiä. Erityistä siinä on sydämellinen luottavaisuuden ilmapiiri, joka hoitajan on pyrittävä luomaan hoitotilanteeseen.

Mitä hoidossa tapahtuu?

Shindo-hoito tehdään lattialla patjan päällä. Vaatteita ei riisuta, mutta asun pitää olla mukava ja väljä. Hoidettava makaa vatsallaan, selällään, kyljellään ja joskus myös tuolilla istuen. Hoitaja käyttää monipuolisesti omaa kehoaan. Hän rapsuttelee sormillaan pintaverenkiertoa liikkeelle, painelee kämmenillä, kyynärvarsilla, polvilla ja jalkapohjilla.

Shindo-itsehoito on venyttelyä ryhmissä tai itsekseen. Japanilaisittain se kohdistuu kehon energiaratoihin eli meridiaaneihin, mutta liikkeet rentouttavat myös kehon tyypillisiä jännitysalueita. Hengitys otetaan tietoisesti mukaan. Venytykset tehdään itseä kuunnellen, mutta kuitenkin kehoa haastaen.

Miltä tuntuu?

Luontaishoitaja Marjo Nikula aloittaa venyttämällä kantapäistäni, pyörittämällä varpaitani ja hieromalla jalkateriäni. Ylävartalon käsittely alkaa hartiaseudun rapsutuksella. Verenkierron vilkastuminen tuntuu mukavana kuumotuksena. Sitten otteet kovenevat. Nikula painelee rennolla, koukistetulla kyynärvarrellaan selkääni edeten hartianseudusta lantioon ja jalkoihin. Sehän tuntuu – melkein sattuu. Asiakkaasta ja kehon kohdasta ja jännityksestä riippuen käsittely on kevyempää tai voimakkaampaa. Vatsalla maatessa jalkapohjani ovat ylöspäin, ja Nikula painelee niihin rennosti omalla jalallaan käyttäen apuna kehonsa painoa.

Hoito tuntui kudoksissa ja nivelissä hyvältä. Seuraavana päivänäkin oli rento olo.

Shindo-itsehoitoon kuuluu kuusi venytystä, joiden tarkoituksena on vaikuttaa kuuteen elintoimintojamme säätelevään energiarataan ja siten voimistaa kehon puolustusmekanismeja. Venytysharjoitukset opitaan ryhmäohjauksessa, ja sen jälkeen niitä voi jatkaa kotona tai ryhmässä.

Mitä maksaa?

Hoidosta veloitetaan 50–80 euroa/tunti. Hoidon pituus vaihtelee. Ryhmätuntien kertamaksu on 6–12 euroa.

Shindo

Teksti: Irma Heydemann

X