Hyvinvointi

Sitruunamelissa helpottaa unentuloa

Teksti:
Anna.fi

Tulehduksia hillitsevä, antioksidantteja sisältävä ja unentuloa helpottava yrtti auttaa PMS-oireissa ja maistuu myös ruuanlaitossa.

Sitruunamelissa

Sitruunamelissa (Melissa officinalis) on Aasiasta lähtöisin oleva mauste- ja lääkeyrtti, joka kuuluu huulikukkaiskasveihin ja viihtyy viljeltynä jopa Suomen korkeudella. Sitruunamelissan lehdet ovat tummanvihreät, pehmeät ja pyöreähköt, kukat pienet ja valkoiset. Nimensä mukaisesti sitruunamelissa tuoksuu ja myös maistuu sitruunalta. Keittiössä sitä käytetään ruokien maustamiseen, salaatteihin ja koristeeksi.

Rohdoksena sitruunamelissasta käytetään lehtiä, jotka sisältävät eteerisiä öljyjä. Öljyn vaikuttavia ainesosia ovat muun muassa neraali, geraniaali ja sitronellaali. Sitruunamelissa sisältää myös flavonoideja ja fenolihappoja, esimerkiksi kahvi- ja rosmariinihappoa.
Sitruunamelissaa on kansanlääkinnässä käytetty rohtona erilaisiin tulehduksiin, vatsavaivoihin, kuukautiskipuihin, rauhoittavana ja unentuloa auttavana yrttinä sekä sydämen vahvistamiseen. Sitruunamelissan öljyllä on todettu kouristuksia laukaiseva vaikutus, ja siten se voi helpottaa esimerkiksi kuukautiskipuja ja stressivatsaa. Rauhoittavissa rohdosvalmisteissa sitruunamelissaa käytetään usein yhdessä muiden rauhoittavien kasvien kanssa.

Sitruunamelissan ainesosilla on antibakteerista ja tulehdusta hillitsevää vaikutusta. Koehenkilöillä tehdyssä tutkimuksessa sitruunamelissan on havaittu nopeuttavan herpesrakkulan paranemista. Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa ilmeni, että sitruunamelissan antioksidanteista voi olla apua lievän ja keskivaikean Alzheimerin taudin hoidossa. Tästä havainnosta saattaa olla tulevaisuudesta apua, kun Alzheimerin tautiin kehitetään uusia lääkkeitä.

Sitruunamelissaa käytetään runsaasti myös kosmetiikkateollisuudessa, esimerkiksi akneihon hoitotuotteissa.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X