Hyvinvointi

Sorrutko tunteiden ylitulkitsemiseen? Näin pääset eroon haitallisesta tunnesyöppöydestä

Aiheuttaako hiljainen hetki keskustelussa sinulle kauhua? Mietitkö usein, mitä muut ihmiset sinusta ajattelevat? Tunteiden ylitulkitseminen aiheuttaa ahdistusta, sillä mitä syvemmälle kaivelet, sitä epävarmemmaksi tulet.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Tunteiden ylitulkitseminen johtaa helposti siihen, että ongelmat, jos niitä alun perin edes oli, kasvavat entistä suurempiin mittasuhteisiin.

Aiheuttaako hiljainen hetki keskustelussa sinulle kauhua? Mietitkö usein, mitä muut ihmiset sinusta ajattelevat? Tunteiden ylitulkitseminen aiheuttaa ahdistusta, sillä mitä syvemmälle kaivelet, sitä epävarmemmaksi tulet.

Tunteiden ylitulkitseminen tekee elämästä stressaavaa ja vaikeasti hallittavaa. Esimerkiksi huonosti päättynyt parisuhde tai lapsuudessa koettu hylkääminen saattavat aiheuttaa negatiivisten tunteiden kehän, joka tekee olosi arvottomaksi. Saatat tämän johdosta sortua tunteiden ylitulkitsemiseen ja hakea hyväksyntää tilanteista, joissa ei välttämättä edes ole kyse sinusta.

Harjoittelemalla tunteiden hallintaa, pääset eroon tunnesyöppöydestä. Elämässä kannattaa välillä mennä ihan vaan takki auki, muiden mielipiteistä liikoja piittaamatta.

Kaikki mitä tunnet, ei ole totta – tunteiden ylitulkitseminen sekoittaa ajatukset

Olet varmasti tuntenut itsesi surkeaksi ja huonoksi ihmiseksi jossain vaiheessa elämääsi. Olet vellonut itsesäälissä kriisin keskellä ja ajatellut, että ansaitset kaiken sinulle tapahtuneen kurjuuden, koska olet vain yksinkertaisesti huono ihminen. Itseinho ja -sääli ovat täysin normaaleja tunteita esimerkiksi eron sattuessa, epänormaaleiksi ne muuttuvat silloin, jos ne jäävät päälle.

Sureminen on toki sallittua, mutta tunteille ei pitäisi antaa ylivaltaa siten, että ne alkavat vaikuttaa normaaliin elämään. Olet nimittäin pulassa, jos alat kuunnella kielteisiä tuntemuksia liian tarkkaan – ja mikä pahinta, jos annat niille vahvistusta. Mitä ankarammin analysoit omia tunteitasi ja syitä niihin, sitä ahdistuneemmaksi tulet.

Jos ihminen jankkaa peilin edessä tarpeeksi kauan olevansa huono, on todella vaikea yhtäkkiä taputtaa itseään selkään ja kehua. Siksi kriisinkin keskellä kannattaa yrittää nähdä pilvien takaa pilkottava aurinko ja keskittyä positiivisuuteen itsensä soimauksen sijasta. Niin vaikealta kuin se aluksi tuntuukin.

Toisten ihmisten tunteet eivät ole omiasi

Lapsuudessa koettu trauma, hylkäämiskokemus tai vaikea parisuhde ovat saattaneet kolhia itsetuntoasi pahasti.

Vaikka tapahtuneesta olisi jo kauan aikaa, negatiiviset tunteet saattavat piillä vielä mielesi sopukoissa, eikä niiden laukaisemiseen tarvita kuin pieni epävarma hetki, vaikkapa työpaikan juhlissa. Keskustelet esimiehesi kanssa ja yhtäkkiä keskustelu katkeaa hiljaiseen hetkeen, joka kääntyy mielessäsi maailmanlopuksi. Tutkit pomosi kasvoja ja mietit paniikissa, kuinka tyhmänä ja osaamattomana hän mahtaa sinua pitää, vaikka oikeasti esimiehesi miettisikin jotain aivan muuta asiaa, kuten vaikka puristavia kenkiä. Todennäköisesti pomosi vaikenemisella ei siis ollut mitään tekemistä sinun kanssasi, joten älä pakene vessaan soimaamaan itseäsi huonosti hoidetusta tilanteesta.

Väärillä olettamuksilla on myös tapana kasvaa entistä suurempiin mittasuhteisiin, jos niitä alkaa vatvoa sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät ole koskaan edes tavanneet esimerkiksi pomoasi. Koska et osaa lukea muiden ajatuksia, parempi unohtaa koko juttu. Jos kengän puristaminen liittyisi sinuun, pomosi olisi varmasti sanonut niin.

Lopeta tunteiden ylitulkitseminen – ennen kuin siitä syntyy noidankehä

Parasta, mitä voit itsellesi antaa lahjaksi, on opetella huomaamaan, koska kelat pääsi sisällä alkavat pyöriä ylinopeutta.

Opettele myös nimeämään tunteesi. Esimerkiksi, jos parisuhteessa alat tuntea itsesi levottomaksi, pysähdy ja kysy itseltäsi, onko kyse esimerkiksi mustasukkaisuudesta ja jos on, onko siihen todella aihetta. Vai oletko kenties vain kuvitellut tilanteen päässäsi niin elävästi, että olet alkanut itse uskoa siihen. Mieti, mitä todella on tapahtunut ja mitä kumppanisi oikeasti on sanonut. Mustasukkaisuuskohtauksen taustalla saattaa olla esimerkiksi omaa turhautumistasi ja riittämättömyyden tunnetta. Sen sijaan, että hyökkäisit puolisosi kimppuun, mieti, mitä voisit itse tehdä omille tunteillesi.

Keksi itsellesi tehokas tapa purkaa tunneryöppyjä. Esimerkiksi liikunta on hyvä keino selkeyttää pääkoppaa. Juostessasi metsässä sinulla on hyvää aikaa keskustella itsesi kanssa rauhassa. Mistä oikeasti on kyse? Onko tunteilla totuuspohjaa ja kenen tunnereaktioista loppupeleissä on kyse?

Tunnistamalla ja sanoittamalla laukalle lähtevät ajatukset opettelet kontrolloimaan niitä, etkä enää joudu holtittomien tunnekuohujen valtaan.

Lue myös:
X