Hyvinvointi

Stressi laskee ja kipu hellittää – 8 syytä, joiden vuoksi kiroilu on pirun hyvä tapa

Pääsikö taas v-alkuinen ja nyt hävettää? Älä suotta soimaa itseäsi sadattelusta. Tutkimukset osoittavat, että kiroilijat ovat älykkäitä ja rehellisiä. Sopiva määrä kiroilua kohottaa myös kuntoa ja kipukynnystä.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Älä turhaan pelkää sadatella.

Pääsikö taas v-alkuinen ja nyt hävettää? Älä suotta soimaa itseäsi sadattelusta. Tutkimukset osoittavat, että kiroilijat ovat älykkäitä ja rehellisiä. Sopiva määrä kiroilua kohottaa myös kuntoa ja kipukynnystä.

Kiroilua on pidetty sivistymättömyyden, löyhän moraalin ja heikon itsehillinnän merkkinä. Tutkimustieto kuitenkin romuttaa nämä käsitykset. Sopivasti annosteltuna ja oikeissa tilanteissa kiroilu parantaa elämänlaatuasi. Se on myös älykkyyden ja rikkaan sanavaraston merkki.

1. Voimasanat tehostavat treeniä

Keelen yliopistossa tehty brittitutkimus osoittaa, että kiroilu parantaa urheilusuoritusta. Tutkijat mittasivat koeryhmän suorituskykyä pyöräily-  ja puristusvoimatesteissä.

Ennen toista testiä osallistujat kiroilivat, ennen toista eivät. Kiroilu lisäsi selvästi sekä tutkittujen voimaa että kestävyyttä. Älä siis katso pahalla silmällä, kun joku kiroilla puhisee salilla, vaan anna itsekin ärräpäiden lentää.

Lue myös: Näistä syistä rauhallinen liikunta voi tehdä sinulle parempaa kuin tehotreeni

2. Kiroilu auttaa kestämään kipua

Useat tutkimukset osoittavat, että kiroilu auttaa sietämään kipua. Muun muassa toinen Keelen yliopiston tutkimus vahvistaa tämän.

Koeryhmä piti kättään jäävedellä täytetyssä vadissa. Tutkitut kestivät kylmyyden aiheuttamaa kipristelyä kaksi kertaa pidempään kiroillessaan. Heidän sietokykynsä oli alhaisempi, kun he yrittivät kestää kipua luettelemalla neutraaleja sanoja.

Kiroilun ja kipukynnyksen yhteys ei ole täysin selvä, mutta sen uskotaan liittyvän hormoneihin ja hermostoon. Kiroilu saattaa kiihdyttää kortisolin ja adrenaliinin tuotantoa. Nämä hormonit puolestaan aktivoivat sympaattista hermostoa. Sympaattisen hermoston aktivoituminen avartaa hengitysteitä ja kiihdyttää verenkiertoa, jolloin kipua kestää paremmin.

Kirosanoja ei kuitenkaan kannata viljellä jatkuvasti. The Journal of Pain -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että päivittäinen sadattelu heikentää kiroilun tehoa kivunlievittäjänä. Säästä voimasanat siis todelliseen tarpeeseen.

Lue myös: Mistä apua jatkuvaan kipuun?

Ärräpää
Ärräpään päräyttely auttaa kestämään kipua.

3. Sadattelu parantaa työilmapiiriä

East Anglian yliopistossa tehty brittitutkimus osoittaa, että kun kiroilu on työpaikalla sallittua, työilmapiiri on parempi. Kiroileminen auttaa purkamaan turhautumista ja sietämään stressiä. Sen huomattiin myös hitsaavan työntekijöitä yhteen.

Olennaista on erottaa toisistaan ilmapiiriä tuulettava kiroilu ja negatiiviset, henkilökohtaiset loukkaukset. Edellinen on terveellinen tapa purkaa paineita. Jälkimmäiset taas heikentävät työhyvinvointia.

Lue myös: Työilmapiiri syntyy vuorovaikutuksesta – mutta silläkin on rajansa

kiroilla
Sillä, minkä vuoksi töissä kiroilee, on suuri merkitys.

4. Kiroilu kertoo kielipäästä

Kiroilua on pidetty sivistymättömyyden merkkinä, mutta Massachusetts College of Liberal Artsissa tehty amerikkalaistutkimus kumoaa väitteen. Koehenkilöiden piti keksiä minuutissa mahdollisimman monta kirosanaa ja eläinlajia. Heille tehtiin myös muita kielellistä lahjakkuutta mittaavia testejä.

Koe osoitti, että mitä enemmän ihminen keksi kirosanoja, sitä rikkaampi oli hänen muukin sanavarastonsa. Hyvät kiroilijat selviytyivät paremmin myös muista kielenhallintaa mittaavista tehtävistä.

Keskustele: Veljeni kiroilee koko ajan, onko tämä normaalia aikuisen käytöstä?

5. Ärräpää on älykkyyden merkki

Verbaalisuutensa lisäksi kiroilijat ovat keskimääräistä fiksumpia. Tämä selvisi amerikkalaisen Rochesterin yliopiston tutkimuksessa.

Tutkimus antaa siunauksensa myös muille huonoina pidetyillä tavoille. Älykkäät paitsi kiroilivat enemmän, myös viettivät kotosalla aikaa ilkosillaan.

Keskustele: Pitäisikö työkaverin jatkuvaan v-sanan käyttöön puuttua?

6. Rumat sanat ehkäisevät rumaa käytöstä

Kiroilu auttaa hallitsemaan negatiivista ja väkivaltaista käytöstä. Sadattelu on turvallinen tapa päästää höyryt pihalle. Tunteiden ja rumien sanojen patoaminen taas voi purkautua impulsiivisuutena.

Lue myös: Aggressio on energiaa ja voimavara – näin terve aggressio auttaa voimaan paremmin

sadatella
Kiroilun sanotaan ehkäisevän huonoa käytöstä.

7. Kiroilijat ovat rehellisiä

Kiroilu liitetään joskus moraalittomuuteen. Monikansallisen, Social Psychological and Personality Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kiroilu on kuitenkin rehellisyyden merkki.

Tutkijoiden mukaan alatyylistä kieltä käyttävät valehtelevat ja pettävät keskimääräistä vähemmän. Tämäkin tutkimus todistaa, että kiroilu on turvallinen tapa ehkäistä haitallista käytöstä.

Lue myös: Valehtelu kuuluu elämään ja totuutta on välillä kaunisteltava – miksi valkoisista valheista on tullut arkipäivää?

8. Kiroilu auttaa kestämään vaikeuksia

Kiroilun hyödyistä kirjan kirjoittanut lääkäri Emma Byrne listaa Health-lehdessä sadattelun positiivisia puolia. Yksi näistä on kyky käsitellä ja kestää vaikeuksia.

Byrnen mukaan kiroilu auttaa esimerkiksi vakavasti sairaita ihmisiä hyväksymään tilansa. Kiroilu voimauttaa, antaa energiaa ja lievittää ahdistusta.

Lue myös: 6 asiaa, joita vastoinkäymiset ovat opettaneet sinulle elämästä

Lähteet: BBC, Journal of Pain, Neuro Report, Phys.org, Psychology Today, Science Alert

X