Hyvinvointi

Stressiä, paniikkihäiriö, masennusta – Rebirthing-hengitys auttaa moneen ongelmaan

Teksti:
Anna.fi

Masentaako? Tunnetko eläväsi säästöliekillä? Painavatko lapsuuden traumat? Kaikkiin näihin ja moneen muuhun ongelmaan voit saada avun pelkästään hengittämällä. Rebirthing-hengitysterapeutti kertoo, mistä on kyse.

Stressiä, paniikkihäiriö, masennusta – Rebirthing-hengitys auttaa moneen ongelmaan

Mitä rebirthing-hengitys on?

Rebirthing-hengitys on yksinkertainen mutta voimallinen tapa tuoda esiin syvälle itseesi varastoituneita tuntemuksia. 

Tietoisen ja katkeamattoman hengityksen avulla opit tuntemaan itsesi paremmin, rakastamaan itseäsi sellaisena kuin olet ja murtautumaan ulos itseäsi rajoittavista uskomuksista. Tämä vapauttaa energiaa, ja tuo lisää elinvoimaa ja iloa elämääsi.

Keskustele: Rebirthing-terapiasta apua masennuksen hoitoon

Mistä tulee nimitys ”rebirthing”?

Amerikkalainen Leonard Orr löysi rebirthing-hengityksen 1970-luvulla. Hän huomasi, kuinka hengittämällä tietyllä tavalla muistot menneisyydestä nousivat pintaan ja hän pystyi saamaan muistikuvia jopa syntymästään. Kehittämäänsä hengitystyöskentelyä Leonard alkoi kutsua ”rebirthingiksi” eli ”uudelleensyntymäksi”.

Orr oivalsi, että ensimmäinen henkäys, jonka otamme saavuttuamme kohdusta maailmaan vaikuttaa siihen, miten hengitämme vielä aikuisenakin. Se paljastaa tavan ja tyylin, jolla otamme elämän vastaan. Siihen voi kuitenkin vaikuttaa, esimerkiksi Rebirthing-hengitysterapiassa.

Laajemmin ajatellen jokaisen hengityksen voi nähdä uutena syntymänä. Hengittämällä sisään uudistat itsesi. Hengittämällä ulos päästät irti vanhasta ja antaudut elämän virtaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttua.

Lue myös: Pieni hetki, iso ilo – Poimi Kylli Kukkin ja muiden joogaohjaajien voimanlähteet!

Millaisia vaikutuksia rebirthing-hengityksellä on kehoon ja mieleen?

Keho ja mieli ovat kytköksissä toisiinsa. Kun vaikutamme kehoon, vaikutamme myös mieleen ja päinvastoin. 

Kehomme ja mielemme perukoille on kätkettyinä, ja joskus tukahdutettuinakin, erilaisia kokemuksia, ajatuksia ja tunteita elämämme varrelta. Nuo tuntemukset ovat odottaneet, että ne nähdään ja kohdataan. Rebirthing-hengitys johdattaa meidät lempeästi niiden äärelle, jotta voimme vapautua niiden hallitsevasta voimasta.

Vaikka Rebirthing-hengitys on tehokas tapa päästää irti vanhoista kokemuksista, oleellista on myös omaksua uudenlaisia ajatuksia itsestä ja maailmasta. Näin ehkäistään vanhojen, ei-toivottujen käyttäytymismallien toistaminen. Esimerkiksi olet saattanut sisimmässäsi ajatella, että et rakasta itseäsi. Tämä uskomus on vaikuttanut alitajuisesti elämääsi ja ihmissuhteisiisi. Kun sitten syvälle solutasolle menevässä Rebirthing-hengitystyöskentelyssä alat muuttaa ajatuksesi käänteiseen suuntaan, eli rakastamaan itseäsi, huomaat, kuinka elämäsi muuttuu merkittävällä tavalla.

Lue myös: Elämänkaarikirjoitus – Irti katkeruudesta ja uhriutumisesta

Kenelle rebirthing-hengitys ei sovi?

Rebirthing on turvallista lähes kaikille, koska ohjaimissa olet sinä itse ja oma hengityksesi. Jos kuitenkin olet viimeisilläsi raskaana, sinulla on sydänvaivoja tai sairauksia, joiden epäilet haittaavan hengitystyöskentelyä, konsultoi oman hengitysterapeuttisi kanssa ennen hengitystä.

Voiko harjoituksia tehdä omin päin?

Rebirthing-hengityksessä parantajana toimii oma viisas hengityksesi. Terapeutilta saat ohjeet, kuinka harjoitella hengitystä itseksesi. Pidemmille hengitysmatkoille suosittelemme terapeutin läsnäoloa.

Lue myös: Vaivaako stressi? Rauhoita hermosto viiden minuutin meditaatiolla

Millaisilla harjoituksilla pääsee alkuun?

Voit aloittaa tiedostamalla oman hengityksesi eri elämäntilanteissa. Stressitilan aikana hengitys voi olla pinnallista ja nopeaa, joskus saatat jopa lakata hengittämästä toviksi. Rentona pääset lähelle Rebirthing-hengityksen kaltaista tilaa, jossa hengitys kulkee vapaana ja pidäkkeettömänä. Sisäänhengityksesi symboloi tapaa, jolla otat maailman vastaan, ja uloshengityksesi kertoo, kuinka osaat luopua ja antautua.

Aamulla kun heräät, voit ottaa muutaman tietoisen, huokauksen kaltaisen hengityksen valmistaaksesi itsesi tulevaan päivään.

Illalla ennen nukkumaan menoa voit huokaista uudestaan puhdistaaksesi mielesi ja kehosi päivän kokemuksista ja saadaksesi levollisen unen. 

Kuka voi antaa rebirthing-hengitysterapiaa?

Koulutettu ja koulutuksessa oleva Rebirthing-hengitysterapeutti on mukana luotettavana ja turvallisena kanssakulkijana. Heitä on Suomessa toistaiseksi hyvin vähän. Esimerkiksi Anja Ahola vetää rebirthing-hengityksiä ryhmille ja yksityisille ihmisille sopimuksen mukaan ympäri Suomea. Lisätietoa löytyy Aholan Hengitellen-sivustolta.

Asiantuntijana Anja Ahola, joka on kouluttautunut Englannissa AIR-instituutissa. Valmistumiseen vaadittiin, että täyttää BRS:n (The British Rebirth Society) ehdot ammattilaistason Rebirthing-hengitysterapeuttina toimimiseen.

Lue lisää:

Stressi haltuun mindfulnessin avulla
Uusin askelin onnellisuuteen
Opettele ymmärtämään tunteitasi

Teksti: Miia Siistonen
Kuva: Colourbox

X