Hyvinvointi

Stressivapaa vyöhyke: Ajanhallinnan ABC, osa 2/3

Teksti:
Jp Jakonen

Energianhallinta on henkisesti kestävän ajankäytön ydin. Energiamme on moottori, joka joko hyydyttää ajanhallintamme tai pitää meidät käynnissä. Filosofi Ken Wilberin mukaan energia  kiertää ihmisessä neljänlaista polkua. Meillä on käytössämme fyysistä energiaa, emotionaalista energiaa, älyllistä energiaa ja henkistä energiaa. Jokainen niistä tukee toinen toistaan, eikä tule ilman toisiaan toimeen. Samaan aikaan jokainen on oma, erillinen kokonaisuutensa, joita on lähestyttävä kukin omilla metodeillaan. Tätä kokonaisvaltaista lähestymistapaa kutsutaan nimellä ILP eli Integral Life Practice.

Stressivapaa vyöhyke

 

Fyysinen energia

Fyysistä energiaa on meissä ihmissä monentasoista. On olemassa lihaskudosten luomaa perusenergiaa; hienovaraisemmin aistittavia energiavirtauksia ja jopa kehon tuolle puolen ulottuvaa energeettistä virtausta. Fyysisen perusenergian hallinnassa oleellisia tekijöitä ovat hyvä lepo, ravinto ja liikunta. Jokaiseen niistä pätee kohtuullisuuden voima: vähintään kuuden-seitsemän tunnin uni, hyvien rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien syöminen, sekä voiman, notkeuden, ja kestävyyden harjoittaminen. Erinomaisen kokonaisvaltaisen harjoitusohjelman fyysisen energian hallitsemiseen tarjoaa Shawn Phillips kirjassaan Strenght for Life.

Tunteellinen energia

Tunteellinen energia on hallittavissa parhaiten, kun opimme tuntemaan itsemme kokonaisuutena. Meihin liittyy niin valoja kuin varjojakin. Molemmat on hyväksyttävä, sillä pakoon niitä ei pääse. Niin kauan kuin yritämme kieltää ne itsestämme, ne tulevat vastaan unien, mielikuvien ja etenkin toisten ihmisten muodossa. Nämä tosielämän tarot-kortit kertovat meille itsestämme aina niin kauan kuin opimme hyväksymään tunnetasolla oman itsemme kokonaisuuden ja tekemään minunkaupat valomme ja varjomme kanssa. Maino tapa syventää itsetuntemustaan on Gestalt-terapian perusteista kehitetty 3-2-1-varjoprosessi.

Älyllinen energia

Älyllinen energia virtaa, kun haastamme ajatteluamme ja otamme uusia näkökulmia. Tämä toimii, kun luemme säännöllisesti, kohtaamme erilaisia ihmisiä ja yritämme pysyä avoimena elämän ihmeelle. Opiskeleminen, elokuvat ja teatteri – tiede, kulttuuri ja taide ylipäätään – ovat hyviä foorumeja älyllisen energian aktivoimiselle. Samoin ammatillisen osaamisen kertaaminen ja kehittäminen avaa älyllisiä energiakanavia. Yliverto tajunnanlaajentaja on aiemmin mainittu yhdysvaltalaisfilosofi Ken Wilber, joka tarjoaa ajattelun työkaluja teoksessaan Kaiken lyhyt historia.

Henkinen energia

Henkinen energia antaa meille perimmäistä voimaa, jota ilman olisimme hukassa. Se vastaa kysymykseemme ”Miksi olemme täällä?”, tai ainakin auttaa sen metsästämisessä. Jokaisella meistä on oma porttinsa pyhyyteen. Yhteistä tuolle portille on jonkinasteinen hiljaisuuden, pyhyyden, avaruuden, ihmetyksen, hämmennyksen tai kunnioituksen tunne: kokemus jostain omaa minuutta syvemmästä tai laajemmasta.

Henkisen energian lähde onkin lopulta kaikkein tärkein ajanhallinnan keino, sillä se antaa ajalle ja olemiselle merkityksen. Ilman tuota yhteyttä yrityksemme hallita aikaa olisivat turhia ja tarpeettomia; tavoitteemme olemattomia; ja olemuksemme tyhjiä. Johdatus tähän lähteeseen voi tapahtua vaikkapa kohtaamalla todellisuuden rajattomuus teoksessa Rajaton viisaus.

Ensi kerralla tarkastellaan vielä henkilökohtaisen minuuden kokemista ja sen suhdetta ajankäyttöön ja ajanhallintaan.

X