Hyvinvointi

Stressivapaa vyöhyke: Energianhallinnasta

Teksti:
Jp Jakonen

Herään aamulla väsyneenä kellonsoittoon. Kampean itseni puolta tuntia myöhemmin ylös, laitan kahvinkeittimen päälle ja raahaudun suihkuun kuin limaista vanaa peräänsä jättävä etana. Töissä äksyilen. Juoruan selän takana ärsyttävästä työkaverista enkä voi sietää pomoni tapaa haukotella kita ammollaan. Kotona lysähdän sohvalle ja tartun sanomalehteen kirjan sijaan.

Stressivapaa vyöhyke

Elämäni tarkoitus tuntuu kaukaiselta, aivan kuin sen olisi pihapuussa säksättävä harakka napannut nokkaansa ja piilottanut pesäänsä, josta se auringon tullessa pilvien välistä esiin heijastuu välillä näkökenttäni nurkkaan.

Laadutonta elämää. Phuh!

Miten erilaista olisikaan, jos tarkastelisin asiaa hetken energianhallinnan näkökulmasta? Tuosta perspektiivistä katsottuna elämä on yhtä kuin energiaa. Elämisen kokemus on käytössä olevan energian summa – ja toisinaan myös hieman enemmän. Tästä näkökulmasta nähtynä jokainen hetki on mahdollisuus joko säästää tai tuhlata energiaa, ja näin ollen mahdollisuus vaikuttaa joko oman elämän laatuun tai sen laaduttomuuteen.

Energiaa on ihmisessä ainakin neljänlaista. On älyllistä aivojen energiaa, on fyysistä kehon energiaa, on tunteellista sydämen energiaa ja on henkistä, kokonaisvaltaista ja meidät sisäänsä sulkevaa energiaa. Nämä neljä osaa ihmisessä joko tekevät tai tuhoavat päivittäisen hyvinvointimme.

Jos näemme elämisen kokemuksemme koostuvan ensisijaisesti energiasta, alamme kenties tekemään valintojamme tarkkaavaisemmin. Elämisen kokemuksen energialuonne tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että jokaisessa hetkessä voimme joko säästää tai tuhlata neljänlaisia voimavarojamme: kehollista, älyllistä, tunteellista ja henkistä energiaamme.

Yksinkertaisin keino oman elämänlaadun parantamiseen on yrittää nähdä itselle tyypilliset tavat tuhlata energiaa. Voi olla viisasta aloittaa fyysisestä ja edetä siitä tunteellisiiin, älyllisiin ja henkisiin energiahukan muotoihin. Esimerkiksi tällaisen harjoituksen avulla:

Tarkkaile viikon ajan, miten istut. Kiinnitä erityistä huomiota alaselkään. Yritä huomata asentosi ja sen vaikutukset ajatuksiisi. Mitä havaitset viikon tarkkailusi aikana?
 

X