Hyvinvointi

Stressivapaa vyöhyke: Miten päästä stressivapaalle vyöhykkeelle?

Teksti:
Jp Jakonen

Haluamme uusia tuloksia, mutta vanha pää estää saamasta niitä. Toivomme muutosta, mutta sitä ei tule. Nykyinen olemus istuu sitkeästi. Teemme parhaamme, mutta sekään ei riitä. Turhauttaa. Miten muuttua? Miten elää ilman turhia huolia? Miten saada aikaan jotain, joka tulee nykyisen olemisen tavan ulkopuolelta?

Stressivapaa vyöhyke

Tarkastellaanpa asiaa. Albert Einstein tiesi sanoa, miten ”ongelmaa ei voida ratkaista samalta tasolta, joka ongelman on synnyttänyt. Tuo suhteellisuusteorian kehittäjän lause summaa täydellisesti sen, miten jokainen voi astua elämässään stressivapaalle vyöhykkeelle.

Stressivapaa vyöhyke on sisäisen rauhan, levollisuuden ja tyyneyden alue. Siellä se, mikä ennen oli vaikeaa, onkin nyt helppoa.

Ajatellaanpa vaikka painonnostoa. Kun lihas kehittyy, se jaksaa nostaa aikaisemmin suurta rasitusta aiheuttaneen kuorman helposti ja kevyesti. Se vaatii harjoittelua ja sinnikkyyttä, minkä seurauksena stressinsietokyky kasvaa. Kasvaneen sietokyvyn ansiosta lihas ei enää kuorimitu ylenpalttisesti; se on astunut stressivapaalle vyöhykkeelle.

Sama periaate pätee jokaisella elämänalueella. Kun kehitämme ajanhallintaamme, tai parisuhdettamme, tai taloudellista älyämme tukevia lihaksia, harjoittelemme tekemään tällä hetkellä vaikeasta helppoa.

Stressittömyys on aina prosessi, joka alkaa sen tekemisellä, mikä on vaikeaa.

Kun aikansa on pakertanut vaikean kimpussa, siitä tulee helppoa – ja stressi katoaa.

Stressin määritelmänä voidaankin oikeastaan pitää tätä: jokin este tuntuu liian raskaalta nostettavaksi / kannettavaksi / ylitettäväksi. Stressin sietäminen tarkoittaa epämiellyttävää välivaihetta matkalla kohti stressivapaata vyöhykeyttä. Sietokyvyn nostaminen tarkoittaa valmiuksien kasvattamista stressin kohtaamiseen. Siis kansankielellä: jos jokin asia tuntuu raskaalta, kasvata kykyäsi kohdata tuo asia. Pian se on jo helppoa, ja elämä maistuu taas, kuten sen kuuluukin, makealta.

X