Hyvinvointi

Stressivapaa vyöhyke: Tasapaino – elämän tärkein asia

Teksti: JP Jakonen

Elämän tärkein asia on tasapaino. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen tulisi antaa elämässään tasapuolisesti tilaa kolmelle eri näkökulmalle: itsen, toisten ja maailmankaikkeuden näkökulmille.

Stressivapaa vyöhyke

Selvitetäänpä vähän. Tilan antaminen omalle itselle tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että omaa harrastuksia. Tiedättehän: niitä pieniä mukavia asioita, joista ei ole hyötyä kenellekään muulle kuin omalle itselle. Savitöitä, akvaario-ompelua tai bocciaa. Mitä näitä nyt onkaan.

Tilan antaminen muille tarkoittaa sitä, että tekee työtä josta on toisille ihmisille hyötyä. Se tarkoittaa myös sitä, että läheisissä ihmissuhteissaan yrittää asettua toisen ihmisen asemaan ja nähdä hänen intressinsä. Tämä vaatii aina oman itsekeskeisyyden ylittämistä, oli kyse sitten työstä, perheestä tai vapaaehtoistyöstä.

Tilan antaminen maailmankaikkeudelle tarkoittaa sitä, että antaa ihmetyksen vallata olemuksensa. Ihmetys maailmankaikkeutta kohtaan on usein uskonnollisuuden, taiteen ja tieteen alaa. Tavallisen ihmisen tavallisessa arkipäivässä se voi tarkoittaa yksinkertaisesti pientä hiljaista hetkeä, jolloin keskittyy johonkin arkiseen asiaan ja yrittää nähdä sen tuoreella tavalla. Se tarkoittaa kiitollisuutta kaikesta siitä mitä on, eikä välttämättä (ainakaan aluksi) mitään sen kummempaa.

Kun elämässä on tilaa näille kaikille kolmelle näkökulmalle, palaset asettuvat paikoilleen. Niiden asettuessa löytyy hyvin luonnollinen rytmi. Tuo rytmi tahdittaa elämisen kiertokulkua, jonka kolmet kasvot haluavat kaikki tulla esiin. Vain itselle, vain toisille, tai vain maailmankaikkeuden hyvinvoinnille omistettu elämä on tavallaan kasvoton. Siltä puuttuu syvempi ulottuvuus. Kun yritämme parhaamme mukaan harrastaa, tehdä työtä ja hiljentyä, löydämme yksipuoliselta tuntuneesta elämästämme yllättäen syvyyttä, jota emme siinä uskoneet enää olevan.

Elämän tärkein asia on siis tasapaino. Jotta sen saavuttaisi, täytyy omaksua nuo kolme näkökulmaa. Onneksi ja pelastukseksemme, ne ovat kaikki sisällämme. Jotain täytyy ehkä vain poistaa niiden tieltä. 

X