Hyvinvointi

Sukrin – Kaloriton ja hiilihydraatiton makeuttaja

Teksti:
Anna.fi

Sukrin on hiilariton.fi-sivuston mukaan luontainen makeutusaine, jota valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista. Se maistuu ja tuntuu tavalliselta sokerilta, muttei sitä siis ole. Sukrinista elimistöön imeytyvien hiilihydraattien määrä on nolla, eikä siinä ole kaloreitakaan.

Nyt alkaa kuulostaa liian hyvältä: luonnollinen, tavallisen sokerin makuinen, mutta kaloriton ja hiilihydraatiton. Voiko tuollaista makeuttajaa olla olemassa? Ellit päättivät testata tuotetta.    

Sokerialkoholi – Luonnollinen makeutusaine

Sukrin on sataprosenttista erytritolia eli sokerialkoholia, jota vamistetaan tavallisesta rypälesokerista käymisteitse. Sokerialkoholia on pieniä määriä joissain hedelmissä ja sienissä luonnostaan. Erytritoli on tavalliseen sokeriin verrattuna hieman vähemmän makeaa. Sen makeus on noin 60-80 prosenttia sakkaroosin eli tavallisen sokerin makeudesta.  

Sokerialkoholit pystyvät sitomaan itseensä vettä ja siksi niitä käytetään elintarvikkeissa kosteudensäilyttäjinä sekä stabilointi,- täyte- ja kantaja-aineina. Tällöin se merkitään pakkaukseen koodina E968.

Testattavat tuotteet

  • Sukrin eli tavallista sokeria vastaava sokeriton sokeri
  • Sukrin Melis eli kaloriton versio tavallisesta tomusokerista

Pssssst! Kokeile esimerkiksi tätä hiilariton.fi:stä poimittua reseptiä, jos haluat kokeilla Sukrinia muttet keksi mitä leipoisit:

Karppaajan suklaakakku

200g voita
200g sokeritonta (tummaa) suklaata
4 munaa
3dl Sukrinia
Sukrin Melistä koristeluun

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele 22-24 cm vuoka tai vuoraa se leivinpaperilla.
2. Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä kattilassa. Vatkaan munat ja Sukrin kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada suklaa-voi-seos ohuena nauhana vaahtoon kokoajan vatkaten. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa 15-20 minuuttia. Kakun on tarkoitus jäädä keskeltä pehmeäksi, lähes raa’aksi. Niin siitä tulee erittäin mehevää.
3. Jäähdytä kakku ja koristele Sukrin tomulla. Anna olla viileässä seuraavaan päivään jos maltat. Tarjoa lisänä hedelmiä tai marjoja ja esimerkiksi kermavaahtoa tai nauti sellaisenaan.

Herkullista ja makeaa, mutta myös vähähiilihydraattista ja sokeritonta! 

Pinja

Mitä testaukselta odotin
En ollut aiemmin kuullutkaan sokerittomasta sokerista. Ryhdyin siis avoimin mielin leivontapuuhiin.  

Missä käytin testituotetta
Leivoin suklaamuffinsseja, joissa käytin sekä Sukrinia että Sukrin Melisiä.

Helpot suklaamuffinssit

3 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
100 g mahdollisimman tummaa suklaata, esim. 85 %
1 muna
1 1/2 – 2 dl Sukrinia
vajaa 1 dl öljyä
1 1/2 dl piimää
1/2 dl tummaa kaakaojauhoa
Koristeeksi Sukrin Melisiä 

1. Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suklaamurut.
2. Vatkaa muna ja lisää siihen Sukrin, öljy ja piimä. Kääntele joukkoon jauhoseos.
3. Jaa taikina muffinssipellin syvennyksiin ja paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Anna vetäytyä viitisen minuuttia, irrota, jäähdytä ja ripottele pinnalle koristeeksi Sukrin Melisiä.    

Kommentit
Sekä Sukrin että Sukrin Melis vastasivat täysin koostumukseltaan perinteistä sokeria ja tomusokeria. Vain niiden tuoksu oli hieman erilainen, ehkä hiukan teollinen. Muffinsseista tuli oikein maistuvia, vaikka laitoin niihin vain hippusen enemmän Sukrinia kuin tavallista sokeria olisi ohjeen mukaan tullut. En huomannut maussakaan juuri eroa tavallisella sokerilla tehtyihin muffinsseihin verrattuna. Ainoastaan pinta jäi tavallista kovemmaksi, mutta pehmeni oltuaan päivän Elmukelmun alla. Seuraava muffinssisatsini oli alkujaankin pehmeä myös päältä, joten en ole aivan varma mistä pinnan kovuus johtui. Myös koristeena ollut Sukrin Melis maistui hyvältä. Se oli juuri sopivasti makeaa – ei liikaa, muttei myöskään liian vähän. Aion ilman muuta käyttää molempia tuotteita  jatkossakin!  

Hanna

Mitä testaukselta odotin
Olen pahimmanlaatuinen sokerihiiri ja aina herkuttelemassa. Kaloriton makeuttaja, joka maistuu uskottavasti sokerilta eikä maksa maltaita, olisi minulle siis taivaanlahja. Ei kun kokeilemaan!

Missä käytin testituotetta
Leivonnassa, jälkiruoissa ja kahvissa

Karpalo-suklaakakku

2 kananmunaa
2 1/4 dl Sukrinia
100 g voita
1 dl vettä
4 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
2 ja 1/2 dl vehnäjauhoja
80 gr leivontasuklaata
3/4 dl karpaloita
2 tl Sukrin Melistä

Kuorrute:
Sukrin Melis
karpalomehua

1. Vaahdota munat ja tavallinen Sukrin. Sulata voi ja sekoita se veteen. Yhdistä vaahto ja voi-vesiseos. Sekoita kuivat ainekset eli kaakaojauhe, levinjauhe ja vehnäjauhot. Lisää jauhoihin vielä esim. veitsellä hienonnettua suklaata. Yhdistä syntyneet seokset.
2. Jauhota vuoka ja kaada siihen puolet taikinasta. Kierittele karpaloita pienessä määrässä Sukrin Melistä. Tämän pitäisi estää karpaloita painumasta kakun pohjaan paiston aikana. Asettele karpalot vuokaan ja kaada loputkin taikinasta päälle. Paista noin 50 min. 175 asteessa.
3. Kuorruta jäähtynyt kakku mehu-Sukrin Melis -kuorrutteella ja koristele marjoilla.

Karpalo-suklaakakku

Kommentit
Molemmat tuotteet näyttivät päällisinpuolin uskottavasti esikuviltaan. Sukrin Melis maistuu kyllä aika ihmeelliseltä sellaisenaan sormenpäästä nuolaistuna ja kieltämättä myös siitä tehty kuorrute oli hieman terävän makuista. Onneksi tähän leipomukseen kuorrutetta tuli varsin vähän suhteessa itse kakkuun, joten kokonaislopputulos oli tyydyttävä. Tavallinen Sukrin teki tehtävänsä kuivakakun taikinassa moitteetta. Kakun pinnasta tuli hieman kova, mutta en ole varma, oliko vika Sukrinissa vai leipojassa. Kahvin ja teen makeuttajana Sukrin toimii yhtä hyvin kuin sokerikin.

Kristiina

Mitä testaukselta odotin
Ristiriitainen suhtautumiseni sokeriin vaikutti siihen, että kesti aikansa ennen kuin uskalsin testata tätä tuotetta. Pyrin syömään mahdollisimman puhdasta ruokaa hiilihydraattitietoisesti. Olen huomannut, että sokeri ei sovi minulle. Tavallisen sokerin nauttiminen johtaa lähes välittömästi oksettavaan oloon ja ahmimiseen makean ja suolaisen vuorotellessa. Sukrinin maltillinen nauttiminen ei ole johtanut pahaan oloon eikä ahmimiseen.

Missä käytin testituotetta
Smoothiessa, teessä, mokkapalojen leivonnassa ja marjojen makeutuksessa.

Jogurtti-smoothie

Jogurttia
Marjoja
Kookosmaitoa
Sukrinia

En ole käyttänyt mansikka- tai mustikka-smoothieissa makeutusta, mutta puolukka ja karpalo ovat sen verran happamia, että makeutus lisäsi makunautintoa.

Vihreä tee

Makeutin joskus vihreää teetä hunajalla ennen kuin siirryin mahdollisuuksien mukaan välttämään sokeria. Joskus on kiva lisätä teehen hieman makeutta ja Sukrin toimii tässä ihan mukavasti.

Mokkapalat 

Pohja
2,5 dl vehnäjauhoja
2 munaa
2 dl Sukrinia
1 dl maitoa
100 g voisulaa
1,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
vajaa 1 tl Vanilla Bourbon –vaniljajauhetta

Kuorrutus
Puoli pussia Sukrin Melis –tomusokeria
25 g voisulaa
4 rkl vahvaa kahvia
1 rkl tummaa kaakaota
0,5 tl Vanilla Bourbonia

1. Sulata rasva ja laita se jäähtymään. Vatkaa munat ja Sukrin vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Sekoita lopuksi taikinan joukkoon myös voisula.
2. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
3. Sulata kuorrutusta varten voi ja sekoita muut aineet keskenään. Sekoita seos sitten voisulan joukkoon. Levitä kuorrutus nopeasti jäähtyneen pohjan päälle, sillä se jähmettyy nopeasti.
4. Koristele mokkalapat halutessasi esimerkiksi nomparelleilla.    

Kommentit
Sukrin oli melkein kuin tavallista sokeria, mutta ei yhtä makea. Lisäksi siinä oli hieman ”kylmä” jälkimaku. Mokkapalojen pohjasta ei tullut aivan yhtä kuohkea kuin tavallisella sokerilla leivottuna. Maku ei kuitenkaan juuri poikennut normimokkapaloista. Suurin ero oli kuorrutteessa, joka maistui sanan mukaisesti jäätävältä. Se oli makea, mutta samalla kertaa viileä.

Kirsikka

Mitä testaukselta odotin
Valitsen aina mahdollisimman luonnollisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Käytän yleensä makeuttamiseen vain sokeria, hunajaa tai siirappia. Tästä syystä suhtauduin kalorittoman makeuttajan testaamiseen ristiriitaisin tuntein. Perehdyttyäni aiheeseen syvemmin uskalsin kuitenkin kokeilla Sukrinia. Taustatietojen valossa Sukrin ei vaikuttanutkaan vaaralliselta.

Missä käytin testituotetta
Kahvissa, teessä ja leivonnassa.

Kommentit
Sukrin on ollut hyvä kahvin ja teen makeuttaja. Diabeetikkovieraallekin oli kiva tarjota Sukrinista valmistettuja pullia. Ne tosin eivät olleet aivan yhtä kuohkeita kuin tavallisella sokerilla leivottuna. Piparkakkutalo sai jouluna hienon tomusokerilumetuksen muutoin ei niin suurta suosiota perheessämme saavuttaneesta Sukrin Meliksestä. Sen maku nimittäin oli makeutusaineelle tyypillinen ”kylmä” ja jälkimaku hieman metallinen. 

X