Hyvinvointi

Suola puhdistaa ja vahvistaa

Teksti:
Anna.fi

Suolahuoneella hoidatetaan hengitysteitä ja ihoa, mutta samalla mieli tyyntyy ja nestekierto vilkastuu.

Suola puhdistaa ja vahvistaa

Nojatuolit ovat pehmeät ja jalat lepäävät rahilla. Varpaat voi upottaa karkeaan suolaan kuin hiekkaan ikään. Pehmeä valaistus ja lempeä musiikki auttavat rentoutumaan, mutta sen suolahuonehoito tekee muutoinkin.

– Suolapitoisessa ilmassa on tavallista huoneilmaa enemmän negatiivisia ioneja, joilla on rentouttava vaikutus. Kun ihminen rentoutuu, niin kohonnut verenpaine laskee, kertoo Helsingin Suolahuoneen toinen omistaja, sairaanhoitaja Jaana Jokiaho.

Suolahuoneen seinät ja katto on rapattu karkealla vuorisuolalla, lattialla sitä on useampi sata kiloa. Huoneeseen puhalletaan hoidon aikana hyvin hienoa lääkesuolaa, jossa on kaikki hyvää tekevät mineraalit tallella. Kooltaan suolakiteet ovat 15 mikrometriä. Suola on niin hienoa, ettei sitä näe, mutta hoidon jälkeen sen tuntee ja näkee iholla ja hiuksissa. Pienet suolakiteet kulkeutuvat aina keuhkorakkuloihin asti ja iholle yhden vaatekerroksenkin läpi. Hoidon jälkeen ei kannata heti suihkuttaa suolaa pois, vaan antaa sen pehmittää ja korjata ihoa.

Nesteet lähtevät liikkeelle

Hoidon aikana lihakset rentoutuvat ja harva jaksaa lueskella. Silmät painuvat helposti kiinni. Kylmästä kärsivät jalat ja kädet lämpiävät, poskien iho alkaa hehkua tervettä punaa, sillä suola vilkastuttaa pintaverenkiertoa. Joskus kämmenet lämpenevät jopa hikeen saakka. Hoidon jälkeen on jano ja vessassakin on käytävä tiheästi, sillä suola antaa turvotukselle kyytiä.

Yskänpuuskat saattavat yllättää ja nenä alkaa valua, kun lima lähtee liikkeelle. Hoidon jälkeen limantulo voi olla runsastakin, mutta kroonisissa vaivoissa saatetaan tarvita useampi hoitokerta, ennen kuin sitkeään limaan saadaan liikettä.

– Kun hoidetaan sairauksia, hoidossa on hyvä käydä 2–3 kertaa viikossa kymmenen hoitokerran sarja. Terveyden ylläpitämiseksi hoidossa käydään yleensä kerran viikossa, Jaana Jokiaho kertoo.

Yksi hoitokerta kestää 40 minuuttia. Suolahoito nopeuttaa yleensä flunssasta toipumista, mutta paraneminen etenee portaittain ja heti hoidon jälkeisenä aamuna olo voi tuntua hetkellisesti kehnommalta, kun elimistö työntää sairautta pois.

Hengitetty suola on hyväksi

Monet hakeutuvat suolahoitoon atooppisen ja talvikuivan ihon, psoriasiksen tai hengitystievaivojen takia. Suola kosteuttaa ihoa ja limakalvoja ja laskee myös turvotusta limakalvoilta. Siksi hoidon jälkeen on kevyt ja helppo hengittää. Seuraavan yön uni voi olla syvää ja hyvää, kun ei heräile yskään eikä tukkoiseen nenään.

Suolahuone Värskan kylpylässä Virossa. Kuva: SKOY

Moni kroonisista poskiontelovaivoista kärsinyt on saanut kierteen poikki käytyään säännöllisesti suolahuoneella. Tulehduksen häätämiseksi määrätyt antibiootit kuivattavat limakalvoja, jolloin
ne ovat alttiimpia uusille viruksille ja bakteereille. Hengitetty suola kosteuttaa limakalvoja ja parantaa näin ollen niiden kuntoa, eikä uusi tulehdus pääse iskemään niin helposti. Tukkoisuuden myötä kadonnut hajuaistikin saattaa löytyä hoitojen myötä.

Suola on myös antibakteerinen aine ja se estää virusten ja bakteerien lisääntymisen limakalvoilla. Siksi suolahuoneella eivät flunssat leviä, vaikka kerrallaan hoidossa on useampi henkilö. Suolahuone myös tuuletetaan huolella jokaisen hoitokerran jälkeen ja jalkojen alla oleva suola haravoidaan roskista ja vaihdetaan säännöllisesti.

Helppo tapa hoitaa terveyttä

Suolahuonehoidoilla on pitkät perinteet Itä-Euroopan ja Baltian maissa, joissa hoitoja saa sairaaloissakin. Joissakin maissa suolahoito on osa yhteiskunnan tukemaa terveydenhoitoa. Hoidon juuret ulottuvat keskiajalle saakka, kun munkit hoitivat sairaita suolaluolissa hienontamalla suolakiveä hengitysilmaan. Myöhemmin huomattiin, että suolakaivoksissa työskennelleet eivät kärsineet niin paljon keuhkosairauksista kuin muu väestö.

Suomessakin hoito on yleistynyt nopeasti: erilaisia suolahuoneita alkaa olla arviolta jo useita kymmeniä. Jaana Jokiaho kehottaa aina tarkistamaan, että suolapitoisuudet ovat riittävät terapeuttisen hoitotason saavuttamiseksi.

Monet puhetyöläiset käyvät hoidossa ääntään huoltamassa ja hengitysteitä kosteuttamassa. Vaikka ei olisi mitään vaivoja, talven kylmä ja kuiva ilma, kevään siitepölyt ja katupöly rasittavat
kaikkien hengitysteitä. Suolahuoneella on helppo hoitaa terveyttään, sillä rentoutumisen jälkeen voi päivän puuhia jatkaa tavalliseen tapaan.

Helpotusta astmaatikolle

Allergia- ja Astmaliittoon kuuluva Etelä- Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti on tehnyt tutkimuksen suolahuonehoidon vaikutuksista astman ja atooppisen ihon hoidossa. Erityisesti astmaatikot hyötyivät hoidosta lääkehoidon tukena, sillä keuhkoputkien yliärtyvyys rauhoittui selvästi.

Myös Helsingin Suolahuone on tehnyt yhteistyötä Helsingin Allergia ja Astmayhdistyksen kanssa.

Hoitoon voivat tulla kaiken ikäiset ja -kuntoiset. Ainoat esteet hoidolle ovat dialyysihoito, vaikea sydämen vajaatoiminta ja akuutti tila keuhkosyövässä. Suolahuonehoitoa käytetään helpottamaan astman, flunssan ja poskiontelotulehduksen oireita. Helpotusta saavat myös allergiaoireista kärsivät ja homealtistuneet sekä atoopikot.

Lisätietoa
Helsingin Suolahuone
Suolahuone

Asiantuntijat Helsingin Suolahuoneen yrittäjät Jaana Jokiaho ja Virve Luukkonen.

Teksti: Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuvat:
iStock Photo ja Jarmo Wright/Kuvaryhmä/SKOY

X