Hyvinvointi

Suomalainen, haasta ennakkoluulosi

Teksti:
Anna.fi
Yhteisvastuukeräys

”Tyhmä, laiska, epäluotettava luuseri.” Todellisuus, johon maahanmuuttaja törmää Suomessa töitä hakiessaan on usein varsin karu. Työnantajien ennakkoluulot kytevät pinnan alla – karskeimmat paukauttavat mielipiteensä suoraan päin naamaa.

Kotimaassa hankitusta ammattitaidosta ei maahanmuuttajalle juuri ole hyötyä, ja suomalaista tutkintoa on vaikea hankkia, jos kielitaito ei riitä pääsykokeista selviytymiseen.

Yhteisvastuu tukee maahanmuuttajien työllistymistä

1. helmikuuta starttaava vuoden 2009 Yhteisvastuukeräys haastaa maahanmuuttajiin kohdistuvat ennakkoluulot ja tukee heidän työllistymistään. Varoja kerätään 40 000 kevään korvilla katukuvaan ilmestyvän vapaaehtoisen voimin. 

Katja Tähjä

Millaisia ovat omat ennakkoluulosi? Oletko avarakatseinen kosmopoliitti vai kammoksutko muualta muuttanutta naapuriasi? Testaa itsesi osoitteessa www.haastaennakkoluulosi.fi ja lahjoita keräykseen.

Erilaisuus ei saa olla rekrytointieste

Suomessa asuu noin 132 000 maahanmuuttajaa. Heitä on työttömänä kolminkertainen määrä suhteessa supisuomalaiseen kantaväestöön.

Jenni-Justiina Niemi

Taloustaantuman kourissa rypevässä Suomessa ovea on näytetty tuhansille suomalaisillekin työntekijöille. Monen mielessä häivähtää katkeruus. Miksi työllistää muita, kun omillekaan ei löydy töitä?

”Yhteiskuntamme sivistystä mitataan myös sillä, miten otamme vastaan muualta tulleet taloustaantumankin aikana”, sanoo Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen.

Työssäkäynti auttaa maahanmuuttajia pääsemään aidosti osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Heidän työllistymisensä torjuu myös lähivuosina Suomea uhkaavaa työvoimapulaa ja lisää yhteistä hyvinvointia.

Pärjäisitkö sinä alle eurolla päivässä?

Yhteisvastuukeräyksen ulkomaankohteena on tänä vuonna Bangladesh. Maan 150 miljoonasta asukkaasta lähes puolet elää alle 70 sentillä päivässä.

Jenni-Justiina Niemi

Maa on viljavaa, mutta tulvat ja hirmumyrskyt ovat yleisiä. Ne tuhoavat viljelykset ja vievät maaseutuväestön elinkeinon mennessään.

Työ on avain oman elämän hallintaan

Bangladeshissa keräystuotolla tuetaan naisten ansiotyömahdollisuuksia, pienyrittäjyyttä ja maanviljelyä sekä rohkaistaan ihmisiä järjestäytymään ja ottamaan vastuuta oman yhteisönsä asioista. Kirkon Ulkomaanapu toimittaa suomalaisten lahjoitukset perille oikeaan osoitteeseen.  

Yhteisvastuukeräys on Suomen suurin vuosittainen kansalaiskeräys. Sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen ja esimiehenä Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura.

Lue lisää: haastaennakkoluulosi.fi ja lahjoita keräykseen tai käy ostoksilla Yhteisvastuuputiikissa! Osallistu. Autat.

Teksti: Salla Peltonen
Kuvat: Jenni-Justiina Niemi, Katja Tähjä ja Yhteisvastuukeräys

X