Hyvinvointi

Suppailu – 6 vinkkiä aloittelijalle!

SUP-ohjaaja Mia Pohtola näyttää, miten suppilaudalla melotaan.

Teksti:
Pirkko Tuominen
Kuvat:
Colourbox.com, Kari Hautala/Otavamedia

SUP-ohjaaja Mia Pohtola näyttää, miten suppilaudalla melotaan.

Lantion levyinen haara-asento keskellä lautaa ja menoksi. Seisoen melominen on yllättävän helppoa ja hauskaa.

Suomessa riittää järviä, jokia ja merta. Meillä on upea saaristo ja kaunis kesä.

– Mikä olisikaan ihanteellisempi tapa nauttia kesästä ja ulkoilusta kuin suppailu, SUP-ohjaaja Mia Pohtola innostaa.

Melominen SUP-laudan päällä ei vaadi ennakkotaitoja, vaan touhusta pääsee jyvälle heti ensimmäisten vetojen myötä.

– Laudan vakaus ja tasapaino yllättävät ensikertalaisen positiivisesti: lauta ei keikukaan ja sen päällä on helppo pysyä.

Mistä tässä uudessa suosikkilajissa on oikein kyse?

Haasteita loputtomasti

SUP-melonta, Stand Up Paddling, on surffauksen kantamuoto ja vanhahko, perinteinen laji Havaijilla. Surffilautaa muistuttavaa SUP-lautaa melotaan seisten pitkällä melalla.

Suppailu on maailmalla ohittanut purjelautailun suosion aikaa sitten. Suomeen laji rantautui toden teolla nelisen vuotta sitten, ja viime kesänä sen suosio kasvoi räjähdysmäisesti.

– Suppailu on hauska ja helposti omaksuttava laji, joka sopii kaikille lapsista senioreihin. Lautoja on erilaisia ja niillä voi retkeillä, kuntoilla, joogata, kalastaa, meloa tai vain nautiskella, Mia sanoo.

Useimmat lajia kokeilevat innostuvat. Niin kävi Miallekin, joka työskentelee nyt TwentyKnots-nimisessä yrityksessä. Suppailu koukutti entisen alppihiihtäjän, koska lajista saa halutessaan tehokkaan kokovartalo- ja kestävyystreenin ja itseään voi kehittää loputtomasti. Myös tasapaino ja koordinaatio paranevat.

– Vaikka aloittaminen on helppoa, on haasteellista saada liikkeet kokonaisiksi ja sujuviksi. Jotta ihmiset pääsisivät suppailussa eteenpäin, olemme alkaneet tarjota tekniikkakursseja alkeiskurssien ohella.

Voimanpesänä keskivartalo

Harjoittelu aloitetaan usein polviasennosta.

– Ensin tutustutaan lautaan, liikutetaan sitä meloen ja harjoitellaan käännöksiä. Pikkuhiljaa noustaan seisomaan ja otetaan muutama veto. Aloittelijat melovat usein käsillään, jolloin keskivartalon voima jää hyödyntämättä. Harjoittelemme, miten vetoon saadaan enemmän tehoa keskivartalosta, Mia kertoo.

Turvallisuusasiat ovat vesillä tärkeitä. Moottoriveneitä ja kiviä väistetään. Sillat alitetaan polvillaan. Säätä pitää seurata, sillä tuulensuunta vaikuttaa reitinvalintaan ja ukkosella on päästävä nopeasti rantaan. Myötätuuleen on helppo meloa, mutta takaisin tullessa vastatuuli voi uuvuttaa.

– Vaatetus valitaan sään mukaan. Keväällä ja syksyllä märkäpuku ja -tossut pitävät kehon lämpimänä. Kesäkuumalla suppaillaan sortseissa ja paljain jaloin. Lippalakki ja aurinkovoide ovat vesillä ehdottomia.

Entä jos tipahtaa laudalta? Koska SUP-lauta kelluu, se on itsessään pelastusväline. Laudan päälle on helppoa kivuta takaisin.

– Suppaaja pitää nilkassaan tai sääressään karkunarua, joka kiinnitetään toisesta päästään lautaan. Muuten tuuli voi viedä laudan, Mia sanoo.

Jos putoaminen pelottaa tai oma uimataito arveluttaa, päälle voi pukea kelluntaliivit. Kursseilla ja koulutuksissa kelluntaliivit kuuluvat vakiovarustukseen.

6 × suppailuliike

1. Oikea ote

Ota melan päästä ja varresta kiinni. Nosta mela pään päälle. Oikea leveys löytyy, kun kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa.

Suppailu

2. Lavan suunta

Melan lapa kaareutuu toiselta puolelta hieman ylöspäin. Pidä kaareutuva puoli eteenpäin.

Suppailu

3. Vesille lähtö

Kahlaa veteen. Kiinnitä karkunaru jalkaan ja lautaan. Aseta mela laudalle ja nouse laudan päälle polvillesi. Melo muutama veto.

Suppailu

4. Seisomaan nousu

Aseta mela poikittain laudalle jalkojen eteen. Paina jalkapohjat lautaan lähelle laudan kantokahvaa eli tasapainopistettä. Nouse ylös jalat lantion leveydelle.

Suppailu

5. Veto

Hae veto mahdollisimman kaukaa edestä läheltä lautaa, jotta saat voimaa vetoon. Yläkeho taipuu aavistuksen eteenpäin ja liike lähtee keskivartalosta. Nosta melan lapa jalan kohdalla ylös vedestä.

Suppailu

6. Puolenvaihto

Kun melot vasemmalta puolelta, ota oikealla kädellä kiinni melan päästä. Tartu vasemmalla kädellä melaan lantion korkeudelta. Kun melot oikealta, siirrä vasen käsi yläkädeksi ja oikea alakädeksi.

Suppailu

Lue lisää:

Kesän trendilaji suppailu on tehokasta liikuntaa – Sup-laudalla oppii jokainen tasapainoilemaan
SUP kehittää keskivartaloa

X