Hyvinvointi

Täällä punkit piileksivät – Ole tarkkana näissä paikoissa

8.7.2015 Teksti: Anna.fi

Punkki voi tarttua ihoosi, vaikka viettäisit koko kesän kaupunkiolosuhteissa. Kokosimme yhteen punkkien piilopaikat ja parhaat vinkit punkkien levittämiltä taudeilta suojautumiseen.

Täällä punkit piileksivät – Ole tarkkana näissä paikoissa

Punkki kiipeää iholle heinikosta

Puutiaiset elävät ja liikkuvat aluskasvillisuuden joukossa heinikossa ja pensaikossa. Punkit eivät luonnossa kiipeile puolta metriä korkeammalle, mutta vaatteisiin takerruttuaan ne vaeltavat iholla. Punkit etsiytyvät ihmisessä erityisesti taive- ja karvoituspaikkoihin, jopa hiuspohjaan saakka.

Metsäretkellä suojaudutaan vaatteilla

Toisin kuin yleensä uskotaan, punkit viihtyvät metsässä jopa paremmin kuin heinikossa. Lehto- ja havumetsien kosteus takaa punkeille otolliset elinolosuhteet. Vähentääkseen punkkien tarttumista vaatteisiin marja- ja sienireissulla kannattaa käyttää liukasta materiaalia olevia vaatteita. Vaaleista vaatteista punkit näkee helpommin noukkia pois.

Lue myös: 10 kysymystä punkeista – Asiantuntija vastaa

Älä ota lemmikkiä sänkyyn

Koiraa ulkoiluttaessa voi joutua kulkemaan pusikoissa, joissa puutiaiset viihtyvät. Punkki kulkeutuu lemmikkieläimen mukana helposti sisätiloihin ja saattaa siirtyä lemmikistä ihmisen iholle. Kotieläinten turkit tulisi tarkistaa joka ilta – eikä lemmikkejä tulisi ottaa sänkyyn nukkumaan, sillä turkissa viihtyvä punkki voi vaeltaa ihmiseenkin.

Keskustele: Punkki kissan kuonossa

Kesäfestareillakin muistettava punkkisyyni

Etenkin pidemmässä ruohikossa ja teltta-alueilla punkin tarttuminen on mahdollista. Punkkikarkotteet vähentävät punkkien kiinnittymistä jonkin verran, mutta niiden teho ei ole riittävä. Päivän päätteeksi tehtävä punkkisyyni on tärkein varotoimenpide.

Lue myös: Terveysneuvot kesäksi: Näin selviät helteestä, punkeista ja haavoista

Kaupungissa punkit viihtyjät varjopaikoissa

Punkkeja voi tavata missä vain, jopa kaupunkien keskuspuistoissa. Punkeille sopii mikä tahansa paikka, jossa on kasvillisuutta. Epätodennäköisimmin punkin tapaa leikatulla, aurinkoisella nurmikolla. Jos ympärillä on puita ja pensaita varjopaikkoina, punkit alkavat viihtyä.

Kulje kumisaappaissa mökillä

Mökkiolosuhteissa kannattaa kulkea pitkävartisissa kumisaappaissa tai suojata nilkat vetämällä sukat housunlahkeiden päälle. Erityisen hyvin punkit viihtyvät rannikolla ja saaristo-olosuhteissa. Nykyisin punkkeja havaitaan kuitenkin yhä enemmän myös sisämaassa.

Lue lisää

Punkkitaudit – 10 kysymystä

Teksti: Eveliina Lauhio
Kuva: Colourbox