Hyvinvointi

Takaisin pianotunneille? 5 syytä, miksi sinunkin kannattaisi aloittaa uudestaan vanha harrastus

Lopetitko murrosiän kynnyksellä harrastuksen, jota olit treenannut koko kouluikäsi? Et ole ainoa. Monet luopuvat pianonsoitosta tai baletista iässä, jossa muut kiinnostuksen kohteet vievät voiton treenaamiselta. Vanhaan harrastukseen kannattaa kuitenkin palata aikuisena, sillä siinä piilee todennäköisesti intohimosi.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Kun uppoudut tekemään jotain, mitä todella rakastat, kadotat kaiken ajantajun sekä arkihuolesi. Olisiko vanha harrastus tällainen henkireikä?

Lopetitko murrosiän kynnyksellä harrastuksen, jota olit treenannut koko kouluikäsi? Et ole ainoa. Monet luopuvat pianonsoitosta tai baletista iässä, jossa muut kiinnostuksen kohteet vievät voiton treenaamiselta. Vanhaan harrastukseen kannattaa kuitenkin palata aikuisena, sillä siinä piilee todennäköisesti intohimosi.

Vanhoissa taidoissa on paljon hyvää ja hyödyllistä, mutta vanhan harrastuksen uudelleen aloittaminen ei välttämättä käy helposti. Vaikka lapsena teit asioita puhtaasti kokeilunhalusta ja kiinnostuksesta, aikuisena vanhoja intohimoja sattaa joutua herättelemään hieman väkisin.

Syy vastahankaisuuteen saattaa olla siinä, että olet unohtanut, kuinka paljon energiaa vanhasta harrastuksesta voi ammentaa tai sitten kuvittelet, että taitosi ovat liian ruosteessa. Pakota itsesi vanhan harrastuksesi pariin aluksi vaikka vain kahdeksikymmeneksi minuutiksi. Alkulämmittelyn jälkeen alat todennäköisesti muistaa, miten kivaa sinulla lapsena olikaan ja innostuksen kasvaessa endorfiinit pitävät huolen, että olet jälleen koukussa.

Pieni painostus kannattaa, sillä näin hyvää vanhan harrastuksen pariin palaaminen tekee sinulle:

1. Harrastus suojaa stressiltä

Kun uppoudut tekemään jotain, mitä todella rakastat, kadotat kaiken ajantajun sekä arkihuolesi. Aivosi lepäävät, kun keskityt työpaikan ongelmien sijaan ojentamaan nilkkaasi oikein tai kutomaan täydellisen kirjoneuleen. Säännöllinen harrastaminen lisää henkistä hyvinvointia, parantaa stressinsietokykyä ja jaksamista sekä kohentaa elämänlaatuasi.

Fyysisen harjoituksen lisäksi myös aivot saavat virkistävää treeniä voidessaan heittäytyä harrastuspuuhassa aivan toisenlaiselle taajuudelle kuin esimerkiksi kotona tai työpaikalla. Etkö tunnekin itsesi yhtäkkiä aivan eri ihmiseksi?

2. Harrastaminen lisää luovuutta työpaikalla

Amerikkalainen psykologian tohtori ja tutkija Kevin Eschleman huomasi tutkimuksessaan, että luovien harrastusten parissa viihtyvät ihmiset loistivat myös työpaikalla. Työntekijät, jotka harrastivat intohimoisesti jotain luovuutta ruokkivaa, olivat auttavaisempia, yhteistykykyisempiä sekä luovempia työssään. Myös heidän ongelmanratkaisukykynsä oli muita parempi.

Harrastukselleen omistautuneet työntekijät eivät myöskään olleet yhtä riippuvaisia työasioista kuin toiset. He eivät vapaa-ajallaan vatvo työasioita, sillä he keskittyvät tekemiseen, joka antaa heille yhtä lailla tyydytystä onnistumisista ja saavutuksista.

3. Auttaa selviytymään kriiseistä

Läheisen menetys, potkut, ero… Harrastus auttaa selviytymään elämän karikoista pitämällä sinut kiinni arjen rutiineissa ja samalla irrottamalla ajatuksesi hetkeksi muualle. Esimerkiksi käsillä tekeminen saattaa toimia myös eräälaisena terapiana. Mekaanisen tekemisen avulla aivot voivat rauhassa työstää ikäviä kokemuksia.

Harrastuksen pariin uppoutuminen on myös hyödyllisempää sijaistoimintaa kuin esimerkiksi lohtusyöminen. Hyvän harrastuksen tunnistaakin siitä, että sitä tehdessäsi et ajattele mitään muuta.

4. Harrastuksen avulla tapaat uusia ihmisiä

Olipa kyse sitten kuntosalijäsenyydestä tai Facebookin neulonta-ryhmästä, harrastus yhdistää sinut kirjavaan joukkoon samanhenkisiä ihmisiä. Harrastuksesi kautta tapaamasi ihmiset ovat ehkä hyvin erilaisia kuin vaikkapa kollegasi tai sukulaisesi – ja juuri se heissä on parasta. Harrastuspiireissä iällä, postinumerolla tai pankkitilin saldolla on harvoin mitään merkitystä ja yhteinen jutunjuuri löytyy takuuvarmasti hetkessä. Erilaisten ihmisten kanssa oleminen avartaa omia näkemyksiäsi ja maailmankuvaasi.

5. Ja saat uutta perspektiiviä elämään

Vaikka aloittaisit uudestaan harrastuksen, jossa olit aikaisemmin todella hyvä, joudut silti opettelemaan jotain uutta. Harrastamisen hienoushan piilee juuri siinä, ettet ikinä tule valmiiksi. Harrastusta voi kehittää, taitoja parantaa ja aina voi antaa itsestään hieman enemmän – saadakseen enemmän.

Harrastus on elinikäinen opintie, joka rikastuttaa elämää. Parhaimmillaan vanha intohimosi auttaa sinut katselemaan tämänhetkistä elämääsi aivan uusien linssien läpi ja edessä saattaa olla kauan kaivattuja muutoksia kohti parempaa.

Lähteet: WhatsYourGrief, Bustle, Huffington Post

Lue myös:

Hyvinvointi ja onnellisuus koostuvat pienistä teoista – 74 arkista tapaa, jotka tekevät elämästäsi parempaa

Harrastushoroskooppi – Näin nautit vapaa-ajastasi entistä enemmän!

Näin saat lisää aikaa arkeen – harjoittele aikatauluttamisen mestariksi

X