Hyvinvointi

Tankotanssi - tehokasta liikuntaa ja keimailua samassa paketissa

Teksti:
Anna.fi
takotanssia

Pari vuotta sitten ystävälläni oli polttarit ja veimme hänet kokeilemaan tankotanssia Gentlemens Clubille. Homma näytti ammattilaisen tekemänä äärimmäisen helpolta ja kevyeltä. Ystäväni ei kuitenkaan onnistunut laisinkaan niin hyvin.

Tankotanssi eli pole dance on peräisin sirkusmaailmasta. Nyt se on siirtynyt hämyisistä baareista myös valtavirran liikuntalajiksi ja maailmanmestaruuskilpailuihin. Laji on maailmalla huippusuosittu liikuntamuoto, jossa yhdistyvät kehonhallinta, kuntoilu ja tanssi. Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa sekä Australiassa lajia on harrastettu kuntosaleilla ja tanssikouluissa jo vuosia. Pole dance on kuulemma esimerkiksi Kate Mossin suosikkilaji. Tankotanssia voi nyt opiskella Helsingissäkin Rock the pole –tanssistudiolla, joka avattiin marraskuun alussa.

Mistä tankotanssissa on kyse?

Liikunta tapahtuu lattiasta kattoon ulottuvaa tankoa apuna käyttäen. Pole dance voi olla todella tehokas treenimuoto, mutta sen teho riippuu paljon omasta aktiivisuudesta.

”Aluksi harjoittelu saattaa olla melkein pelkkää aivojumppaa, mutta myöhemmin kehoa nostetaan käsien ja jalkojen avulla ilmaan ja kalorit kuluvat kohisten, samalla kun voima lisääntyy”, Maria Kekkonen Rock the Pole -tanssistudion opettaja kertoo.

”Lajissa on kyse voiman ja notkeuden lisäksi tekniikasta, joten pienetkin ja helpoilta näyttävät liikkeet vaativat jokaisen lihaksen saumatonta yhteistyötä. Tunnilla voi treenata tehokkaasti vaikka vain yhtä liikettä. Tai sitten useita liikkeitä voi kevyesti maistella ja selvitä ilman yhtäkään kovasti rasittunutta lihasta.”

Kenelle tankotanssi sopii?

-

Pole dance -tunnit soveltuvat kaikille naisille, paitsi raskaana oleville. Joissakin liikkeissä on riski tippua tai törmätä vatsa edellä tankoon. Laji on lisäksi osittain painoharjoittelua, mikä vaatii kovia ponnisteluita. Liikkeitä voi kuitenkin treenata oman fysiikan ja kunnon mukaan.

Harjoittelun voi ottaa kunnon ylläpitämisenä, tai itseään voi kehittää pitkälle sekä akrobatiassa että eri tanssilajeissa. Tankotanssin aloittajalla ei kuitenkaan tarvitse olla aikaisempaa tanssikokemusta. Varusteiksi käyvät jumppatunnin asusteet, verryttelyasu ja paljaat jalat.

Lajin turvallisuus

Ammattimainen pole dance näyttää joskus melkoisen hurjalta, kun tanssija roikkuu tangolla pää alaspäin ilman käsiotetta. Kuinka turvallista laji sitten on?

”Oikealla tekniikalla loukkaantumisen riskit ovat hyvin pienet ja siksi harjoittelemme huolellisesti liikkeitä ennen kuin käytämme niitä yhdessä koreografian kanssa. Opettelemme myös varmistustekniikkaa, joten oppilaat voivat auttaa toisiaan tekemään liikkeitä turvallisesti”, Maria sanoo.

”Joillakin tytöillä on harjoitustanko kotonaan, mutta en suosittele korkealla tangossa harjoittelemista koskaan yksin”, hän painottaa.

Pole dancen aloittajalla ei tarvitse olla tanssitaustaa, mutta on tiettyjä lajeja joista on hyötyä.

”Baletti on sellainen laji, mistä on hyötyä aina. Lisäksi akrobatia ja telinevoimistelu helpottavat liikkeiden oppimista. Tankotanssissa on kyse akrobatian ja tanssin yhdistämisestä, joten vahvan tanssitaustan omaavan on helppo liittää tankotemput yhteen sulavasti”, Maria sanoo.

Kuinka tanssistudion opettaja itse innostui?

”Olen itse entinen strippari ja tutustunut tankotekniikkaan työni puolesta. Lapsena unelmani oli olla trapetsitaiteilija, joten lajin akrobaattinen puoli on kiehtonut minua aina. Koen olevani liian vanha aloittamaan ammattimaista sirkuskoulua, joten keskityn tähän yhteen akrobatian muotoon”, Maria kertoo.

Marialla on 12 vuoden pole dance –kokemus. Hän on myös viime vuosina kouluttautunut aktiivisesti nykytanssin, baletin ja musiikkiteatterin saralla. Marian lisäksi Rock the Pole –tanssistudiolla opettaa Olha Venäläinen. Olha on Ukrainan balettiakatemiasta valmistunut balettitanssija, koreografi ja tanssipedagogi. Hän on tanssinut 5-vuotiaasta lähtien ja hallitsee tanssilajit baletista flamencoon. Tulossa on myös opettajavierailuita ja erilaisia kursseja, joiden opettajat vaihtelevat lajin mukaan.

Mistä sitten tankoja saa, jos haluaa harjoitella kotona tai asentaa sellaisen vaikka omaan makuuhuoneeseen?

”Tangon voi tilata itselleen Jyväskylästä www.anti-shop.fi. He myyvät hyvälaatuisia kotimaisia harjoittelutankoja edulliseen hintaan. Markkinoilla on myös pelkkään keimailuun tarkoitettuja aikuisten lelutankoja, joten ennen ostoa kannattaa varmistaa, että kyseessä on tukeva ja painoa kestävä tanko”, Maria muistuttaa.

Tankotanssikokemuksia

Ja pakkohan sitä alkeistuntia oli sitten itsekin mennä kokeilemaan.

Sali oli pieni ja intiimi Kampin sydämessä sisäpihalla. Vaihdoin verkkarit, otin jalat paljaaksi ja valitsin tangon takarivistä. Salin oikealla puolella olivat aloittelijat ja vasemmalla puolella jo hieman edistyneet. Kaikennäköisiä ja kokoisia naisia, ikähaarukka oli noin 20-50 vuotta. Pari aivan ensikertalaistakin oli itseni lisäksi.

Tunti alkoi lämmittelyllä ja sitten pääsimme asiaan. Opettaja Maria näytti ensin esimerkkiä ja selitti liikkeet perinpohjaisesti. Helpolta näyttävät piruetit tangon ympäri eivät ensin ottaneet sujuakseen. Tunnilla oli kuitenkin todella rento ja kannustava fiilis. Ja me vasta-alkajat naureskelimme ihan vedet silmissä.

Vaikeinta liikkeissä oli se, kun kädet hikosivat ja paloivat tankoa vasten. Reisiin sattui ja polvet tulivat täyteen mustelmia. Apua, miten jotkut voivat tehdä tätä työkseen! Maria kuitenkin sanoi, että iho tottuu tangon kosketukseen pian. Ensimmäisten kertojen jälkeen kuulemma käsien hikoilukin tokenee. Tankotanssin harrastajille tulee kuulemma sitä paitsi pian ”työmiehen kädet”, jolloin kitka tangon kanssa ei enää haittaa.

Olin sinnikäs, yritin ja yritin. Lopulta päätin, etten enää yritä. Lopetin liian ajattelemisin ja annoin vain mennä. Ja simsalabim, onnistuinkin yllättävän hyvin ”joutsenpiruetissa”. Uskalsin tunnin lopussa jo vilkaista omaa pyörimistäni salin peilistä ja hei, sehän näytti välillä jo ihan tankotanssilta! Jos ei ihan Gentlemens Club-ainesta, niin ainakin kotiin harkitsen kohta tangon asentamista.

Tunnin jälkeen fiilis oli loistava, mutta olin fyysisesti todella poikki. Olo oli kuin rankan salitreenin jälkeen. Lisäksi polvia ja pohkeita jomotti. Pari seuraavaa päivää olivat etenkin oikean käden lihakset ja vatsalihakset kipeinä. Tehokasta liikuntaa siis ja hauskaa –kunhan ei ota itseään liian vakavasti.

Rock The Pole –tanssistudio, Lapinlahdenkatu 25, sisäpiha.

Ohjelmistossa pole dance-tunnit ja tiiviskurssit. Tilauksesta ohjelma tulevalle morsiaimelle ja hänen ystävilleen polttaripäivänä.

Tiedustelut ja tuntivaraukset puh. 044 9487333 (arkisin klo 18-20 ja viikonloppuisin klo 15-17) tai info@rockthepole.fi

Lue myös: Rakel Liekin tankotanssikokemuksista!

Kuvat ja teksti: Stiina Honkamaa

X