Hyvinvointi

Tehoa kävelyyn

Teksti:
Anna.fi

Kävely on loistavaa hyötyliikuntaa. Matkat töihin, kauppaan tai vaikkapa harrastuksiin sujuvat reippaasti ja tehokkaasti kävelyn tahtiin. Jos matkat ovat pitkät, voi kuntoaan parantaa hyppäämällä bussista muutama pysäkki aiemmin pois ja kävelemällä lopun matkaa.

Tehoa kävelyyn

Kävely ei kuitenkaan ole aina nautinnollista, sillä väärä askellustekniikka saattaa aiheuttaa esimerkiksi penikkatautia tai lonkan seudun kipuja.

Kävelyssäkin on tekniikkansa

Jokainenhan meistä osaa kävellä, mutta tekniikkaamme voimme silti aina parantaa. Ystävää voi pyytää katsastamaan, miltä kävely näyttää sivusta ja takaa katsottuna. Lenkillä voi myös keskittyä itse miettimään, miltä kävely tuntuu ja miten vartalo toimii.

Optimaalisessa tekniikassa kehon painopiste on keskellä vartaloa. Ryhdikkään kävelijän vartalon asennossa vallitsee luotisuora korvan nipukasta olkapäähän, josta lantion ja nilkkanivelen kautta alustaan. Hyvässä kävelyasennossa vartalo suuntautuu tiukkana hieman etuviistoon. Takapainoinen asento tekee kävelystä tehotonta.

Jalan tehtävänä on toimia iskunvaimentimena kannan kohdatessa alustan. Jalkaterien oikea asento on tärkeä, sillä mahdolliset virheet heijastuvat tätä kautta koko kehoon. Tarkista, että kävellessäsi jalkaterät osoittavat suoraan eteenpäin ja, että ne kulkevat kuvitellun keskiviivan eri puolilla. Polven tulee joustaa joka askeleella, mutta sen taipumissuunnan on oltava suoraan eteen, ei sisään tai ulos. Joka askeleen lopussa nilkka ojentuu loppuun asti ja päkiällä työnnetään askeleeseen viimeinen puristus. Pakara puristuu samalla tehokkaasti ja lonkankoukistajissa voi tuntua venytystä.

Keskivartalo tekee kävelyssä pientä kiertoliikettä. Rintaranka kiertää vastakkaiseen suuntaan kuin lantio. Sauvat auttavat oikean vartalonkierron löytämisessä tehostaessaan muutenkin ylävartalon työtä. Kädet toimivat kävelyssä tehokkaasti mukana, eteen-taakse -liikkeessä. Hartiat ovat rennot ja pää on keskiasennossa. Kävelyn tulisi olla kokonaisuudessaan joustavaa, rytmikästä, rullaavaa ja rennon näköistä.

Kävelyoppia

Kävelytekniikkaan järjestetään myös oppitunteja. Suomen Reumaliitto, Suomen Kuntourheiluliitto ja Suomen Latu järjestävät kouluja, kursseja ja retkiä, joilla on mahdollisuus saada asiantuntijan neuvoja ja vinkkejä omaan tekniikkaansa. Myös kenkien valinnassa kannattaa käyttää harkintaa ja jalkavaivojen ilmetessä kannattaa kysellä fysioterapeutilta apua. Myös lihaskunnosta huolehtiminen on tärkeää kävelijälle, joten keskivartalon lihasten jumppa ja venyttely kuuluvat innokkaan kävelijän harjoitusohjelmaan.

Lähde: Sirpa Arvonen (2001): Ulkoilijan kuntokirja

Teksti: Sanna Mönkkönen / tuuli.net 30.3.05

X