siitepölyallergia
Nuha ja aivastelu ovat yleisiä siitepölyallergian oireita.
Terveys

10 lääkkeetöntä vinkkiä allergiakauteen – näin helpotat siitepölyallergian oireita

Vaivaako siitepölyallergia? Listasimme 10 vinkkiä, joilla siitepölyallergian oireita voi lievittää ilman lääkkeitä. Muun muassa päivittäinen hiustenpesu ja nenäkannun käyttö voivat tehdä siitepölyallergiasta kärsivän elämästä helpompaa.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Siitepölyallergia aiheuttaa monia ärsyttäviä oireita: nuhaa, aivastelua, nenän ja silmien kutinaa, hengitysvaikeuksia, silmien punoitusta, ihottumaa ja väsymystä.

Oireita voi helpottaa lääkkeillä, kuten antihistamiinitableteilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla, mutta allergiaoireet voivat lievittyä myös lääkkeettömästi.

Listasimme 10 keinoa, jotka voivat vähentää siitepölyallergian oireita ja tehdä siitepölyallergikon olosta mukavampaa.

1. Käy suihkussa ennen nukkumaanmenoa

Jotta siitepöly ei kulkeudu ihon ja hiusten mukana sänkyyn ja pahenna yön aikana allergiaoireita, käy suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Siitepölyaikana voi olla hyödyllistä pestä hiukset joka ilta.

2. Vaihda vaatteet kotiin tultuasi

Jos olet viettänyt päivän ulkona, vaihda vaatteet kotiin tultuasi. Näin siitepöly ei pääse leviämään vaatteiden mukana ympäri asuntoa.

3. Juo vettä

Jos kärsit allergian vuoksi tukkoisesta olosta, muista juoda riittävästi vettä. Nestevaje ainoastaan pahentaa tukkoisuutta.

Veden lisäksi kuuman teen tai mehun juominen voi auttaa, sillä höyry tekee hyvää hengitysteille.

4. Käytä aurinkolaseja

Aurinkolasien käyttö ulkona voi vähentää siitepölyn ja itiöiden kulkeutumista silmiin. Koska allergiasta ärsyyntyneet silmät ovat usein myös herkät auringolle ja tuulelle, olo tuntuu aurinkolasien kanssa mukavammalta.

5. Nuku riittävästi

Unenpuute heikentää vastustuskykyä ja voi pahentaa allergiaoireita. Pidä yöunet tarpeeksi pitkinä, jotta elimistösi on valmiimpi taistelemaan siitepölyä vastaan.

6. Syö lähistöllä valmistettua hunajaa

Ruokalusikallinen hunajaa päivässä voi helpottaa allergiaoireita, sillä hunaja voi toimia siedätyshoitona siitepölyallergiaan. Etenkin omalla lähiseudulla tuotettu hunaja voi auttaa, koska se sisältää samoja siitepölyjä, joille ihminen kotiseudullaan altistuu.

On kuitenkin hyvä huomioida, että hunaja voi joillakin ihmisillä myös pahentaa allergiaoireita.

7. Käytä nenäkannua

Nenäkannu on hyödyllinen väline allergiakautena, sillä se helpottaa tukkoisuutta ja irrottaa nenästä epäpuhtauksia ja limaa. Nenähuuhtelun voi tehdä päivittäin.

8. Vältä tiettyjä ruoka-aineita

Siitepölykautena kannattaa välttää ruoka-aineita, jotka aiheuttavat itselle allergiaoireita. Tiedetään myös, että tietyt ruoka-aineet voivat pahentaa siitepölyallergiaa. Alkoholia, kofeiinia, maitotuotteita, suklaata, pähkinöitä, sokeria, vehnää ja keinotekoisia makeutusaineita saattaa kannattaa vältellä allergiaoireiden aikana.

9. Ulkoile aamulla ja illalla

Koska siitepölyä on vähiten ilmassa aamuisin ja iltaisin, nämä ajankohdat ovat parhaita ulkoilulle. Myös kostea sää on siitepölyallergikon kannalta suotuisa ulkoiluilma.

10. Pidä kotisi siistinä

Pidä siivouspäivä vähintään kerran viikossa, sillä pöly ja lika voivat pahentaa allergiaoireita. Imuroi ja luuttua etenkin makuuhuone huolellisesti.

Vältä kuitenkin tuulettamista, jotta siitepölyä ei pääse kulkeutumaan sisälle asuntoon. Älä myöskään tuuleta vaatteita, tyynyjä, peittoja tai kodin tekstiileitä ulkona siitepölyaikaan.

Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, Dr. Axe, Everyday HealthWebMD

Lue myös:

Joogasta helpotusta allergiaan – 5 allergian oireita lievittävää jooga-asentoa

Nenä vuotaa ja aivastuttaa – Mistä tiedän, onko se katupölyä, allergiaa vai flunssaa?

Siitepölyallergia – 10 kysymystä

Ehkäise ja hoida siitepölyallergia

X