Terveys

5 myrkytöntä vaihtoehtoa hyttysmyrkylle – näin hyttysistä pääsee eroon ilman kemikaaleja

Etkö voi sietää hyttysiä, mutta et haluaisi käyttää kemikaaleja sisältäviä hyttysmyrkkyjä? Kokeile viittä luonnollista keinoa hyttysten karkottamiseksi.
11.6.2018 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Hyttyset ovat kesään kuuluva ärsyttävä riesa, mutta inisevien verenimijöiden karkottamiseksi on onneksi olemassa keinoja. Tavallisin tapa on suihkia iholle hyttysmyrkkyä, mutta myös luonnollisia keinoja kannattaa kokeilla.

Monet hyttyskarkotteet nimittäin sisältävät DEET-tehoainetta, joka voi ärsyttää ihoa ja vaurioittaa vaatteiden materiaaleja. Iholle levitettäviä hyönteiskarkoitteita, jotka sisältävät kemiallisia aineita kuten DEET:ia, ei myöskään suositella käytettäväksi raskauden aikana.

Listasimme viisi luonnollista vaihtoehtoa hyttysmyrkylle.

Suojaudu vaatteilla

Kun iho on suojattu vaatteilla, hyttyset eivät pääse pistämään. Vaatteet ovatkin ensisijainen suoja hyttysiä vastaan.

Asiasta on hieman ristiriitaista tietoa, mutta vaaleiden värien suosiminen voi auttaa pitämään hyttyset tehokkaimmin loitolla. Sen sijaan tummat sävyt voivat houkutella hyttysiä puoleensa.

Kokeile sitronellaa

Sitronella on eteerinen öljy, joka karkottaa hyttysiä. Öljyä voi levittää suoraan iholle. Laadukas sitronellaöljy on Healthlinen artikkelin mukaan jopa yhtä tehokasta kuin DEET.

Sytytä suitsuke tai hyttyskierukka

Hyttyset eivät pidä savusta. Etenkin ne vihaavat tuoksuvaa savua. Suitsukkeiden tai hyttyskierukoiden polttaminen voi siis karkottaa hyttyset tiehensä.

Istuta pihalle yrttejä

Oleskelualueen lähistölle istutetut yrtit voivat toimia hyttyskarkotteina. Hyttyset eivät pidä basilikasta, rosmariinista ja laventelista.

Suihkuta iholle vaniljan tai eteerisen öljyn tuoksua

Vanilja toimii luonnollisena hyttyskarkotteena. Sekoita kaksi teelusikallista vaniljaa yhteen lasilliseen vettä. Täytä suihkepullo vaniljavedellä ja suihkuta iholle!

Samaa konstia voi kokeilla esimerkiksi piparminttu-, eukalyptus- ja sitronellaöljyllä.

Lähteet: Healthline, HUSNatural Living Ideas, WikiHow