Terveys

5 syytä, miksi onnellinen ihminen ei käytä vaakaa

Oletko joskus miettinyt, miksi käyt jatkuvasti vaa’alla, vaikka painosi ei ole heilahdellut pitkään aikaan suuntaan tai toiseen? Kenties sinun kannattaisi harkita vaa’asta luopumista kokonaan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Olisiko sinunkin aika sanoa hyvästit vaa'allesi?

Oletko joskus miettinyt, miksi käyt jatkuvasti vaa’alla, vaikka painosi ei ole heilahdellut pitkään aikaan suuntaan tai toiseen? Kenties sinun kannattaisi harkita vaa’asta luopumista kokonaan.

Runsaasti yli- tai alipainoisten voi olla pakko seurata painonsa kehittymistä vaa’alle säännöllisesti astumalla. Sen sijaan pitkään kutakuinkin samassa painossa pysyneelle, terveelle ihmiselle vaa’an jättäminen sängyn alle saattaa olla mainio päätös, joka saa voimaan entistä paremmin.

Tämän takia henkiseen ja fyysiseen puoleensa kosketuksissa oleva, onnellinen ihminen ei tarvitse vaakaa:

1. Hän tietää, että vaaka ei ole paras terveydentilan määrittäjä

Lihas painaa enemmän kuin läski ja kunto on vaa’an lukemaa huomattavasti parempi terveyden mittari. Vaa’an lukemaa enemmän onnelliset ihmiset haluavat kiinnittää huomiota siihen, että he liikkuvat ja syövät terveellisesti ja monipuolisesti. Itsensä voi saada laihaksi vain kotona makaamalla, mutta kunnon kohottamiseen eivät edes pelkät päivittäiset vaa’alle astumiset riitä.

2. Hän kuuntelee mieluummin kehoaan kuin kyttää mittarin lukemaa

Onnelliset ihmiset tuntevat kehonsa ilman sen jatkuvaa mittailemista. He pystyvät ilman vaa’alla käymistä sanomaan, jos olo on turvonnut ja painoa tullut lisää joulun jälkeen. He myöskin huomaavat, jos painoa on tippunut ja olo on heikko esimerkiksi sairastelusta johtuvan ruokahaluttomuuden takia. Kehoaan kuunnellen he keventävät tai lisäävät syömistään ilman ahdistusta.

3. Hän haluaa nähdä itsessään muunlaista kehitystä

Onnelliset ihmiset tietävät, että elämässä on paljon muutakin kuin vaa’an lukema. He haluavat kehittää itseään niin henkisesti kuin fyysisestikin, vaikka eivät saisi kehityksestä jatkuvaa näkyvää palautetta esimerkiksi vaa’an lukeman muodossa.

4. Hän haluaa minimoida stressitekijät

Vaikka vaa’alle astuminen ei ahdistaisi, saattaa vaa’an lukemassa näkyvä eilisillan juhlista johtuva turvotus silti hieman stressata. Ja stressihormonit saavat koko kehon aivan sekaisin! Miksi siis ottaa riski? Vaa’an unohtaminen on stressinhallintaa parhaimmillaan.

5. Hän ei halua osallistua joutaviin painovertailuihin

Onko mitään rasittavampaa kuin kuunnella huokailevien puolituttujen selitystä siitä, että viikonlopun aikana on tullut kilo lisää. Ja pian päästäänkin jo vertailemaan, kuinka paljon kukakin painaa. Onnellinen ihminen tietää olevansa enemmän kuin lukema vaa’an mittarissa. Lisäksi hän tiedostaa, että kilojen vertailu on turhaa ja aiheuttaa monille paineita. Onneksi oman painon kertomisesta kieltäytyminen on erityisen helppoa, kun ei edes tiedä omaa painoaan gramman tarkkuudella.

Lähteet: Blogilates, LA Muscle, Nerd FitnessToronto Star, Whole9

Lue myös:

Onnellisuushoroskooppi – Näin löydät kestävän onnen ja tasapainon

Oletko ihan tavallinen? Onnittelut! On monta syytä, miksi kannattaa olla keskitasoa

Asioita, joita onnelliset ihmiset tekevät (ja jotka tekevät heidät yhä onnellisemmiksi)

Täydellisyyden tavoittelu voi tehdä onnettomaksi – opi olemaan armollinen itsellesi

X