Terveys

7 tehokasta kotikonstia virtsatietulehduksen oireiden hoitoon

Lähes jokainen nainen kokee virtsatietulehduksen jossain vaiheessa elämäänsä. Ikävää tulehdusta lääkitään usein antibiooteilla, mutta sen oireita voi yrittää helpottaa myös kotikonstein.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Jos pissaaminen sattuu ja alavatsaan koskee, sinulla saattaa olla virtsatieinfektio.

Lähes jokainen nainen kokee virtsatietulehduksen jossain vaiheessa elämäänsä. Ikävää tulehdusta lääkitään usein antibiooteilla, mutta sen oireita voi yrittää helpottaa myös kotikonstein.

Virtsatietulehdus on inhottava ja kipeä vaiva. Virtsatietulehdusta hoidetaan yleensä 3–5 päivän antibioottikuurilla, mutta tulehduksen oireita on mahdollista helpottaa myös luonnollisesti.

Nämä seitsemän keinoa voivat auttaa, kun virtsatiet oireilevat:

1. Juo paljon vettä

Vesi laimentaa virtsaa ja auttaa huuhtomaan virtsateistä tulehdusta aiheuttavia bakteereja. Vedenjuonti saattaa siis nopeuttaa tulehduksesta toipumista.

2. Ota kuuma suihku

Kipua voi helpottaa lämmöllä. Käy lämpimässä suihkussa tai aseta alavatsallesi kuumavesipullo.

3. Nauti karpalomehua

Karpalo sisältää flavonoideja, jotka tutkimusten mukaan häiritsevät bakteerien kiinnittymistä virtsateiden seinämiin. Karpalo näyttäisi siis estävän virtsatietulehduksia.

Jos kärsit toistuvista tulehduksista, kokeile juoda karpalomehua tai karpalo-puolukkamehua pari lasillista päivittäin. Muista valita sokeriton mehu, sillä bakteerit käyttävät sokeria ravinnokseen.

4. Käy säännöllisesti pissalla

Vaikka pissaaminen on virtsatietulehduksen aikana usein kivuliasta, käy vessassa säännöllisesti. Pissaaminen auttaa poistamaan virtsarakosta tulehdusta aiheuttavia bakteereja. Pidättely voi puolestaan pahentaa tulehdusta.

5. Kokeile C-vitamiinia

C-vitamiini tekee pissasta happamampaa, mikä voi estää bakteerikasvustoa virtsateissä. Reilu annos C-vitamiinia voi siis auttaa häätämään tulehduksen.

6. Hylkää kofeiini, alkoholi ja makeutusaineet

Kofeiini, alkoholi, mausteiset ruoat, nikotiini, hiilihappojuomat ja keinotekoiset makeutusaineet voivat ärsyttää entisestään virtsarakkoa, mikä voi hidastaa tulehduksen kaikkoamista. Vältä siis näitä tuotteita tulehduksen aikana.

7. Valmista inkivääri- tai persiljateetä

Persiljatee voi helpottaa virtsatietulehduksesta johtuvia kipuja. Keitä pari desilitraa vettä ja lisää joukkoon tuoretta persiljaa. Anna seoksen hautua muutaman minuutin ajan.

Myös inkivääritee voi helpottaa tulehdusta ja poistaa pahaa oloa. Inkivääri on luontainen tulehduksen rauhoittaja. Lisää kattilaan vettä ja tuoretta inkivääriä lohkottuna, kiehauta ja anna hautua noin 15 minuuttia.

Lähteet: Arktiset aromit, Everyday Health, Everyday Roots, Terve.fi, Wikihow

Lue myös:

Käytkö vessassa yli kahdeksan kertaa päivässä? Kyseessä voi olla yliaktiivinen virtsarakko – gynekologi neuvoo, miten vessassa ramppaamisesta pääsee eroon

Voiko yksinkertainen C-vitamiinikikka auttaa ehkäisemään virtsatietulehduksia? Kysyimme lääkäriltä

Naisten tositarinat virtsankarkailusta: Pikkuhousut aina mukana laukussa

Totta vai tarua? Riitta Väisänen vastaa virtsankarkailuun liittyviin myytteihin

X