Terveys

8 kehon varoitusmerkkiä, joista tiedät syöväsi liikaa sokeria

Syötkö tietämättäsi liikaa sokeria? Liiallinen sokerin syöminen tekee terveydelle hallaa. Listasimme 8 merkkiä, jotka kertovat, että omaa sokerin käyttöä kannattaa rajoittaa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Mitä enemmän sokerisia herkkuja tulee syötyä, sitä enemmän niitä tekee jatkuvasti mieli.

Syötkö tietämättäsi liikaa sokeria? Liiallinen sokerin syöminen tekee terveydelle hallaa. Listasimme 8 merkkiä, jotka kertovat, että omaa sokerin käyttöä kannattaa rajoittaa.

Liiallinen sokerin saanti on haitallista terveydelle, ja sokerin haitat ovat moninaiset.

Lue myös: Jopa yhtä paljon sokeria kuin 100 grammassa karkkia – varo näitä sokeriansoja

Suositus: Korkeintaan 10 sokeripalaa päivässä

Sokeri vaurioittaa hampaita, lihottaa, rasvoittaa maksaa ja lisää tyypin-2-diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä. Vaikka sokeri voi olla herkullista, se sisältää vain turhaa energiaa eikä lainkaan ravintoaineita kuten vitamiineja, hivenaineita ja kuituja.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että lisättyä sokeria tuli saada korkeintaan 10 prosenttia kokonaisenergiasta. Aikuisella tämä tarkoittaa 40-50 grammaa eli noin 20 sokeripalaa päivässä.

Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sekä ruokiin tai juomiin itse lisättyä sokeria että elintarvikkeiden sisältämää sokeria. Luontaista sokeria, jota on esimerkiksi hedelmissä ja marjoissa, ei lasketa rajoitukseen mukaan.

Koska esimerkiksi yhdessä maustetussa jogurttipurkissa voi olla yhdeksän palan, mehulasissa kahdeksan palan ja makuviilissä 10 palan verran sokeria, moni tulee helposti ylittäneeksi WHO:n suositteleman sokerimäärän joka päivä. Mikäli nauttii erityisen sokerisia herkkuja, kuten 0,5 litraa limua (20 palaa sokeria) ja 300 grammaa karkkia (70 palaa sokeria), suositus ylittyy reilusti.

Sokerin haitat – ota vakavasti nämä varoitusmerkit

Liika sokerin syöminen voi näkyä kehossa erilaisin oirein. Listasimme kahdeksan varoitusmerkkiä, jotka kertovat, että sokerin käyttöä voi olla viisasta rajoittaa.

1. Sinun tekee jatkuvasti mieli jotain makeaa

Mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän sitä himoaa. Sokerin syöminen aiheuttaa hormonaalisen reaktion, joka ensin nostaa energitasot ylös mutta pudottaa ne pian alas. Siksi keho janoaa nopeasti lisää sokeria.

2. Tunnet olosi päivällä laiskaksi

Ihmisen energiatasot pysyvät vakaina, kun ruokarytmi on säännöllinen, eikä liika sokeri sekoita tilannetta. Sokeri aiheuttaa energiatasoissa sekä jyrkkiä nousuja että rajuja laskuja, jotka saavat olon vetämättömäksi.

Laiska olo voi johtua myös liian sokeripitoisesta aamiaisesta. Jos aamupala sisältää kylläisyyttä ylläpitävien proteiinien ja kuitujen sijaan runsaasti nopeita hiilihydraatteja, iskee päivähorros sitä todennäköisemmin.

3. Ihosi on huonossa kunnossa – sokerin haitat näkyvät finneinä ja velttoutena

Sokerin haitat näkyvät ihossakin. Sokeri saa aikaan insuliinipiikkejä, joille jotkut ihmiset ovat tavallista herkempiä. Seurauksena voi olla aknen tai ruusufinnin kehittyminen. Lisäksi sokeri vanhentaa ja veltostuttaa ihoa.

4. Olet kärttyinen

Sokeripiikkiä seuraa aina verensokerin raju lasku. Se voi näkyä mielialojen vaihteluna ja ärtymyksenä.

5. Olet liikunnan jälkeen aivan voimaton

Kunnollinen polttoaine on keholle tärkeää, jotta se jaksaa toimia kovallakin teholla. Jos ennen intensiivistä treeniä tulee syötyä vain sokeripitoisia välipaloja, olo voi olla liikunnan jälkeen hyvin uupunut ja kurja. Väsymys voi iskeä rajusti jopa harjoituksen puolivälissä, kun sokeripiikki on ohi ja energiatasot romahtavat alas.

6. Sokerin haitat ovat ympärivuorokautisia: Sinulla on univaikeuksia

Etenkin iltaisin nautittu sokeri voi aiheuttaa univaikeuksia. Sokeri sekoittaa hormonitasapainoa ja vaikuttaa nukahtamiseen. Seurauksena voi olla ikävä kierre, sillä vähäinen uni saa kehon kaipaamaan päivällä piristystä eli lisää sokeria.

7. Kärsit ”sokerikrapulasta”

Sokerihumalaa voi seurata sokerikrapula: päänsärky, väsymys ja turvonnnut olo.

8. Vatsa pömpöttää

Runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio tekee hallaa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnalle, mikä voi aiheuttaa vyötärölihavuutta.

Lähteet: BustleKuluttajaliitto, Reader’s Digest, Self, TerveyskirjastoTHL

*Artikkelia muokattu helmikuussa 2024. Sokerin saantisuositus päivitetty.

Lue myös:

Ryppyjä, juonteita ja sellulliittia – Näin sokeri vanhentaa ihoasi

Nämä makeutusaineet sopivat laihduttajalle – 5 vaihtoehtoa sokerille

Eroon makeanhimosta jo 2 viikossa – Näin onnistut!

X