Terveys

8 syytä, joista jalkojen turvotus voi johtua – näin vähennät turvotusta

Moni kärsii silloin tällöin turvonneista jaloista. Yleensä jalkojen turvotus on vaaratonta, mutta on tilanteita, jolloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Listasimme kahdeksan syytä, jotka voivat aiheuttaa jalkojen turvotusta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Jalkojen turvotuksen syynä voivat olla muun muassa elintavat ja kuuma sää.

Moni kärsii silloin tällöin turvonneista jaloista. Yleensä jalkojen turvotus on vaaratonta, mutta on tilanteita, jolloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Listasimme kahdeksan syytä, jotka voivat aiheuttaa jalkojen turvotusta.

Jalkojen turvotus on usein väliaikaista, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Joskus turvotus voi kuitenkin olla merkki sairaudesta.

Listasimme kahdeksan asiaa, jotka voivat aiheuttaa turvotusta jalkoihin.

1. Ruokavalio

Turvotusta syntyy, kun kudoksiin kertyy nestettä. Syynä voi olla epätervellinen ruokavalio: suola ja alkoholi keräävät nestettä elimistöön.

Lisää vedenjuontia ja vähennä suolan käyttöä, jos epäilet jalkojen turvotuksen johtuvan elintavoistasi.

2. Liikkumattomuus

Liikkumattomuus ja etenkin pitkään istuminen voivat saada nilkat ja jalkaterät turpoamaan. Kun jalat ovat koukussa, reisien suuret verisuonet joutuvat puristuksiin. Tällöin alaraajojen verenkierto ja imunestekierto vaikeutuu.

Verryttely pitkän auto-, juna- tai lentomatkan aikana sekä istumisen vähentäminen työpäivän aikana auttavat ehkäisemään jalkojen turvotusta.

3. Raskaus

Jalkojen turvotus on yleistä raskauden aikana, kun kehossa on tavallista enemmän nestettä. Turvotusta voi ilmetä etenkin iltaisin.

Usein jalkojen turvotusta esiintyy viidenneeltä kuulta aina raskauden loppuun saakka. Turvotusta voi vähentää muun muassa riittävällä vedenjuonnilla, pitkäaikaisen seisomisen ja istumisen välttämisellä sekä mukavien kenkien käyttämisellä.

4. Lämmin sää

Moni kärsii jalkojen turvotuksesta etenkin kesäisin. Lämmin ilma vilkastuttaa verenkiertoa ja vaikuttaa laskimoiden toimintaan, minkä seurauksena nesteitä kertyy kudoksiin.

Kuumalla säällä vedenjuonti on tärkeää. Lisäksi kannattaa käyttää kenkiä, joissa jaloilla on tilaa liikkua ja hengittää. Turvonneita jalkoja voi myös liottaa viileässä vedessä.

5. Laskimotukos

Joskus jalkojen turvotus voi johtua veritulpasta. Tällöin turvotus on toispuoleista eli sitä esiintyy vain toisessa jalassa.

Mikäli epäilet kärsiväsi laskimotukoksesta, hakeudu lääkäriin mielellään saman päivän aikana.

6. Maksa- tai munuaissairaus

Jos munuaiset eivät toimi niin kuin niiden pitäisi, elimistöön kertyy liikaa nestettä ja suolaa. Seurauksena voi olla turvotusta nilkoissa ja säärissä.

Myös maksasairaus, kuten rasvamaksa, voi saada jalat turpoamaan. Kun maksa ei toimi kunnolla, nestettä voi kertyä vatsaonteloon ja raajoihin.

Munaisten vajaatoimintaa voivat aiheuttaa muun muassa diabetes, hoitamaton verenpainetauti, verisuonten kalkkeutuminen, perinnölliset munuaissairaudet ja ylipaino. Maksasairaudet puolestaan voivat johtua muun muassa perinnöllisistä syistä, alkoholista, lääkkeistä ja ylipainosta. Jos epäilet kärsiväsi maksa- tai munuaissairaudesta, ota yhteyttä lääkäriin.

7. Sydämen vajaatoiminta

Jalkojen turvotus voi liittyä sydämen vajaatoimintaan. Jos sydän ei pysty pumppaamaan kunnolla verta, veri ei pääse virtaamaan elimistön läpi normaalisti. Erityisesti sydämen oikean puolen vajaatoiminnassa tyypillinen oire on turvotus nilkoissa ja säärissä.

Sydämen vajaatoiminta ei ole sairaus vaan oireyhtymä, jonka syynä voi olla moni eri sydänsairaus. Sydämen vajaatoiminta on alle 50-vuotiailla harvinaista. Mikäli epäilet kärsiväsi sydämen vajaatoiminnasta, ota yhteyttä lääkäriin.

8. Vamma, kuten nilkan nyrjähdys

Myös vammat, kuten nilkan nyrjähdys, voivat saada jalan turpoamaan.

Nyrjähtäneen nilkan hoitona toimii kolmen koon sääntö: kylmä, kompressio ja kohoasento.

Lähteet: Healthline, Munuais- ja maksaliittoTerveyskirjasto

X