Muista levittää suojakertoimellista voidetta myös kaulalle, dekolteelle ja kämmenselkiin, sillä ne ovat yleensä eniten alttiina auringolle katuvilinässäkin.
Terveys

Mitä eroa on kemiallisella ja fysikaalisella aurinkosuojalla? Listasimme parhaat aurinkorasvat rannalle, juhliin ja toimistoon

Valitse aurinkosuoja tarpeen ja tilanteen mukaan, niin voit nauttia ulkoilusta hyvillä mielin. Aurinkosuojat ovat entistä helpompia käyttää ja ystävällisempiä luonnolle.
Teksti: Sini Kesänen Kuvat: iStock ja valmistajat

Aurinkotuotteiden tehtävä on suojata paljaaksi jäävä iho auringolta. Samalla ne myös kosteuttavat ja hoitavat ihoa. Aurinkovoiteet ja -suihkeet sisältävät suodattimia, jotka vähentävät auringosta tulevien UV-säteiden pääsyä iholle. Sataprosenttista suojaa ei ole, siksi iho päivettyy voiteista huolimatta.

Suodattimia on kahdenlaisia: ihoon imeytyvät kemialliset suodattimet imevät säteilyä itseensä ja muuttavat sen lämmöksi, ihon pinnalle jäävät mineraali- eli fysikaaliset suodattimet heijastavat säteilyä pois iholta. Aurinkosuojatuote voi sisältää jommankumman suodattimen tai molemmat.

Luonnollisen kosmetiikan trendi on kasvattanut mineraalisuojien suosiota. Samalla niiden käyttömukavuus on parantunut: mineraalisuojat eivät enää jätä iholle valkoista kerrosta, ja tuotteiden koostumus on nykyään helposti levittyvä.

Mineraalisuojasta on yleensä maininta pakkauksessa. Jos ei jaksa lukea pientä tekstiä, oikotie on valita sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, sillä siinä ainoastaan fysikaalisten suodattimien käyttö on sallittu.

Patyka_aurinkosuojaEi tahmaa. Koostumukseltaan ohut ja rasvaton Patyka Sun Spray Body SPF 30 -suihke sopii myös herkälle iholle, luonnonkosmetiikkaa, 100ml 33e.

Nivea_aurinkosuoja

Koko perheelle. Nivea Sun Kids Mineral UV Protection SPF 50+ -voide sopii vauvasta vaariin, 150ml 19e. Voide on biohajoava ja hajusteeton.

Alga-Maris_aurinkosuoja

Tasoitusta. Alga Maris -sävyttävä aurinkovoide kasvoille tasoittaa ihon sävyä ja ehkäisee pigmenttimuutoksia. Suojakerroin 50, luonnonkosmetiikkaa, 50ml 23e.

 

Madaran aurinkosuoja

 

Helppo lisätä. Taskuun mahtuvalla Mádara Pro-Active Mineral Sunscreen SPF 50 -puikolla on helppo lisätä suojaa herkästi palaville alueille, kuten korviin, nenään ja dekolteelle. Luonnonkosmetiikkaa, 18g 20e.

Colorescience_Sunforgettable_spf50_aurinkosuoja

Myös meikin päälle. Puuterimainen Colorescience Sunforgettable Brush SPF 50 -mineraaliaurinkosuoja on kätevässä sivellinpuikossa. Lisää meikin päälle tai käytä iholla sellaisenaan, 6 g 66 e.

Käytä reilusti aurinkorasvaa

Huomioi tuotevalinnassa myös käyttötilanne. Jos vietät tuntikausia ulkona pelaten, treenaten tai vesillä, älä tingi tippaakaan ihon suojauksesta. Vain reilusti annosteltu ja riittävän usein lisätty tuote suojaa palamiselta, pigmenttimuutoksilta ja rypyiltä.

Rannalle tai veneilyyn tarvitaan vettä hyvin kestävä suoja. Vedenkestävä tuote useimmiten myös hylkii hiekkaa, mikä ilahduttaa hiekkarannalla viihtyvää.

Ulkopeleissä ja -treeneissä on paikallaan hikoilua kestävä suoja, jotta tuote ei valu silmiin tai hien mukana pois iholta. Etsi purkin kyljestä kestää kuumuutta ja hikoilua -mainintaa.

Nainen meloo

Jos vietät tuntikausia ulkona pelaten, treenaten tai vesillä, älä tingi tippaakaan ihon suojauksesta.

Aurinkovoiteiden levityksessä lotraus on suositeltavaa. Levitä vähintään yksi teelusikallinen kasvoille ja ruokalusikallinen vartalolle kahden tunnin välein. Jos hikoilet paljon, käyt uimassa tai pyyhit ihoasi, lisäkerros tarvitaan heti.

Aurinko kuivattaa ihoa. Iho pysyy pehmeänä, joustavana ja ehjänä, kun kosteutat sen iltapesun jälkeen. Jos iho punoittaa tai on palanut, pysyttele poissa auringosta, kunnes punoitus häviää.

Eucerin_aurinkosuoja

Mattapintaa. Hyvin imeytyvä Eucerin Dry Touch Ultra Light SPF 50 -geelivoide hylkii hiekkaa, kestää vettä ja hikoilua, 200 ml 30,50 e. Sopii myös rasvoittuvalle ja akneiholle kevyen koostumuksensa ansiosta.

Shiseido_aurinkosuoja

Myös silmänympärys-iholle. Aivan uudenlaista ideaa on Shiseido Clear Suncare SPF 50 -puikossa, jonka suojateho vahvistuu kuumuudessa, vedessä ja hikoillessa, 20 g 39 e.

Biotherm_aurinkosuoja

Vesipedoille. Vedenkestävä Biotherm Water Lover Sun Milk SPF 50 -aurinkovoide on saanut ympäristöystävällisen Joutsenmerkin kylkeensä, koska sillä ei ole haitallista vaikutusta mereneläviin, 200 ml 37 e. Tuote on 97-prosenttisesti biohajoava.

Avène-Sun-Intense-Protect-50-150ml_tuotekuva_aurinkosuoja

Herkälle iholle. Erittäin nopeasti imeytyvä Avène Intense Protect 50+ -voide pysyy napakasti iholla myös vesillä tai hikilenkillä. Hajusteeton, sopii ärtyneellekin iholle, 150 ml 23 e.

aco_aurinkosuoja

Kosteutusta. Vesimäinen Aco Sun Protect Water SPF 25 -suihke kosteuttaa ihoa. Suihketta on helppo lisätä. Kestää vettä ja hikoilua, 140 ml 20 e.

 

Päivävoide suojakertoimella hoitaa ja suojaa ihoa

Auringon yksi haitta on se, että se vanhentaa ihoa ennen aikojaan. Iho on hyvä suojata myös ikkunan ääressä istuessa tai pilvisenä päivänä, sillä ultraviolettisäteily puskee pilvien ja jopa ikkunankin läpi.

Kun valitsee kasvoille korkeasuojakertoimellisen päivävoiteen, saa samalla kertaa päivävoiteen hoitavat ja aurinkovoiteen suojaavat ominaisuudet.

Suojakertoimellinen päivävoide auttaa osaltaan hidastamaan auringon aiheuttamaa ihon pigmentoitumista. Päivävoidetta levitetään kuitenkin yleensä kerralla vähemmän kuin aurinkosuojaa, eikä sitä tule lisättyä päivän mittaan, joten toteutuva suojateho on heikompi kuin aurinkovoiteen.

Voit myös kerrostaa suojakertoimellisia tuotteita. Lisää päivävoiteen päälle esimerkiksi suojakertoimellinen meikinpohjustus- ja meikkivoide. Tai kokeile korvata meikki sävyttävällä aurinkosuojalla.

Jos menet pidemmäksi aikaa suoraan aurinkoon, levitä vielä aurinkovoidetta iholle ja lisää sitä parin tunnin välein.

Muista levittää suojakertoimellista voidetta myös kaulalle, dekolteelle ja kämmenselkiin, sillä ne ovat yleensä eniten alttiina auringolle katuvilinässäkin.

Lumene_aurinkosuoja

Suojaava kirkastus. Ihoa kirkastavaa, C-vitamiinipitoista lakkaa sisältävässä Lumene Valo Nordic-C Brightening -päivävoiteessa on mineraalisuojakerroin 30, 50 ml 26 e.

Exuviance_aurinkosuoja

Heleytystä rasvoittuvalle. Öljytön Exuviance Professional Sheer Refining Fluid SPF 40 -päivävoide kosteuttaa, kuorii, vähentää auringon ja aknen aiheuttamia pigmenttiläiskiä ja ehkäisee hienoja juonteita, 40 ml 49 e.

Smashbox_aurinkosuoja

Lenkkikaveri. Smashbox Halo Healthy Glow All In One -sävytetty kosteusvoide tasoittaa, suojaa ja kosteuttaa, suojakerroin 25. Kestää myös hikoilua ja kosteutta, 40ml 32 e.

Favora_SK30_tuubi_kotelo__CMYK_press(3)_voide

Kosteuttava suojaus. Favora -kosteuttava ja suojaava päivävoide sisältää kosteuttavia betaiinia ja hyaluronihappoa, mukana on lisäksi E-vitamiinia ja suojakerroin 30, hajusteeton, 50 ml 22 e.

Oriflame_voide

Korkea suojakerroin. Oriflame Novage Day Shield SPF 50 UVA/PA++++ Advanced Skin -voiteessa on hyvä UVA-suodatin, joka auttaa hillitsemään ihon pigmentoitumista. Iho säilyy kirkkaana ja tasaisen raikkaana, 30 ml 33 e.

X