Terveys

Kipeä afta suussa? Syy saattaa löytyä vanhasta hammasharjastasi

Afta suussa on kiusallinen vaiva. Aftojen taustalla voi olla niin stressi, hormonivaihtelut kuin virustautikin. Joskus syy rakkuloihin voi löytyä myös vanhasta hammasharjasta.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Afta on ikävä ja kipeä vaiva.

Afta suussa on kiusallinen vaiva. Aftojen taustalla voi olla niin stressi, hormonivaihtelut kuin virustautikin. Joskus syy rakkuloihin voi löytyä myös vanhasta hammasharjasta.

Aftat ovat suun limakalvoille ilmestyviä pyöreitä, kivuliaita tai kutisevia valkoisia rakkuloita. Tarkkaa syytä aftojen syntymiseen ei tiedetä, mutta muun muassa stressin, suun kudosvaurioiden, virustautien, kuukautiskierron ja myöhään valvomisen uskotaan vaikuttavan aftojen syntymiseen.

Joskus syy aftojen syntymiseen voi kuitenkin jäädä pimentoon.  Silloin on hammaslääkärin mukaan hyvä tarkistaa, milloin viimeksi on muistanut vaihtaa hammasharjansa uuteen. 

Aftan aiheuttaja voi olla hammasharjaan kertynyt lika

Yleisen säännön mukaan hammasharja pitäisi vaihtaa uuteen noin kolmen kuukauden välein. Vaihtamaton ja likainen hammasharja on nimittäin oiva kasvualusta erilaisille bakteereille ja viruksille.

Lisäksi se voi aiheuttaa suuhun ikäviä aftoja.

– Jos suuhun on ilmestynyt selittämättömiä aftoja, kannattaa vaihtaa hammasharja tai hammasharjan pää. Esimerkiksi sähköhammasharjan päässä selkäpuolella saattaa olla hometta tai jotain muuta likaa, joka voi aiheuttaa suun limakalvoille aftoja, kertoo Terveystalon hammaslääkäri Ville Saarenpää.

Suuta usein piinaavat aftat voivat johtua myös hammastahnasta, sillä joidenkin tahnojen sisältämä vaahtoavaa natriumlauryylisulfaatti voi niin ikään olla syynä suun ikäviin rakkuloihin. Paras keino ehkäistä uusien aftojen syntymistä onkin kokeilla vaihtaa sekä hammasharja että -tahna uuteen. 

Afta voi johtua vanhasta hammasharjasta.
Vanha hammasharja olisi hyvä vaihtaa uuteen kolmen kuukauden välein. Vaihtamaton hammasharja saattaa nimittäin olla aftan aiheuttaja.

Mitä tehdä, jos aftat eivät parannu? 

Pienet aftat paranevat itsestään noin 1,5 viikossa. Suurien aftojen paraneminen voi kestää kahdesta jopa kuuteen viikkoon.

Lääkäriin kannattaa hakeutua tilanteessa, jossa afta ei ala parantumaan kolmessa viikossa tai afta tekee syömisestä ja juomisesta mahdotonta.

Jos aftat toistuvat usein, kannattaa syy joka tapauksessa selvittää. Aftat voivat olla merkki myös Crohnin taudista, paksusuolentulehduksesta tai keliakiasta.

Lue myös: 

Tarttuvatko aftat suudellessa? 7 tärkeää faktaa suuhun ilmestyvistä kipeistä rakkuloista ja niiden hoidosta

Tämän kielesi kertoo terveydestäsi – mitä punaiset laikut ja uurteet tarkoittavat?

Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa jopa hedelmättömyyttä – asiantuntija kertoo, milloin kannattaa mennä lääkäriin

X