Täysikuu
Saako täysikuu sinut pyörimään unettomana sängyssä?
Terveys

Aiheuttaako täysikuu oikeasti unettomuutta? Näin kuun vaiheet voivat vaikuttaa sinuun

Onko kuuhulluudessa perää ja vaikuttaako täysikuu oikeasti yöuniin? Ainakin eläimet käyttäytyvät tutkitusti eri lailla täysikuun aikaan.
Teksti: Maija Kajanto

Monet kokevat täysikuun vaikuttavan uneen, jotkut jopa mielialoihin.

Kuun kierto ja erityisesti täysikuu on nähty historiassa myyttisenä aikana, jolloin tapahtuu kummallisia asioita ja ihmisten alkukantaiset puolet pääsevät esille.

Mutta vaikuttaako täysikuu oikeasti ihmiseen?

Nykytutkimuksessa on tarkasteltu lähinnä täysikuun vaikutusta uneen ja luontoon. Tuloksiakin on saatu, tosin ei kovin johdonmukaisia.

Ristiriitaiset tutkimustulokset

Sveitsissä aiheesta tehtiin vuonna 2013 tutkimus, tosin puolivahingossa.

Unta käsittelevän tutkimuksen tuloksia keksittiin jälkikäteen verrata kuun kiertoon. Selvisi, että tutkittavat nukkuivat täyden kuun aikaan keskimäärin 20 minuuttia vähemmän ja nukahtaminen myös kesti keskimäärin viisi minuuttia pidempään kuin uuden kuun aikana. Myös melatoniinin tasossa oli tutkittavilla laskua täysikuun aikana.

Tutkijat kuitenkin korostivat, että lisätutkimus olisi tarpeen. Aiheesta tehty jatkotutkimus näyttikin sitten jo toisenlaiselta.

Seurantatutkimuksessa tarkkailtiin lasten unta. Tutkimukseen osallistui 5812 lasta 12 eri maasta viideltä eri mantereelta. Seuranta-aineistoa kerättiin 28 kuukaudelta ja tutkijat ottivat huomioon taustatekijöitä kuten lapsen iän, sukupuolen ja painoindeksin.

Kansainvälinen tutkimusryhmä tuli siihen tulokseen, että täysikuun aikana nukuttiin korkeintaan muutamia minuutteja vähemmän kuin muina aikoina. Poikkeama on niin pieni, että se saattoi selittyä monella muullakin asialla kuin täyden kuun ajankohdalla.

Täysikuu vaikuttaa eläimiin

Eläinten käyttäytyminen täysikuun aikaan sen sijaan on tutkitusti erilaista. Sille on myös looginen syy. Täysikuun valossa jänikset ja pikkujyrsijät pysyttelevät piilossa, eli esimerkiksi huuhkajilla menee ruoan metsästämiseen enemmän aikaa. Niinpä huuhkajat ovat täysikuun aikaan aktiivisia ja myös äänekkäitä huhuiluja kuullaan enemmän.

Kalamiehien kannattaa kokeilla onneaan erityisesti haukien kanssa täysikuulla. Valon määrän lisääntyessä hauen saalistamat kalat pysyttelevät piilossa, joten nälkäinen petokala saattaa kiinnostua uistimesta herkemmin.

Moni kokee nukkuvansa huonosti täysikuun aikaan

Mutta palataanpa ihmisiin. Vaikuttaako täysikuu meillä uneen?

Tieteellistä näyttöä asiasta ei ole. Kokemuksia taas on sitäkin enemmän. Moni kokee nukkuvansa huonosti ja huomaa jälkeenpäin kalenterista, että huonosti nukutut yöt osuvat lähes poikkeuksetta täysikuun aikoihin.

Ehkäpä jonain päivänä löytyy syy, miksi niin monet valvovat täysikuun aikaan.

Lähteet: yle.fi, Tiede-lehti

Koetko unettomuutta täysikuun aikaan?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Kyllä
91%
En
9%

Siirry takaisin kyselyyn

X