Terveys

Aiheuttaako täysikuu oikeasti unettomuutta? Tätä on kuuhulluus tutkimustiedon valossa

Onko kuuhulluudessa perää ja vaikuttaako täysikuu oikeasti yöuniin? Ainakin eläimet käyttäytyvät tutkitusti eri lailla täysikuun aikaan.

Teksti:
Maija Kajanto

Saako täysikuu sinut kuuhulluksi eli pyörimään unettomana sängyssä?

Onko kuuhulluudessa perää ja vaikuttaako täysikuu oikeasti yöuniin? Ainakin eläimet käyttäytyvät tutkitusti eri lailla täysikuun aikaan.

Monet kokevat täysikuun vaikuttavan uneen, jotkut jopa mielialoihin. Kuuhulluus kietoutuu kuun kiertoon ja erityisesti täysikuu on nähty historiassa myyttisenä aikana, jolloin tapahtuu kummallisia asioita ja ihmisten alkukantaiset puolet pääsevät esille.

Mutta vaikuttaako täysikuu oikeasti ihmiseen?

Nykytutkimuksessa on tarkasteltu lähinnä täysikuun vaikutusta uneen ja luontoon. Tuloksiakin on saatu, tosin ei kovin johdonmukaisia.

Kuuhulluus ja ristiriitaiset tutkimustulokset

Sveitsissä aiheesta tehtiin vuonna 2013 tutkimus, tosin puolivahingossa.

Unta käsittelevän tutkimuksen tuloksia keksittiin jälkikäteen verrata kuun kiertoon. Selvisi, että tutkittavat nukkuivat täyden kuun aikaan keskimäärin 20 minuuttia vähemmän ja nukahtaminen myös kesti keskimäärin viisi minuuttia pidempään kuin uuden kuun aikana. Myös melatoniinin tasossa oli tutkittavilla laskua täysikuun aikana.

Tutkijat kuitenkin korostivat, että kuuhulluus kaipaa lisätutkimusta. Aiheesta tehty jatkotutkimus näyttikin sitten jo toisenlaiselta.

Seurantatutkimuksessa tarkkailtiin lasten unta. Tutkimukseen osallistui 5812 lasta 12 eri maasta viideltä eri mantereelta. Seuranta-aineistoa kerättiin 28 kuukaudelta ja tutkijat ottivat huomioon taustatekijöitä kuten lapsen iän, sukupuolen ja painoindeksin.

Kansainvälinen tutkimusryhmä tuli siihen tulokseen, että täysikuun aikana nukuttiin korkeintaan muutamia minuutteja vähemmän kuin muina aikoina. Poikkeama on niin pieni, että se saattoi selittyä monella muullakin asialla kuin täyden kuun ajankohdalla.

Täysikuu vaikuttaa eläimiin

Eläinten käyttäytyminen täysikuun aikaan sen sijaan on tutkitusti erilaista. Eläinten kuuhulluus selittyy järkisyillä. Täysikuun valossa jänikset ja pikkujyrsijät pysyttelevät piilossa, eli esimerkiksi huuhkajilla menee ruoan metsästämiseen enemmän aikaa. Niinpä huuhkajat ovat täysikuun aikaan aktiivisia ja myös äänekkäitä huhuiluja kuullaan enemmän.

Kalamiehien kannattaa kokeilla onneaan erityisesti haukien kanssa täysikuulla. Valon määrän lisääntyessä hauen saalistamat kalat pysyttelevät piilossa, joten nälkäinen petokala saattaa kiinnostua uistimesta herkemmin.

Lue myös: Neljä naista haluaa valvoa öisin ja tehdä kukin omaa juttuaan – miksi ihmeessä Mirella tekee juoksulenkit yöllä?

Moni kokee nukkuvansa huonosti täysikuun aikaan

Mutta palataanpa ihmisiin. Vaikuttaako täysikuu meillä uneen?

Kuuhulluus on vailla tieteellistä näyttöä. Kokemuksia taas on sitäkin enemmän. Moni kokee nukkuvansa huonosti ja huomaa jälkeenpäin kalenterista, että huonosti nukutut yöt osuvat lähes poikkeuksetta täysikuun aikoihin.

Ehkäpä jonain päivänä löytyy syy, miksi niin monet valvovat täysikuun aikaan.

Lähteet: yle.fi, Tiede-lehti

X