Terveys

Ainoa apu kaihin samentamaan näköön on kaihileikkaus – lääkäri: ”Hoitamaton kaihi jatkaa näkökyvyn heikentämistä”

Jos silmässä on kaihi, näkeminen muuttuu sameaksi ja hämäränäkö heikkenee. Kaihi on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, ja kaihileikkaus palauttaa näön yleensä hyväksi.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock

Kaihileikkaus onnistuu usein hyvin.

Jos silmässä on kaihi, näkeminen muuttuu sameaksi ja hämäränäkö heikkenee. Kaihi on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, ja kaihileikkaus palauttaa näön yleensä hyväksi.

Kaihi eli harmaakaihi tarkoittaa silmän sisällä olevan linssin samentumista. Kaihin ainoa hoitomuoto on leikkaus, ja Suomessa kaihileikkaus tehdään vuosittain yli  50 000 henkilölle.

Kaihi tulee lähes väistämättä kaikille, jotka elävät riittävän vanhoiksi, sillä ikääntyminen on yleisin syy kaihin kehittymiseen. Leikkausta harkitaan usein silloin, kun näön heikkenemisestä aiheutuu arjessa haittaa.

– Kaihissa silmän linssi eli mykiö samenee ja läpäisee huonosti valoa. Oireita ovat esimerkiksi näöntarkkuuden ja hämäränäön alentuminen sekä värien näkemisen hankaloituminen, kertoo HUSin kaihiyksikön apulaisylilääkäri Risto Nieminen.

Oireet kehittyvät tavallisesti pikkuhiljaa vuosien kuluessa.

– Kaihimuutokset etenevät usein hitaasti siten, että niitä ei alkuvaiheessa itse huomaa.

Kaihileikkaus on yleensä päiväkirurginen toimenpide

Julkisen terveydenhuollon puolella kaihileikkaus voidaan tehdä, kun valtakunnalliset kaihileikkauskriteerit täyttyvät.

– Näöntarkkuuden rajaksi on määritelty 0,5 eli sama kuin ajokorttiin. Tietyissä tilanteissa leikkaus voidaan katsoa tarpeelliseksi, vaikka näkökriteerit eivät täytykään, Nieminen sanoo.

Kaihileikkaus suunnitellaan silmäkirurgin kanssa. Niemisen mukaan potilaalle voidaan valita sellainen keinolinssi, jolla pyritään korjaamaan taittovirhettä ja säätämään silmän taittovoima tarpeisiin sopivaksi.

– Kaihileikkauksessa kaihin samentama mykiö korvataan keinolinssillä, jonka vahvuus määritetään etukäteismittausten perusteella. Sen avulla on mahdollista korjata aiempi taittovirhe.

Leikkaus on päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa suoritettava toimenpide, joka kestää useimmiten alle puoli tuntia.

– Leikkauksessa silmän sarveiskalvolle tehdään kaksi pientä aukkoa, joiden kautta kaihin samentama linssi poistetaan hyödyntäen ultraääniteknologiaa. Tilalle asetetaan uusi keinolinssi, Nieminen sanoo.

Sarveiskalvoon tehtävät leikkaushaavat ovat läpimitaltaan alle kolme millimetriä eikä niiden sulkemiseen tarvita ompeleita.

– Silmä saadaan pysymään leikkauksen ajan auki luomituen avulla. Tarvittaessa potilas saa toimenpiteen ajaksi myös rauhoittavan lääkityksen, Nieminen kertoo.

Suurin osa kokee toimenpiteen kohentavan elämänlaatua

Yleensä kaihileikkaus on yksinkertainen toimenpide, jonka tulokset ovat hyviä.

Jos silmässä ei ole muuta sairautta, kuten rappeumaa tai glaukooman aiheuttamia ongelmia, näkökyky palautuu leikkauksen avulla useimmiten normaaliksi.

– Valtaosa potilaista on lopputulokseen tyytyväisiä ja kokee näkönsä kirkastuvan sekä elämänlaatunsa parantuvan. Hoitamaton kaihi sen sijaan jatkaa näkökyvyn heikentämistä.

Joskus voi kuitenkin harmittaa, ettei näkö palaudu samanlaiseksi kuin se on esimerkiksi lapsena ollut.

– Silmään laitetaan leikkauksessa yleensä yksiteholinssi, mikä tarkoittaa, että silmälaseille voi olla tarvetta myös toimenpiteen jälkeen. Jos potilas on toivonut pääsevänsä eroon silmälaseista, voi toisenlainen lopputulos olla pettymys.

Lue myös Kotiliedestä: Kun Anne-Marian, 63, näkö heikkeni nopeasti, syylliseksi paljastui harmaakaihi – lääkärillä oli yllättävä ehdotus hoidoksi

Toipuminen on pääosin ongelmatonta

Vaikka kaihileikkauksen riskit ovat yleensä pienet, täysin riskitöntä leikkausta ei ole olemassa.

Tutkimusten mukaan erilaisten riskien suuruus on muutaman prosentin luokkaa. Niemisen mukaan vain hyvin harvoin päädytään tilanteeseen, jossa saavutettu näkö olisi huonompi kuin ennen kuin kaihileikkaus suoritettiin.

– Toisinaan leikkauksen jälkeen joudutaan säätämään lääkitystä tai odottamaan silmän toipumista normaalia pidempään. Joskus silmää pitää leikata vielä uudestaan hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Jos riskit ovat hyötyjä suuremmat, leikkausta ei kannata tehdä.

– Pääosin toipuminen on kuitenkin ongelmatonta. Saunominen, uiminen ja raskas rasitus ovat kiellettyjä ensimmäisten viikkojen ajan. Lisäksi potilaalla voi olla tarve kosteuttaville silmätipoille, Nieminen summaa.

X