Terveys

Aivotutkija luettelee viisi syytä, joiden takia sinunkin kannattaa laulaa joululauluja

Musiikki tekee onnellisemmaksi ja laulaminen vähentää stressiä. Aivotutkija kertoo, miksi musiikki ja varsinkin laulaminen parantaa terveyttä, mielialaa ja hoksottimia.

Teksti:
Maria Tojkander

Laulamalla voit saada kehosi sellaiseen fysiologiseen tilaan, jossa rentoutuminen onnistuu tavallista helpommin.

Musiikki tekee onnellisemmaksi ja laulaminen vähentää stressiä. Aivotutkija kertoo, miksi musiikki ja varsinkin laulaminen parantaa terveyttä, mielialaa ja hoksottimia.

Vaivaako joulustressi, tuntuvatko lihakset kireiltä? Laula joululauluja! Tai kuuntele edes.

Samalla olosi voi kohentua muutenkin. Musiikki nimittäin parantaa terveyttä ja hoksottimia monella tavalla. Aivotutkija Minna Huotilainen listaa niistä viisi.

1. Laulaminen auttaa rentouttamaan lihakset

Niskat jumissa, eikä mikään tunnu auttavan? Laula! Laulamalla voit saada kehosi sellaiseen fysiologiseen tilaan, jossa rentoutuminen onnistuu tavallista helpommin. Jännittyneeseen tilaan liittyy itsepintaisesti korkealla pysyttelevä syke, kun taas hyvälle fysiologiselle tilalle on ominaista hyvä, runsas sykevaihtelu. Laulamalla on tutkimuksissa saatu aikaan koehenkilöille tällainen hyvä, stressitön fysiologinen tila. Inspiroiva ja rauhoittava musiikki pystyy siis vaikuttamaan suoraan stressiä lievittävästi, myös lihaksiin.

2. Musiikki parantaa mielialaa

Musiikki tekee onnellisemmaksi, sillä se vapauttaa hyvää oloa tuottavia endorfiineja. Musiikki vaikuttaa suoraan aivojen syviin osiin, joissa hormonitoimintaa säädellään. Siksi mieliala muuttuu musiikin avulla niin nopeasti.

Musiikki voi vaikuttaa joko rauhoittavasti tai piristävästi sen mukaan, millaista musiikki on. Vaikutukset ovat siinä mielessä yksilöllisiä, että musiikki, joka vaikuttaa sinuun piristävästi, voi vaikuttaa johonkuhun toiseen eri tavoin. Siksi ei ole mahdollista valita esimerkiksi piristävää musiikkia toiselle.

Tutkimuksissa on toisaalta havaittu, että se musiikki, jonka koehenkilöt itse arvelivat rauhoittavan heitä, todella rauhoitti heitä fysiologisisten mittaustenkin perusteella. Jos sinusta siis tuntuu siltä, että kappale Joulupukki, joulupukki rauhoittaa sinua, olet luultavasti oikeassa.

3. Opit helpommin puhumaan vierasta kieltä

Musiikki aiheuttaa hyvänlaatuisia muutoksia aivoissa ja on siksi erinomaista aivojumppaa. Tutkimuksissa on todettu, että kun ihminen kuuntelee tai itse laulaa tai soittaa musiikkia, kuuloaivokuoren tarkkuus paranee. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että musiikki tehostaa vieraan kielen oppimista, koska se helpottaa äänteiden havaitsemista ja lausumista. Myös puheen tuottaminen helpottuu.

Jos haluat oppia puhumaan paremmin vierasta kieltä sekä ymmärtämään kuulemaasi, ota musiikki avuksi. Suurimman hyödyn saa, kun musiikkia tuottaa itse eli esimerkiksi laulaa, mutta pelkkä kuunteleminenkin vaikuttaa.

4. Musiikin harrastaminen kohentaa muistia

Musiikin harrastaminen parantaa muistia. Tämä havaittiin esimerkiksi Helsingin yliopiston Muistaakseni laulan -tutkimushankkeessa vuosina 2009–2011. Siinä tutkittiin muistisairaita ihmisiä, mutta musiikki parantaa todennäköisesti muistia myös niillä ihmisillä, jotka eivät kärsi muistisairaudesta.

Muistisairailla nimenomaan vanhat, tutut kappaleet aktivoivat tehokkaasti muistia. Sen sijaan ne, joilla ei ole muistisairautta, hyötyvät luultavasti vielä enemmän siitä, että opettelevat uusia lauluja.

Saadaksesi joululauluista parhaan hyödyn irti, laula sekä vanhoja että uusia kappaleita.

5. Muutut tehokkaammaksi töissä

Musiikki parantaa kognitiivista suorituskykyä, mikä näkyy myös töissä. Tosin jos työhösi kuuluu tekstin tuottamista, musiikki voi myös haitata työskentelyäsi. Mutta silloinkin musiikin kuuntelu ennen työrupeamaa esimerkiksi aamulla tai tauon aikana voi olla eduksi, sillä se auttaa sinua saamaan itsesi virkeään mielentilaan, jossa suorituskykysi on parhaimmillaan.

Sama pätee työhaastatteluun tai puheen pitämiseen: psyykkaa itsesi etukäteen musiikin avulla kovaan iskuun ja onnistu!

X