Terveys

Äkillinen sairauskohtaus tulee usein varoittamatta – opettele tämä tärkeä FAST-muistisääntö aivoverenkiertohäiriön varalta

Osaatko toimia, jos toinen saa sairauskohtauksen? Jokainen voi auttaa, vakuuttaa elvytysohjeet antava asiantuntija Sari Anttila. Lue, miten autat sairauskohtauksen saanutta ja kuinka toimia, jos epäilet kyseessä olevan aivoverenkiertohäiriö.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Osaatko toimia sairauskohtauksen sattuessa?

Osaatko toimia, jos toinen saa sairauskohtauksen? Jokainen voi auttaa, vakuuttaa elvytysohjeet antava asiantuntija Sari Anttila. Lue, miten autat sairauskohtauksen saanutta ja kuinka toimia, jos epäilet kyseessä olevan aivoverenkiertohäiriö.

Äkillinen sairauskohtaus tulee usein yllättäen ja varoittamatta. Auttaaksesi sairauskohtauksen saanutta sinun ei kuitenkaan tarvitse olla ensiapukoulutuksen käynyt. Suomen Punaisen Ristin ensiavun palvelupäällikkö Sari Anttila muistuttaa, että hätätilanteen sattuessa kohdalle tärkeintä on uskallus ja valmius toimia.

– Pienikin apu on tärkeää. Jo omalla läsnäolollaan voi auttaa potilasta rauhoittumaan, mikä on tärkeää shokin ehkäisemiseksi. Kaikilla on mahdollisuus auttaa, hän painottaa.

Hätätilanteissa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112, jossa hätäkeskuspäivystäjä neuvoo toimimaan tilanteeseen sopivalla tavalla. Hätänumeroon soittamista ei tulisi empiä: suurin syy, miksi ensiaputilanteet epäonnistuvat on se, ettei hätänumeroon soiteta lainkaan tai hätänumeroon soitetaan aivan liian myöhään.

Tee tilannearvio – osaatko FAST-muistisäännön?

Jos ihminen saa sairauskohtauksen, on toimittava nopeasti, mutta rauhallisesti. Paikalle ensimmäisenä sattuneen tehtävä on tehdä tilannearvio.

  • Mitä on tapahtunut?
  • Onko potilas hereillä, tajuissaan?
  • Hengittääkö hän, toimiiko sydän?

Yleensä sairauskohtaukset johtuvat aivojen ja sydämen verenkiertohäiriöistä. Autettavaa henkilöä kannattaa rohkeasti jututtaa, jos hän on tajuissaan – esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöstä kärsivä ei välttämättä tunnista itse omaa tilaansa. Kysely on ainut tapa tehdä tilannearvio.

Sari Anttila neuvoo FAST-muistisäännön, jonka avulla voi arvioida tilanteen nopeastikin.

FAST-muistisääntö

FAST tulee englanninkielisistä sanoista face (kasvot), arms (kädet), speech (puhe) ja time (aika).

F: Pyydä henkilöä hymyilemään. Yleensä aivoverenkiertohäiriöstä kärsivä ei pysty hymyilemään, vaan toinen suupieli jää alaspäin tai kasvot ovat ilmeettömät.

A: Pyydä henkilöä nostamaan käsivartensa ylös. Jos toinen käsi on voimaton, eikä nouse ylös, voi epäillä aivoverenkiertohäiriötä.

S: Epäselvä puhe tai puhumattomuus voivat myös kieliä aivoverenkiertohäiriöstä.

T: Ajalla viitataan siihen, että jos joku edellä mainituista kohdista täyttyy, on jo kiire soittaa apua. Toimi nopeasti!

Soita apua, kuuntele elvytysohjeet tarkasti ja odota apua

Tilannearvion jälkeen soitetaan yleiseen hätänumeroon 112. Arvion ja päätöksen lisäavusta ja sen laadusta tekee hätäkeskuksen päivystäjä. Hän kyselee soittajalta protokollan mukaisesti kysymyksiä avuntarpeen arvioimiseksi. On tärkeää kuunnella ohjeet tarkkaan ja luottaa koulutettuun hätäkeskuspäivystäjään. Älä katkaise puhelua.

Kaikessa ensiavussa pyritään varmistamaan potilaan hapensaanti sekä verenkierto ja antamaan tarvittaessa hätäensiapua ennen ammattiavun saapumista. Ensiapu tapahtumapaikalla aloitetaan yleensä ilman välineitä. Ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia.

– Jokainen uskaltaa ja osaa elvyttää, jos tilanne sitä vaatii. Siinä vaiheessa ei voi enää vahingoittaa eikä tehdä väärin, Anttila rohkaisee.

Ensiavun jälkeen paikalla odotetaan ammattilaisten tuloon asti – älä jätä avuntarpeessa olevaa henkilöä yksin.

Lähteet: Punainen risti, Orion.fi, Terveyskirjasto, Spek.fi, Turvaopas

Asiantuntijana Sari Anttila, ensiavun palvelupäällikkö, Suomen Punainen Risti.

X