Terveys

Kun kärsit ummetuksesta, älä tee tätä virhettä – Toimivat ohjeet kovan vatsan hoitoon

Jokainen ummetuksesta kärsinyt tietää, miten inhottavaa on, kun kakka ei tule. Oikealla ulostusasennolla ja ruokavaliolla vessakäynnit helpottuvat huomattavasti.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Istock

Jokainen ummetuksesta kärsinyt tietää, miten inhottavaa on, kun kakka ei tule. Oikealla ulostusasennolla ja ruokavaliolla vessakäynnit helpottuvat huomattavasti.

Jos vatsa on kovalla ja ulostaminen sattuu, älä tee sitä yleistä virhettä, että istut pöntöllä selkä 90 asteen kulmassa ja yrität puskea ulosteen väkisin ulos. Kokeile sen sijaan kyykkyasentoa, joka on ihmisen luontainen ulostamisasento. Kyykyssä peräsuolta ympäröivä pidikelihas rentoutuu ja suolen sisältö pääsee kulkemaan mahdollisimman esteettömästi.

Kyykkyasentoon pääsee tavallisellakin vessanpöntöllä: ota jalkapohjiesi alle 15–30 senttimetrin koroke, jolloin polviesi korkeus nousee ja asento muistuttaa kyykkyasentoa. Se helpottaa merkittävästi ulostamista.

Jos kyykkyasento ei tuo helpotusta, kannattaa ulostetta ensin pehmentää osmoottisilla laksatiiveilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Ne helpottavat ulostamista nopeasti eivätkä lisää turvotusta tai ilmavaivoja.

Miten eroon kroonisesta ummetuksesta?

Ummetukseen taipuvainen suoli tarvitsee säännöllistä ruokarytmiä. Kroonisesta ummetuksesta eroon pääseminen vaatii kärsivällisyyttä. Ohessa oleva resepti voi tuoda helpotusta jatkuvasti kovana olevaan vatsaan. Ohje ei toimi hetkessä, vaan sitä pitää noudattaa useiden päivien ajan.

Muista myös liikkua, sillä istuminen on suolistolle myrkkyä. Joidenkin tutkimusten mukaan myös runsasta teen juomista tulisi välttää.

Lähteenä Reijo Laatikainen: Herkän vatsan valinnat – Suolisto kuntoon ruokavaliolla (Kirjapaja)

Lue lisää:

Näin hoidat turvotusta kotikonstein!

Gluteenittomalla ja sokerittomalla BE-ruokavaliolla eroon vatsavaivoista, väsymyksestä ja hiivasta?

Vatsakramppeja, väsymystä, ulostuskipuja – Tunnista piilevän endometrioosin oireet

X