Raittius sopii Maija Lukkari-Nymanille.
Maija Lukkari-Nyman luopui alkoholista.
Terveys

Alkoholista luopuminen paransi Maija Lukkari-Nymanin unta ja mielialaa: ”En kärsi enää selittämättömästä melankoliasta”

Yksikin alkoholiannos sotki kiinteistönvälittäjä ja sisustussuunnittelija Maija Lukkari-Nymanin yöunet kahdeksi yöksi. Kolmen kuukauden alkoholilakko paransi unta ja mielialaa niin paljon, että perjantai-iltaiset viinilasilliset saivat jäädä pysyvästi.
Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Aleksi Niemelä

Raittius oli varatuomari, kiinteistönvälittäjä ja sisustussuunnittelija Maija Lukkari-Nymanille kokeilu, josta tulikin pysyvä elämäntapa. Alkoholista luopuminen on parantanut hänen hyvinvointiaan monin tavoin.

”Olen ollut juomatta alkoholia 1 005 päivää. Kännykässäni on laskuri, joka pitää minut ajan tasalla. Lokakuussa 2019 päätin olla vuoden ­loppuun saakka selvin päin.

Vaikka itse päätös muutaman kuukauden raittiudesta syntyi spontaanisti, taustalla oli vuosien pohdinta. Alkoholi ei ole koskaan ollut minulle ongelma sillä tavoin, että minun olisi ollut vaikea lopettaa juomista tai että olisin nauttinut liian suuria määriä.

Olin kohtuukäyttäjä: saatoin ottaa lasillisen tai kaksi hyvää kuohu- tai valkoviiniä perjantai-iltana työviikon päätteeksi.”

Yksikin alkoholiannos sekoitti yöunet

”Mitä vanhemmaksi tulin, sitä kovempaa hintaa jouduin maksamaan rentouttavasta hetkestä.

Jo yksi annos alkoholia riitti sekoittamaan yöuneni kahdeksi yöksi. Perjantai-iltaa seurasivat katkonaiset yöunet, jolloin heräilin aamuyöstä.

Olen ollut huono nukkuja koko aikuisikäni, mutta jo pienenkin alko­holiannoksen jälkeen uniongelmani pahenivat merkittävästi.

Huonojen yöunien lisäksi alkoholi aiheutti minulle melankoliaa. Viinilasin ääressä sain reiluksi tunniksi rennon olon, jonka jälkeen kärsin monta tuntia alakuloisesta fiiliksestä.

Vaikka kaikki oli hyvin, mieleni valtasi huoli.”

Lue myös: Tunnetko itsesi jatkuvasti väsyneeksi? Taustalla voi joskus olla sairaus, mutta usein syy löytyy muualta – univalmentaja kertoo

Raittius muuttui elämäntavaksi

”Vuoden 2020 vaihteessa lähdin puolisoni Peter Nymanin kanssa Jenkkeihin. Olin päättänyt, että lopetan alkoholilakkoni lentokoneessa lasillisella samppanjaa. Minun ei kuitenkaan tehnyt sitä mieli.

Sama toistui matkalla. En enää kaivannut alkoholia.

Kolmen kuukauden kokeilusta on seurannut elämäntapa, jota haluan jatkaa. Hyvinvointini on parantunut monin tavoin. Nukun putkeen kahdeksan tuntia yössä, herään virkeänä, enkä kärsi enää selittämättömästä melankoliasta.

Minusta on myös mukavaa, että olen aina ajokunnossa, jos teini-ikäiset lapseni kaipaavat kyytiä.”

Kylään oman pullon kanssa

”Onneksi nykyään on helpompaa olla raittiina kuin aikaisemmin. Joku saattaa suhtautua hämmästellen, mutta useimmille ihmisille en joudu selittämään ratkaisuani.

Moni nuorista ei juo enää lainkaan. Se on minusta hienoa.

Iloitsen siitä, että ravintoloissa on nykyään tarjolla yhä enemmän alkoholittomia vaihtoehtoja viineistä siidereihin ja oluista mocktaileihin.

Kylään mennessäni vien usein mukanani oman alkoholittoman kuohuviinin. Näin ei tule liian suurta numeroa siitä, että lasissani on Jaffaa.

Olen oivaltanut parin viime vuoden aikana sen, kuinka monessa tilanteessa tarjotaan alkoholia ja kuinka turhaa se usein on. Vapautunut ja iloinen juhlatunnelma on asenteesta, ei promilleista, kiinni.”

Artikkeli on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 8/2022.

X